eVazduhoplovstvo- Šta je ANSP i čime se sve bavi kontrola letenja?

Skraćenica ANSP se u vazduhoplovstvu odnosi na pružaoca usluga vazduhoplovne navigacije (Air traffic Navigation Service Provider) tj. na – kontrolu letenja. ANSP je javno ili privatno pravno lice koje pruža usluge u vazdušnoj plovidbi. U zavisnosti od konkretne uloge, zadatak ove organizacije je da upravlja vazdušnim saobraćajem u ime kompanije, određenog regiona ili zemlje. ANSP pruža jednu ili više od sljedećih usluga korisnicima vazdušnog prostora (aviokompanije, privatni letovi, letovi potrage i spašavanja…)

Usluge kontrole letenja možete vidjeti prikazane na grafiku ispod:

 • Upravljanje vazdušnim saobraćajem (ATM)
 • Komunikacijski, navigacijski i nadzorni sistemi (CNS)
 • Usluge vazduhoplovnog informisanja / Upravljanje vazduhoplovnim informacijama (AIS/AIM)
 • Usluge vazduhoplovne meteorologije (MET)
 • Učestvuje u sistemu potrage i spašavanja (SAR)

Naravno, nisu sve ove usluge obavezne “na meniju” kontrole letenja. Pojedine usluge mogu biti delegirane drugim organizacijama sertifikovanim za tu vrstu djelatnosti.

ATM 

ATM (Air Traffic Management) je skraćenica pod kojom se podrazumijeva cjelina čiji je zadatak pomoć vazduhoplovima u svim fazama leta: odlasku s aerodroma, tranzitnom vazdušnom prostoru i slijetanju na odredišni aerodrom uključujući usluge kontrole letenja (ATS), upravljanje vazdušnim prostorom (ASM) i upravljanje tokovima saobraćaja tj.kapacitetom saobraćaja (ATFM). Nećemo ići dalje od ovoga da bismo ostali u temi, a pošto slika govori više od hiljadu riječi, pogledajte prikaz ispod:

Prikaz podjele odgovornosti različitih nivoa kontrole letenja u različitim fazama leta

CNS

CNS (communication, navigation, surveillance) ima sljedeće tri glavne funkcije -komunikaciju, navigaciju i nadzor kojima se bavi ATSEP osoblje.

Komunikacija: Komunikacija, odnosno vazduhoplovna komunikacija, se odnosi na razmjenu informacija između dva ili više vazduhoplova, vazduhoplova i kontrole letenja kao i između susednih organizacijskih cjelina u okviru istog ili iz različitih ANSP. Za kontinentalni vazdušni prostor koriste se VHF i UHF frekvencije, dok se za okeanska područja koriste visokofrekventni sistemi i satelitske komunikacije.

Navigacija: Navigacija, odnosno vazduhoplovna navigacija, odnosi se na proces planiranja, snimanja i kontrole kretanja vazduhoplova s ​​jednog mjesta na drugo pružajući tačne, pouzdane i pravovremene informacije o tom kretanju.

Nadzor: Sistemi za nadzor koriste se za kontrolu vazdušnog saobraćaja za određivanje položaja saobraćaja (radari, MLAT, ADS-B).

Ovo su samo tri glavne funkcije, ali to nije sve. Pod kompletnim pregledom odgovornosti ATSEP osoblja se podrazumijeva razvoj, modernizacija i održavanje sljedećih sistema:

 • Automatske sisteme kontrole letenja,
 • Telekomunikacione sisteme,
 • Sisteme nadzora vazdušnog saobraćaja,
 • Zemaljske radio navigacione sisteme (ZRNS),
 • Automatske meteorološke sisteme i opremu,
 • Elektroenergetske sisteme,
 • Sisteme klimatizacije,
 • Simulacione sisteme, test sisteme i sisteme za izvođenje obuke,

AIS-AIM 

Aeronautical Information Service (AIS) – Aeronautical Information Management (AIM) je usluga osnovana kao podrška međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, čiji je cilj osigurati protok i razmjenu informacija (npr. planove leta) neophodnih za sigurnost, pouzdanost i efikasnost međunarodne vazduhoplovne navigacije.

Usluge AIS-a koriste:

 • osoblje uključeno u letačke operacije (posade i planeri letova) i
 • pružaoci usluga u vazdušnoj plovidbi odgovorni za informisanje vazduhoplova u letu i pretpoletno informisanje.

SAR

Traganje i spašavanje (SAR-Search and Rescue) je traženje i pružanje pomoći ljudima koji su u nevolji ili neposrednoj opasnosti. Oblast pretraživanja i spašavanja uključuje mnoga posebna podpolja, obično određena vrstom terena na kojem se pretraga provodi, a kontrola letenja je samo jedan od učesnika u ovom sistemu koji podrazumijeva koordinaciju više državnih subjekata.

MET

Vazduhoplovna meteorologija proučava vremenske prilike iz jedinstvene perspektive vazduholovne industrije. Glavni cilj je doprinijeti garanciji sigurnosnih standarda proisteklih iz potreba vazduhoplovstva uz podršku Svjetske meteorološke organizacije.

U našem regionu, pružaoci usluga u vazdušnoj plovidbi su:

Za Srbiju i Crnu Goru – SMATSA d.o.o

Za Hrvatsku – Crocontrol

Za Bosnu i Hercegovinu – BHANSA

Za Sjevernu Makedoniju – M-NAV

Za Sloveniju – Slovenia Control

Za Albaniju – Albcontrol

Naslovna foto: Toranj kontrole letenja u Los Anđelesu – Beckett P / Unsplash 

Za druge teme iz projekta eVazduhoplovstvo kliknite na sliku ispod:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *