eVazduhoplovstvo: Aerodromski slotovi i aktuelnosti na ovu temu

Vazduhoplovna industrija poznaje 2 različite vrste slotova koji nisu međusobno povezani:

Aerodromski slot– koji je obavezan na koordinisanim aerodromima za svako kretanje (dolazak I odlazak) i važi za određeno vreme u određenom radnom danu i za određeni period za koji se podnosi zahtev. To je dozvola koju daje koordinator za planiranu operaciju za korištenje cjelokupnog spektra aerodromske infrastrukture potrebne za dolazak ili odlazak na koordinirani aerodrom na određeni datum i vrijeme. Dodijeljena vremena slotova su zasnovana na planiranim vremenima u bloku (dolazak) i van bloka (odlazak). Stvarno vrijeme dolaska i odlaska može varirati zbog operativnih faktora.

Slot za kontrolu vazdušnog saobraćaja (ATC -Air Traffic Control tj. kontrola letenja) je potreban za svaki odlazeći let regulisan od strane ATC na stvarni dan operacije kako bi se izbjegli zakrčeni vazdušni putevi. Ovaj termin važi samo za jedan određeni let i za određeni vremenski okvir polaska od 15 minuta. Ukoliko avion ne poleti u ovom terminu, njegov polazak će biti moguć tek nakon odobrenja novog slota. U Evropi, ATC slot centralno koordinira i dodeljuje Network Manager Eurocontrol-a, smješten u Briselu.

Ovoga puta pričamo o aerodromskom slotu i aktuelnim problemima na ovu temu

Da bi aviokompanija imala svoj termin za polijetanje ili slijetanje (“slot”) na nekom aerodromu, mora da koristi određeni minimum tih termina ili će ostati bez njega. Gubitak slota bi automatski značio da kompanija ne može više letjeti na toj liniji.

Uobičajena regulacija o slotova navodi da aviokompanija mora iskoristiti najmanje 80% svojih slotova na aerodromu kako ih ne bi izgubila od drugog prijevoznika sljedeće sezone. Međutim, Pravilo o slotovima “iskoristi ili izgubi” je u Evropi i SAD moralo biti suspendovano u martu 2020.godine zbog COVID pandemije, ali se i onda stopa iskorišćenosti postepeno vraćala idući od 0% do 25% i sada iznosi oko 50%. Po skorašnjim najavama EU komisija je predlagala prag od 60% za zadržavanje slotova za mart 2022. godine. 

Imajte na umu da Velika Britanija više nije član EU što joj je omogućilo da vrati kontrolu nad svojim pravilima o terminima na aerodromima, čime je dobila veću fleksibilnost za uravnoteženje potrebe avioindustrije dok se suočava s pandemijom. U ovoj zemlji je Vlada proširila listu situacija zbog kojih aviokompanije mogu tražiti opravdanje za nekorišćenje svojih slotova ali je i podigla minimum na 70% što je veoma blizu prepandemijskom minimumu od 80% letova potrebnih da se sačuva slot.

Važnost održavanje slotova 

U normalnim okolnostima, mnogi aerodromi nemaju dovoljno kapaciteta da zadovolje potražnju za povezivanjem u svakom dijelu dana. U Evropi skoro 200 aerodroma ima potpuna ili delimična ograničenja slotova. Dodijeljivanje slotova na ovim aerodromima, gdje su kapaciteti ograničeni, obavlja se prema dogovorenim pravilima koja štite konkurentnost, služe interesima potrošača i omogućavaju aviokompanijama da donose dugoročne odluke unutar svoje flote i  prilagođavaju se tržištu.

Gubitak slotova je često nenadoknadiv gubitak čak i u najboljem vremenu, a to u konačnom utiče na obim poslovanja avio-kompanije, na ekonomiju i društvo u cjelini. Posmatrano u ovom trenutku, slotovi su jedan od faktora koji može odrediti način na koji se aviokompanije oporavljaju od krize. Sa druge strane neke  aviokompanije upravljaju velikim djelovima svoje mreže preko aerodroma koji nemaju ograničenja slotova, što jasno daje ovim avio-kompanijama veću fleksibilnost u njihovim letovima.

Do koje mjere će avioprevoznici ići kako bi odbranili svoje slotove, vidjelo se kada je izvršni direktor Lufthanze Karsten Špor upozorio da se Lufthanza grupa suočava sa perspektivom od 18.000 nepotrebnih letova u skladu sa aktuelnim evropskim pravilima. Pod nepotrebnim letovima se misli na letove bez ili sa vrlo malo putnika tj. “ghost flight” ili “let duhova”. Lufthansa je još ranije upozoravala na stroga pravila za zadržavanje slotova unutar EU ali je ovaj put to obrazložila nepotrebnim lošim uticajem na ekologiju.

Sa druge strane poznata low cost kompanija Ryanair je još ranije pozvala Evropsku komisiju da ignoriše Lufthansine lažne tvrdnje o obavljanju “letova duhova” samo kako bi mogli “blokirati” svoje slotove i zaštititi se od konkurencije niskotarifnih aviokompanija. Po njihovom mišljenju, Lufthansa bi trebala prodati mjesta na ovim letovima po niskim cijenama i nagraditi potrošače iz EU-a za finansiranje ove njemačke aviokompanije i njenih ispostava u Belgiji, Austriji i Švajcarskoj. Podsjećamo vas da je ova grupa dobila 12 milijardi eura državne pomoći od poreskih obveznika u posljednje 2 godine Covid krize o čemu ste mogli pročitati više u našem tekstu Pomoć nacionalnim kompanijama uslijed pandemije.

Fleksibilnost

Trenutna regulativa oslobađa aviokompanije da u potpunosti koriste svoje serije slotova kada postoje zabrane putovanja i stroga ograničenja. Međutim, situacija je složenija za aviokompanije koje koriste velika evropska čvorišta. U ovom slučaju, ako zabrana putovanja spriječi aviokompaniju da obavlja međunarodne letove na dugim relacijama, to bi takođe značajno uticalo na potražnju putnika za mnogim povezanim letovima na kratkim razdaljinama. U nekim slučajevima, do 80% putnika na dugim letovima moglo bi doći sa drugog aerodroma. Na primer, putnik koji leti iz Brisela za Delhi, preko Frankfurta, neće željeti da leti za Frankfurt ako let za Delhi ne funkcioniše zbog vladinih ograničenja na letove za Indiju.

IATA je od EU komisije tražila da pronađe načine da u toj fleksibilnosti prilagodi pravila aktuelnoj potražnji koja može proizaći iz odluka trećih država. EU komisija je bila pragmatična u rješavanju ovih pitanja tokom dosadašnjeg toka pandemijske krize. Korišćenje fleksibilnosti koju postojeća pravila dozvoljavaju izjednačilo bi uslove za evropske aviokompanije, omogućavajući im da donesu racionalne i održive odluke o rasporedu letenja. Prevedeno na narodni jezik, tamo gde postoji potražnja, oni će letjeti.

Aviokompanije

Letovi 2019 Letovi 2020 Letovi 2021 2020 u odnosu na 2019 2021 u odnosu na 2019
Air France Group

116 952

54 766

75 390

46.8 %

64.5 %

British Airways

Group

332 435

115 558

99 992

34.8 %

30.1 %

Lufthansa Airlines

543 679

192 345

225 344

35.4

41.4

Turkish Airlines

485 889

227 328

342 463

46.8 %

70.5 %

Payanair Group

848 832

344 069

482 058

40.5%

56.8 %

Wizz Air Group 215 778 113 088 142 576 52.4 %

66.1 %

Statistika od prije COVID pandemije

Koliko je značajna statistika Eurocontrola za određivanje praga održivosti slotova

Kako bi napravila fleksibilan pravilnik EU komisija treba da razmotri mjere stvarne potražnje za kupovinom karata. Trenutno, EU komisija se poziva na statistiku Eurocontrola, koja se, u proteklom periodu, pokazala kao vrlo korisna. Međutim, moguće je napraviti optimističniji model na bazi broja putnika i težine tereta na određenim letovima. To je zato što se brojevi Eurocontrola odnose isključivo na kretanje aviona, a ne na teret koji nose. Eurocontrolov model ne ilustruje tačno potražnju za određenim rutama koju avio-kompanije vide u broju putnika i rezervacijama. 

U ovom trenutku jedino je sigurna jedna stvar, a to je činjenica da je situacija oko planiranja linija i održavanja slotova toliko izazovna i da će morati pretrpjeti određene izmjene kako bi se prilagodila globalnom vazduhoplovnom tržištu. U nova pravila potrebno je ugraditi sledeće aspekte:

  • emisiju CO2,
  • smanjenje cijene karata kako bi letovi bili iskorišteniji,
  • statistiku na bazi putnika i tereta u avionu,
  • pravila trećih zemalja van EU. 

 

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje ćemo obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Za više tekstova iz oblasti projekta eVazduhoplovstvo, kliknite OVDJE.

O sukobu Lufthanze i Ryanaira povodom slotova pogledajte na linku ispod:

Ko lije krokodilske suze, a ko je “istjerivač duhova”?

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *