DogađajiNovosti

Dan vazduhoplovne tehnike kontrole letenja Srbije i Crne Gore

Juče se, 29.10, ATSEP osoblje kontrole letenja Srbije i Crne Gore okupilo u Nišu i proslavilo svoj praznik u prijatnom ambijentu, razgovaralo o realizovanim planovima i narednim izazovima.

Domaćini Nišlije, poznate meraklije, su organizovale obilazak grada Niša, gastronomski užitak i dobru muziku, a sve kako bi njihove kolege sa drugih aerodroma Srbije i Crne Gore provele kvalitetno vrijeme sa onima na koje se u radu oslanjaju tokom cijele godine i tako grade povjerenje ali i zajedničke uspomene.

Ovakvim skupovima se u tehnici kontrole letenja međusobna saradnja i razumijevanje onih koji usko sarađuju “preko žice” podiže na jedan viši nivo, a sve u cilju podizanja nivoa pouzdanosti i neprekidnosti pružanja usluga u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore.

Vazduhoplovna tehnika radi za kontrolora letenja ali i za pilote, foto: IFATSEA

Neke moderne kompanije su shvatile prednost ovakvih skupova i implementirale ovakvu aktivnost kao teambuilding (“formiranje tima”), a tehnika kontrole letenja SMATSA može da se pohvali da ona odavno ima tako nešto. Zašto je to tako shvatili biste kad biste samo jednom čuli njihovu međusobnu komunikaciju u najizazovnijim i najstresnijim momentima. To su trenuci koje ATSEP osoblje izdvajaju od ostalih, trenuci kada su svi svjesni da nemaju prava na grešku i da svi idu ka istom cilju – što bržem i pouzdanijem rješavanju problema.

Iz svih ovih razloga, imajte na umu da je ATSEP osoblje kao vazduh…svi ga se sjete samo kad primjete da nešto nije kako treba, a onda obično već bude kasno… Srećan praznik inženjerima i tehničarima kontrole letenja Srbije i Crne Gore!

O Danu tehnike kontrole letenja

Poslednjeg subote oktobra svake godine, tehnika kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o obilježava svoj dan. Ova grupa inženjera i tehničara radi na elektronskim i mehaničkim sklopovima kao i na softveru, omogućavajući ispravnost i pouzdanost sistema kontrole letenja a time i bezbjednost vazdušne plovidbe. U međunarodnoj regulativi ovo osoblje se naziva Air Traffic Safety Electronics Personnel ili skraćeno ATSEP osoblje.

ATSEP osoblje – djeluju smireno i reaguju brzo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.