AviokompanijeNovosti

Problemi u Air Albania?

Air Albania suspendovana je od strane albanskih vazduhoplovnih vlasti tako što je izdat nalog da joj se oduzme licenca za poslovanje i obustave sve njene operacije. Razlog ovakve odluke je neprijavljivanje vlasnika kompanije Nacionalnom poslovnom centru, instituciji koja prati poslovanje kompanija u Albaniji. 

Odmah nakon ove vijesti uslijedila je reakcija ministarke infrastrukture, u čijoj je nadležnosti i saobraćaj, koja je smirivala situaciju riječima da jedan od vlasnika (misleći na “Turkish Airlines”) vjerovatno nije navikao na pravila Albanije i da će se sve riješiti vrlo brzo. 

Nakon što su dokumenta dostavljena, Air Albania je nastavila letove a “prekid poslovanja” je trajao nekoliko sati.

Razlozi za suspendovanje Air Albania

Albanija je prilagodila svoje poslovne zakone da bi suzbila pranje novca tako da su korisnici bilo kojeg preduzeća ili kompanije morali da budu registrovani kod odgovarajućih agencija.

“Zakon o registru stvarnih vlasnika”, predviđa da svi subjekti registrovani u Republici Albaniji imaju obavezu da upišu stvarne vlasnike u Registar stvarnih vlasnika.

Po ovom Zakonu, albanske vlasti su naložile kompanijama da daju podatke o stvarnim vlasnicima do 30. juna 2021. godine. U suprotnom zakon navodi da će biti izrečena kazna od 5.000 evra. Međutim, ova direktiva je produžena do 30. juna 2022.godine, dajući više vremena avio-kompaniji da ispoštuje zakon što se nije desilo do reakcije finansijskih institucija.

Vlasništvo Air Albania – komplikovano

Air Albania je najveća avio-kompanija u ovoj zemlji. Osnovana je 2018. godine kada je počela sa radom u svojoj bazi i sjedištu na međunarodnom aerodromu u Tirani. Trenutno leti ka desetak destinacija širom Evrope.

Aviokompanija je u vlasništvu Vlada Albanije i Turske, a dio posjeduje i privatna kompanija. Ovaj konzorcijum čine kontrola letenja Albanije “Albcontrol” sa 10% koji predstavlja albansku stranu, “Turkish Airlines” sa 49%, i privatna kompanija “MDN Investment” sa 41%.

Zanimljivo je da je privatna kompanija pod nazivom “MDN investment” registrovana je 7. maja 2018. godine – devet dana prije nego što je dekretom albanske vlade postala akcionar avio-kompanije. Osnovni kapital kompanije je 100.000 evra, a vlasnik Sinan Idrizi je poslije nekog vremena dionice prenio na druga lica od kojih su neka članovi porodice.

Vlada Albanije nikada nije objasnila razlog odabira kompanije MDM, bez direktnog iskustva u oblasti vazduhoplovstva. 

Neprijavljivanje vlasnika samo vrh ledenog brijega

Air Albania je imala problema kada je nedavna istraga otkrila da je dostavila svoj bilans stanja za 2018.godinu koji nije pokazao nikakvu poslovnu aktivnost. Takođe, bilansi stanja za 2019. i 2020. godinu uopšte nisu ni dostavljani. 

Tu dolazimo do pitanja- ako već kompanija nije predala bilanse stanja, zašto ga neko iz države nije zatražio!? I drugo, kako kompanija plaća porez ako ne dostavlja bilanse stanja?

Kad već govorimo o finansijskom dijelu poslovanja ove aviokompanije, treba napomenuti da je tadašnji vlasnik kompanije dioničara Air Albania “MDN investment”, Sinan Idrizi, imao nekoliko optužbi na turskom sudu, tvrdeći da je umješan u izvlačenje 3,5 miliona dolara iz avio-kompanije. Međutim, krajem te godine je oslobođen optužbi.

Značajna uloga Turkish Airlinesa

Air Albania se na početku rada suočila sa određenim problemima prilikom dobijanja EASA ovlašćenja za letove u Evropskoj uniji. Iz tog razloga, avio-kompanija je odlučila da iznajmi avione od Turkish Airlinesa kako bi mogli da obavljaju letove unutar EU pod licencom Turkish Airlinesa. Air Albania je konačno dobila svoje odobrenje u maju 2020.

S obzirom da su već počele da isplivavaju krupnije greške u poslovanju, ne treba da čudi ukoliko dođe do povlačenja Turkish Airlinesa iz vlasništva albanske nacionalne aviokompanije.

Albanska strana za sada brzo i vješto reaguje i pokriva nedostatke. Do kad će, ne znamo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.