CRNA GORA PRVA U EVROPI

Kome do sada nije bilo jasno da će se u vazduhoplovstvu sve više važnosti pridavati smanjenju štetnih uticaja na životnu sredinu, biće mu jasnije kad čuje stavove g-dina Fang Liua, Generalnog sekretara ICAO-a (Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva) na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu, gradu u Švajcarskoj.

Činjenica je da će za ovako nešto biti potrebno izdvojiti novac koji aviokompanije u ovom trenutku nemaju, ali je takođe nesumnjivo da sama implementacija tih planova mora krenuti što prije, jer će avioni koji danas izađu iz fabrike vrlo vjerovatno biti u upotrebi i 2050.godine.

S obzirom na to da se za smanjenje štetnih uticaja na planeti mora planirati globalno, a preduzimati mjere lokalno, EU je već uskladila planove sa svjetskim organizacijama i donijela propise koji se, između ostalog, tiču i vazduhoplovstva. Uslijed katastrofalnog uticaja pandemije COVID-19 na vazdušni saobraćaj neki od tih propisa su privremeno neobavezujući ali se, nakon normalizacije putovanja avionom, očekuje njihova puna primjena.

Analize su pokazale da su ograničenja putovanja, u cilju suzbijanja pandemije COVID-19, dovela do znatnog smanjenja emisija ugljen-dioksida (CO₂) na letovima širom Evrope 2020. godine, čak za 56,9% manje u odnosu na 2019. godinu.

Prikaz smanjenja emisija CO2, izvor: EUROCONTROL

Globalni standard je da se za ovaj tip istraživanja sve emisije CO₂, koje se emituju tokom leta jednog aviona, pripisuju zemlji iz koje je avion poletio. Da je to samo posledica manjeg broja letova dokazuje nam poređenje evidencije odlaznih letova za 2019. i 2020. godinu, gdje možemo primijetiti da je broj ovih letova smanjen za 54,5%, što je približno procentu smanjenja emisija ugljen-dioksida. Analize ovog tipa su zasnovane na podacima koji su dobijeni iz EUROCONTROL Central Route Charge Office (CRCO), koja je zadužena za obračun naplate od aviokompanija i redistribuiranje tog novca kontrolama letenja (u našem slučaju SMATSA).

Faktori koji se uzimaju u obzir tokom istraživanja nivoa emisije CO₂ na jednom letu su:

 • Razlike u lokalnoj floti (lakši ili teži, mlađi ili stariji avion)
 • Udaljenost leta (kraća ili duža linija)
 • Tip letova (cargo, redovni komercijalni, poslovna avijacija…), kao i
 • Obim pada letova uslovljenih mjerama za suzbijanje pandemije COVID-19

Kao što je prikazano na karti, rast emisije CO₂ zasnovan je na svim letovima polazeći iz država članica EUROCONTROL i uzimajući u obzir tip i rutu vazduhoplova. Države Izrael, Maroko i Ukrajina nisu integrisane u jedinstven sistem obračuna putnih naknada pa, iz tog razloga, na mapi ne možete naći podatke o njima.

Na mapi možete vidjeti procenat smanjenja emisije u Crnoj Gori ali da bi vam bilo lakše da našu zemlju uporedite sa drugim zemljama pogledajte prikaz ispod.

izvor: EUROCONTROL

Da, dobro ste vidjeli…Crna Gora je prva u Evropi po procentu smanjenja emisije CO₂ iz vazduhoplova ove godine i lijepo je čuti da nam je ova pandemija donijela i nešto dobro.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Komentari za objavu: “CRNA GORA PRVA U EVROPI

 • January 31, 2021 at 5:30 pm
  Permalink

  Fino upakovane svježe vesti. Svaka čast za redakciju! Pratim vas.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *