Airbus predviđa ogromnu potražnju za aviomehaničarima i inženjerima

Za naslovnu fotografiju dugujemo zahvalnost Ivi Stjepčević

Predviđanja Airbus Global Market Forecast, koji je dobro poznat po svojoj procjeni potreba avio industrije tokom 20-godišnjih perioda, procjenjuje i stanje radne snage u ovom sektoru. Najnovije istraživanje procijenilo je potrebu za preko 700.000 novih mehaničara i inženjera za održavanje aviona do 2040.godine.

„Nastaće ogromna potražnja za inženjerima i aviomehaničarima u narednih 15 do 20 godina i taj rizik od nestašice je realan,“ objasnio je Christophe Ponnet, operativni direktor za obuku održavanja za Airbus korisničku podršku. “Razlog su faktori poput penzionisanja današnjeg ostarjelog osoblja za održavanje, efekata pandemije COVID-19 na zapošljavanje i obuku, ali i manjka entuzijazma za posao koji možda nije ispoštovan kao pilotski.”

COVID-19 kao okidač za ubrzan odlazak tehničke struke iz vazduhoplovstva

Tehnička lica u vazduhoplovstvu nastavljaju da napuštaju ovaj sektor i prelaze u industriju, građevinske usluge, IT i niz drugih oblasti manje pogođenih COVID-om kao i posljedicama njegovog suzbijanja. Ovaj proces se odnosi na aviokompanije ali i na aerodrome i kontrole letenja, a njegov kraj se još uvijek ne nazire. 

Od aprila 2020. godine došlo je do dramatičnog pada globalne potražnje za kadrovima vazduhoplovne tehnike (inženjerima i mehaničarima-tehničarima) i pada broja angažovanih ljudi u tehnici kao i otkazivanja zahtjeva za nove stalne zaposlene. Sve to je pratilo i smanjenje plate od oko 10 do 15 posto.

Ovu situaciju su iskoristili sposobni menadžeri iz drugih sektora i privukli stručnjake iz tehnike u vazduhoplovstvu. Time su dobili vrijedne zaposlene koji su pored poznavanja elektronike, energetike ili mehanike (zavisno od oblasti kojom su se bavili) imali izgrađene radne navike i samostalnost u svom poslu, pri čemu se vrlo brzo i lako prilagođavaju radu u timovima. Njima je već “ušlo u krv” da svojim potpisom garantuju ispravnost i pouzdanost rada uređaja i sistema.

Trend napuštanja tehnike u vazduhoplovstvu nije došao s koronom. Tada je samo uzeo maha. Problem je postojao i ranije jer je, jureći profit i/ili vizije menadžmenta, sistem pritiskao tehniku da preuzima sve više obaveza. Sada se samo došlo do toga da se u tom smjeru više ne mogu praviti ustupci. 

Šta planira Airbus?

Kako bi pomogao sektoru avioprijevoznika i industriji održavanja, Airbus je pokrenuo program podrške akademijama u uvođenju  početne i osnovne obuke prateći put obrazovanja. Ova inicijativa uključuje pristup modernoj obuci i pratećem materijalu – kao odgovor na visoko digitalno okruženje u vazduhoplovstvu – zajedno sa novim nastavnim rešenjima koja su privlačnija novoj generaciji.

Primjenom Airbus rješenja, škole za obuku mogu se podići na nivoe kvalifikacija koje zahtijevaju nacionalna i međunarodna tijela za plovidbenost. U okviru ovog djelokruga, može podržati uspostavljanje školske organizacije za obuku održavanja i prateće dokumentacije; definisati preporuke za učionice, laboratorije i druge objekte; uz obuku menadžmenta, tima za kvalitet i instruktore. Jedan od takvih primjera je saradnja Vazduhoplovne akademije u Vršcu sa Airbusom.

Ključni element ponude je Airbus Competence Training (ACT). Ovo je verzija paketa ACT koji je već raspoređen u matičnim bazama klijenata aviokompanija širom svijeta kako bi njihove flote imale obučene mehaničare za Airbusove avione. Koristeći inovativne virtuelne i interaktivne alate, rešenje ACT for Academy obuhvata 3D virtuelni Airbus avion, uključujući virtuelnu kabinu, virtuelne motore i trenažer za hodanje; vježbe vođene scenarijima za obavljanje tipičnih zadataka održavanja avionskih sistema i opšte upoznavanje korišćenjem Airbusovog kursa za predstavljanje i pojašnjenje rada aviona.

„Želimo da proširimo ovu mrežu kako bismo pomogli partnerima da pripreme novu generaciju inženjera i mehaničara,“ zaključio je Christophe Ponnet.“ Dodatna prednost je jačanje akademskog prestiža partnera korišćenjem zvaničnih Airbus rješenja.”

Vazduhoplovna akademija uspostavlja saradnju sa kompanijom „Airbus”

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.