AerodromiAvio-linijeAviokompanijeNovostiPredstavljamo

Razgovor sa…Markom Đuzelom, direktorom aerodroma Mostar

Autor: Snežana Tomčić

U razgovoru s Markom Đuzelom, direktorom Aerodroma Mostar otkrivamo uzbudljive novosti i planove koji oblikuju budućnost ovog aerodroma. Proučavamo proteklu godinu, obeleženu značajnim rastom, te najavljujemo inovativne projekte koji će dodatno ojačati njegov položaj u narednom razdoblju.

Prošla godina predstavljala je važan korak napred za Aerodrom Mostar, koji je uspeo preokrenuti negativan trend i ostvariti značajan rast u broju putnika. Uvođenjem nove linije s Croatia Airlinesom, dodatnim charter letovima, postignuto je gotovo dvostruko povećanje u broju putnika u odnosu na prethodnu godinu, dosežući impresivnih 20,500 putnika, putnika što je skoro 100 posto povećanje u odnosu na 2022. ’’Vrhunac svega je bilo potpisivanje ugovora sa kompanijom Air Serbia sa kojom smo dogovorili toliko priželjkivani Beograd te sa kompanijom Sky Alps sa kojom smo dogovorili 4 nove rute odnosno Bari, Rim, Munchen i Veronu.’’ govori direktor aerodroma Mostar.

Ključni planovi za razvoj aerodroma Mostar u nadolazećim godinama usmereni su na implementaciju projekata koji će omogućiti proširenje kapaciteta i poboljšanje infrastrukture. ’’ Kako nisu rađeni nikakvi projekti mi smo drugu polovicu prošle godine iskoristili za izradu projektne dokumentacije. Uradili smo projekte širenja voznih staza, projekt instalacije centralnih svejtala na uzletno sletnoj stazi i projekt širenja komercijalnog parkinga. Sada imamo završene projekte ca cca 2 mil eura. Sijedi nam potraga za sredstvima kako bi mogli krenuti sa realizacijom.’’ dodao je Marko Đuzel, direktor aerodroma.

U cilju privlačenja novih avio-kompanija i otvaranja novih ruta, aerodrom Mostar aktivno radi na eliminaciji tehničkih prepreka, poput osiguranja distribucije goriva, uspostavljanja zimske službe te certifikacije aerodroma prema EASA standardima. Planira se povećanje broja ruta s trenutnih 6 na minimalno 8 do 9, što će dodatno ojačati povezanost ovog aerodroma.

U skladu s globalnim trendovima održivosti, aerodrom Mostar takođe poduzima korake za smanjenje ekološkog otiska. ’’ Mi smo u procesu izrade projektne dokumentacije za instalaciju solarne elektrane. To je prva faza. Nakon toga pokrećemo veliki projekt koji za cilj ima analizirati potencijale za izgradnjom dodatnih solarnih postrojenja. Kada je riječ o ostalim projektima radimo projektnu dokumentaciju za zamjenu aerodromskog rasvjetnog sistema u led rasvjetu. Treća faza je plan nabave opreme koji je prilagođen na način da se sva preostala oprema zamjeni sa električnim sredstvima za prihvat i otpremu zrakoplova i putnika.’’ govori direktor.

Na pitanje: ’’Na koji način aerodrom Mostar sarađuje sa lokalnom zajednicom i doprinosi lokalnom razvoju?’’ dobili smo odgovor: ’’ Lokalna zajednica je spasila Aerodrom Mostar kada je bilo najpotrebnije. Sada se formirala nova turistička zajednica Grada Mostara sa kojom već sada gradimo planove oko dovođenja avio kompanija. Definitivno će se ova suradnja najviše razvijati u nadolazećem periodu. Lokalna zajednica kao i Županija Zapadno Hercegovačka i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija su definitivno shvatili prednosti aerodroma i ovim putem im se zahvaljujem.’’ zaključio je direktor aerodroma Mostar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.