AerodromiAviokompanijeBespilotni vazduhoploviHelikopteriKontrola letenjaNovostiPredstavljamoVojno vazduhoplovstvo

Zakon o vazdušnom saobraćaju Crne Gore nije star – on je drevan!

Vjerovali ili ne, Zakon o vazdušnom saobraćaju ima tek 10 punih godina i još malo više.

Od tada, Vlada Crne Gore je uspjela da ovaj Zakon osvježi izmjenama i dopunama 2017.godine. Tom prilikom, među najhitnije probleme vazdušnog saobraćaja koje treba rješavati našlo se omogućavanje Direktoru Agencije za civilno vazduhoplovstvo da, zbog potrebe obavljanja poslova u kontinuitetu, može biti na poziciji bez ograničenja broja mandata. S obzirom na prioritete, ne čudi da je izmjena Zakona o vazdušnom saobraćaju za mnoge zainteresovane strane proletjela “ispod radara”.

Od te 2012.godine je Evropa, ne samo zakonski prepoznala, već i više puta unaprijedila regulativu za ATSEP osoblje, dronove, wingsuite i druge ekstremne sportove, kao i u mnogim drugim segmentima. Vazduhoplovni eksperti Evrope i svijeta odavno rade na definisanju regulative o avionima kojima se upravlja iz kancelarije, hipersoničnim letilicama, novim sistemima kontrole letenja kao i ekološkoj osviješćenosti vazduhoplovnih subjekata. 

Sve nabrojano je samo vrh ledenog brijega, ali i da je samo to – za Zakon o vazdušnom saobraćaju Crne Gore se više ne može samo reći da je zarobljen u prošloj deceniji već i da svakim danom sve više zaostaje. 

Šta ili ko se čeka?

Cover photo: unsplash/pavstyuk

Ako je Vazduhoplovni savez Crne Gore kidnapovan – neka namigne!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.