Novosti

Vazduhoplovne vlasti Srbije i Crne Gore potpisale Protokol o nadzornim aktivnostima i obavezama

Između Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, 28.novembra 2023. godine u Briselu, potpisan je Protokol o nadzornim aktivnostima i obavezama, čime je stvorena nova osnova za koordinisanu saradnju u nadzoru vazduhoplova.

Protokol, usklađen sa članom 83 bis Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu (Čikaška konvencija), koji predviđa mogućnost da država registracije vazduhoplova i država operatera mogu da zaključe sporazum o prenosu nadležnosti u pogledu sprovođenja nadzora bezbednosti, potpisali su direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva RS Mirjana Čizmarov i v.d. direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo CG Mileta Nikolić.

Ovime se Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, omogućava da preuzme nadzorne aktivnosti uključujući pravila letenja, radio-opremu vazduhoplova, plovidbenost, sertifikaciju i dozvole članova posade nad vazduhoplovima koji su u vlasništvu operatera “Adriatic Airways DOO”, registrovanog u Crnoj Gori, a koji su upisani u Registar vazduhoplova Republike Srbije.

S obzirom da Agencija poseduje potrebne kapacitete i stručno osoblje, očekuje se da će prenos određenih nadzornih aktivnosti doprineti efikasnom upravljanju i postizanju višeg nivoa vazduhoplovne bezbednosti u skladu sa međunarodnim standardima.

Istog dana, u Briselu je potpisan i Memorandum o razumevanju između Direktorata civilnog vazduhoplovstva RS i Agencije za civilno vazduhoplovstvo CG, sa ciljem međusobnog priznavanja mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu za program „One Stop Security”.

Razlog za pokretanje ove inicijative jeste činjenica da su mere obezbeđivanja u vazduhoplovstvu koje se primenjuju u Republici Srbiji i Crnoj Gori ujednačene, što je potvrdila i Evropska komisija koja je obema državama dodelila status ,,One Stop Security”.

Zaključivanje ovakvog bilateralnog aranžmana i uspostavljanje mehanizma za prepoznavanje ekvivalentnosti mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, koje se primenjuju u Republici Srbiji i Crnoj Gori će omogućiti ubrzani protok putnika, prtljaga i robe u saobraćaju na linijama između dve zemlje, što će svakako doprineti daljem povećanju obima saobraćaja i poboljšanju sveukupnih odnosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.