Sve o uticaju 5G mreže na avione, helikoptere i aerodrome; Moguća rješenja problema

O smetnjama koje 5G mreža pravi radio visinomjerima, Avioportal je pisao još prije skoro godinu dana kroz tekst “5G MREŽA OMETA MJERNE INSTRUMENTE U AVIONU“. Tada smo dali akcenat na upozorenje francuskih vazduhoplovnih vlasti da postoji velika vjerovatnoća da će se ovaj problem pojaviti. Srećom, Evropa je to riješila tako što je napravila dovoljan razmak između frekvencija 5G mreže i radio visinomjera. Za razliku od evropskog regiona, SAD su iskoristile priliku da zarade malo više time što su prodale i taj razmak tj.frekvencije koje možda nije trebalo prodati i time napravile sebi problem koji i danas traje a koji se ne može riješiti preko noći.

O čemu se zapravo radi

Implementacija 5G bežične mreže donosi brojne pogodnosti za korisnike i ekonomiju. Ipak, 5G standard se drugačije definiše u zavisnosti od toga gdje se nalazite. U SAD-u 5G mreža radi u frekvencijskom opsegu od 3,7 GHz do 3,98 GHz dok je u Evropi definisana u opsegu od 3,4 GHz do 3,8 GHz. Ovo može izgledati kao mala razlika, ali upravo je to malo dovelo do smetnji pri radu radio visinomjera koji rade na frekvencijama od 4,2-4,4GHz.

Podsjetićemo vas da je zadatak radio visinomjera da pružaju precizne informacije o visini aviona iznad tla, a da podaci koji sa njih dolaze “informišu” drugu bezbjednosnu opremu u avionu kao što su navigacioni instrumenti, sistemi za svijest o terenu (“terrain awareness”) ili sistemi za izbjegavanje sudara. A kako u realnoj situaciji izgleda uticaj 5G mreže na radio visinomjer, pogledajte na snimku ispod.

Očito je da rizik nije u tome da će radio visinomjeri prestati da rade, već da bi mogli presresti signal sa 5G bazne stanice i protumačiti ga kao povratni signal (što bi moglo rezultirati pogrešnim prikazom). 

Implementacija 5G mreže je trebala biti završena 5.januara ove godine ali je i taj termin pomjeren jer je vazduhoplovna vlast u SAD (FAA) tražila produžetak roka za dodatna ispitivanja i za to vrijeme je:

 • Prikupljala informacije o lokaciji 5G predajnika i nivou snage od telekomunikacionih kompanija.
 • Olakšana je razmjena podataka između proizvođača avionskih instrumenata i telekomunikacionih kompanija
 • Saradnja sa aviokompanijama je podignuta na viši nivo kako bi se pomoglo u upravljanju i minimiziranju potencijalnih kašnjenja i otkazivanja letova u pogođenim područjima.
 • Utvrđeno je da se neki pristupi vođeni GPS-om mogu koristiti na određenim aerodromima.
 • Informisane su o detaljima sve zainteresovane strane u vazduhoplovstvu.
 • Radilo se sa aviokompanijama i proizvođačima opreme u cilju formiranja liste visinomjera koji su sigurni i pouzdani u okruženjima 5G C-opsega velike snage. Ovo je poznato kao proces alternativne metode usklađenosti (AMOC).

Koja su privremena rješenja?

Budući da predložena implementacija 5G uključuje novu kombinaciju nivoa snage, frekvencija, blizine letačkih operacija i drugih faktora, FAA mora nametnuti ograničenja za vazduhoplove koji koriste određene tipove radio visinomjera u blizini antena u 5G mrežama. 

Odobreni radio visinomjeri omogućavaju komercijalnim avionima da nastave sa slijetanjem u uslovima niske vidljivosti, u područjima primjene 5G C-opsega.
Dosadašnja pretraga je pokazala da su neki visinomjeri pouzdani i precizni u određenim 5G područjima dok drugi moraju biti naknadno ugrađeni ili zamijenjeni. 

Izmjene u frekventnom spektru, nastale uvođenjem 5G mreže neće uticati na oko 90% vazduhoplova registrovanih u SAD. Kada govorimo o konkretnim tipovima aviona, lista visinomjera na koje NE utiče 5G mreža bi izgledala ovako:

 • Svi Boeing 717, 737, 747, 757, 767, 777, 787 (u toku pisanja ovog teksta se razmatralo skidanje sa ove liste modela 747-8F i 747-8, kao i modela 777),
 • MD -10/-11
 • Airbus A300, A310, A319, A220, A320, A321, A330, A340, A350, A380
 • Regionalni avioni Embraer 120, 170 i 190
 • Svi regionalni mlaznjaci CL -600/CRJ
 • DHC-8 turboelisni
 • ATR turboprops

Aerodromi

Važno je napomenuti da nisu samo aviokompanije i telekomunikacione kompanije jedini zainteresovani da se ovaj problem riješi. Aerodromi, koje koriste vazduhoplovi sa visinomjerima a koji nisu otporni na uticaje 5G mreže, takođe očekuju da se situacija razriješi jer žele da pruže bolji ugođaj svojim putnicima a uz to i – veći prihod.

U SAD već postoje aerodromi koji su implementirali 5G i na kojima su odobrene situacije u uslovima smanjene vidljivosti. Spisak ovih aerodroma možete pogledati klikom na ovaj link.

Ako neki od aerodroma nije na listi, to znači da na njemu nije implementirana 5G mreža ili da na njemu nisu odobrene operacij u uslovima smanjene vidljivosti. 

Šta je sa helikopterima?

FAA omogućava operaterima vazdušne medicinske pomoći da nastave koristiti naočare za noćno gledanje koje poboljšavaju sigurnost u područjima gdje bi radio visinomjer aviona mogao biti nepouzdan zbog interferencije u 5G C-opsegu. Slično komercijalnim avionima, helikopteri mogu obavljati danonoćne operacije koje ne zahtijevaju korištenje radio visinomjera. 

Zašto NOTAM-i koji pominju 5G još uvijek postoje? 

Akcije telekomunikacionih kompanija umanjuju uticaj 5G mreže oko aerodroma, ali je ne eliminišu u potpunosti. NOTAM-i daju do znanja pilotima i drugim zainteresovanim stranama da postoji 5G mreža. Bilo kakva ograničenja u NOTAM-u se ne primjenjuju ako vazduhoplov ima odobreni visinomjer za rad. Budući da neki avioni još uvijek nemaju odobreni visinomjer, ograničenja navedena u NOTAM-u i dalje važe a dok je tako NOTAM-i će biti na snazi.

Kako bi se ovaj problem mogao riješiti?Vazduhoplovne vlasti, avioindustrija, telekomunikacione kompanije i njihovi regulatori već godinama raspravljaju i odmjeravaju ove probleme na međunarodnom nivou i neće biti riješena preko noći. Ipak, na stolu su neke od varijanti rješenja:

 1. Smanjenje gornje granice 5G mreže- što bi pokrenulo pitanje troškova telekomunikacionih kompanija koje su već platile taj opseg i očekuju prihod
 2. Smanjenje snaga baznih stanica koja pokrivaju aerodrome- što bi uticalo na pokrivenost 5G mrežom na nekim drugim lokacijama
 3. Da proizvođači budućih vazduhoplova i vlasnici sadašnjih na čije radio visinomjere utiče 5G mreža, postave/zamijene radio visinomjere za one na koje ne utiče 5G mreža ili ugrade filtere koji neće propuštati 5G signal – ovo rješenje (pored toga što bi nametnulo dodatne troškove postavlja se pitanje da li će biti funkcionalno kada na red dođe 6G mreža!?)
 4. Ukidanje 5G mreže u okolini aerodroma -što je vrlo teško da se desi jer su velike investicije u pitanju
 5. Da se lagano sužava opseg, smanjuje snaga i timski radi na testiranju kako bi se postigli najoptimalniji rezultati- jer bez aviona nema putnika, a bez putnika ni 5G mreža neće biti od koristi…

A šta je francuska vazduhoplovna vlast rekla još prije skoro godinu dana, pogledajte u tekstu ispod:

5G mreža ometa mjerne instrumente u avionu

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *