Rodilo se – valja ga ljuljati

Izvor: zvanični finansijski izvještaji aviokompanija Ryanair i Wizz Air

Avioindustrija ne pamti lošiji period od posljednjih godinu dana. A za to vrijeme, dok smo se mi bavili zatvaranjem stare i otvaranjem nove aviokompanije, činjenice koje diktiraju tržište avioindustrije su se vrlo često mijenjale pa su i finansijski najstabilnije aviokompanije morale da stalno analiziraju stanje i brzo se prilagođavaju.

Aleksandr de Žinijak, šef Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) pozvao je na uspostavljanje globalnih standarda za vakcinaciju i sertifikaciju kako bi se bezbjedno obnovila globalna putovanja. “Sprovođenjem programa vakcinacije počinje da se javlja svjetlo na kraju tunela”, rekao je u utorak. „Razumijevanje mjera koje uvode Vlade država i usaglašavanje globalnih standarda potrebnih za podršku vraćanja putovanja u normalu obezbijediće dobru osnovu za povećanje obima vazdušnog saobraćaja. Aviokompanije su spremne da podrže Vlade u ovom zadatku.”

„Podaci IATA od prošlog mjeseca sugerišu da bi Evropa bila najviše pogođena globalna regija u pogledu gubitaka aviokompanija 2021. godine, uz predviđanje pada od 11,9 milijardi dolara. Procenjuje se da je putnički saobraćaj ove godine opao za 70%, pri čemu se smatra da je više od sedam miliona radnih mjesta izgubljeno, a ovaj broj može biti mnogo veći u cjelokupnoj privredi koja zavisi od avioindustrije”-izjavio je gospodin de Žinijak.

U cilju što boljeg sagledavanja svog realnog finansijskog stanja menadžmenti aviokompanija već oprezno planiraju gubitak, s tim što su kalkulacije znatno otežane zbog neizvjesnih i promjenljivih ograničenja putovanja Covid-19, zaključavanja evropskih država, vremena uvođenja vakcina širom EU i veoma promjenljivog broja rezervacija. A u kakvoj situaciji su aviokompanije možemo vidjeti kroz finansijske izvještaje Ryanair i Wizz Air-a.

Predviđanja aviokompanije Ryanair su da će 2021. godinu završiti sa gubitkom između 850 i 950 miliona eura što bi bila “najizazovnija godina u 35-godišnjoj istoriji Ryanaira”. Nedavno najavljene blokade kao mjere za sprečavanje pandemije Covid-19 i ograničenja putovanja širom Evropske unije i Velike Britanije, koja od 1.januara ove godine više i zvanično nije u sastavu EU, smanjiće predviđeni promet u finansijskoj 2021 godini na između 26 i 30 miliona prevezenih putnika (po nekim od njihovih ranijih predviđanja ovaj broj je iznosio 35 miliona).

Ova aviokompanija je od marta prošle godine sve izdatke i investicije smanjila na minimum i 31. decembra imala 3,5 milijardi evra gotovine na računu. Poslednja 3 mjeseca 2020.godine su imali gubitak od 306 miliona eura, pri čemu ističu da im solidnu zaradu donijela potražnja putnika za prioritetnim ukrcavanjem i rezervacijom sjedišta. Nivo opterećenja flote Ryanair-a, koja broji 470 aviona, je 69%.

Na poslovanje irske aviokompanije Ryanair bi naročito mogla da utiče odluka da će britanski državljani, koji stižu iz zemalja sa kriznom situacijom vezanom za koronavirus, od 15. februara biti smješteni u desetodnevni hotelski karantin. Smatra se da će ova mjera obeshrabriti putovanja u određenoj mjeri što će uticati i na budžet ove aviokompanije.

A kako ide Wizz Airu možemo vidjeti iz njihovog finansijskog izvještaja za poslednja 3 mjeseca do 31.decembra. U pomenutom izvještaju je prikazan pad prihoda za 76,5% (pad na 149,9 miliona eura). Opterećenje flote ove aviokompanije, koja ima 135 aviona je 61%.

Brojke iz izvještaja ove mađarske niskobudžetne aviokompanije pokazuju da je u januaru prevezeno manje od 574.000 putnika. To je 81,8% manje nego prošle godine što je logična posljedica masovnog umanjenja broj letova i popunjenosti aviona na letovima koja je bila nešto više od četvrtine popunjenosti januara 2020.godine. U međuvremenu, kompanija se ponosi najmanjom emisijom ugljen-dioksida po putniku i po kilometru u odnosu na druge aviokompanije i planira svoju unutrašnju tranziciju kako bi mogla brzo odgovoriti zahtjevima tržišta.

Naravno, kad govorimo o ovim bilansima finansijskog stanja aviokompanija i pokušamo da napravimo paralelu sa našom nacionalnom aviokompanijom, treba imati u vidu da Wizz Air ima 135 aviona, a Ryanair 470 aviona, kao i da svaki avion pravi određene troškove kada leti ali i kad je na zemlji. Tu se ne može ništa promijeniti. Ono na šta može da se utiče je da se, koliko god aviona bude imao “ToMontenegro”, svi oni uposle što više mogu tokom cijele godine i to zajedno sa pilotima, kabinskim osobljem, inženjerima i mehaničarima. Čak i da nema pandemije, već sad bi se moralo razmišljati o izdavanju “viška” (ukoliko ga bude tokom zimskom perioda) nekoj drugoj aviokompaniji kad ljetnja sezona prođe ili čak ponuditi da se cijena lizinga podijeli sa nekom drugom kompanijom pa da avion bude kod nas tokom naše letnje sezone, a ostatak na usluzi partnerskoj kompaniji.

Tržištu će trebati letova, aviona, licenciranog osoblja i to je ono što može da donese novac, a period dok traje pandemija treba izdržati i sačuvati sve što se sačuvati može… rodilo se, valja ga ljuljati.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *