AviokompanijeNovosti

Prve “električne” rotacije Air Serbia i Menzies Aviation izveli za letove ka Crnoj Gori

Srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia i britanski Menzies Aviation, sproveli su juče na beogradskom aerodromu, prvi put u regionu, otpremu letova uz korišćenje vozila isključivo na električni pogon.

Prve u potpunosti „električne“ rotacije obavljene su na avionima Air Srbije, tipa erbas A319, YU-APL koji je poleteo iz Beograda ka Podgorici i YU-APF, koji je poleteo iz Beograda ka Tivtu.

Menzies Aviation, koji je 5. marta 2024. godine preuzeo poslove zemaljskog opsluživanja letova Air Serbia na beogradskom aerodromu od kompanije Belgrade Airport, u svom voznom parku ima veći broj vozila na električni pogon. Upotreba tih specijalizovanih vozila za izguravanje aviona, prevoz prtljaga i drugih, uticaće na smanjenje karbonskog otiska u domaćem avio-saobraćaju.

„Izuzetno smo zadovoljni zbog uspešno sprovedene prve potpuno električne rotacije na beogradskom aerodromu, ostvarene u saradnji sa kompanijom Menzies Aviation. Ta inicijativa predstavlja korak ka smanjenju karbonskog otiska. Air Serbia kontinuirano teži društveno-odgovornom poslovanju, a današnja prekretnica potvrđuje našu predanost u tom pogledu. Radujemo se budućoj saradnji i zajedno sa kompanijom Menzis, nastojaćemo da pozitivno utičemo na kompletnu zajednicu“, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbia.

Air Serbia i Menzies Aviation su u oktobru 2023. godine potpisali Memorandum o razumevanju. Na taj način je pokrenuta promena operatera zemaljskog opsluživanja na beogradskom aerodromu u cilju unapređenja nivoa usluge srpske nacionalne avio-kompanije, kao i boljeg korisničkog iskustva za putnike. Menzies Aviation je vodeći globalni pružalac usluga i u Beogradu obavlja opslugu vazduhoplova, registraciju putnika i prtljaga, kao i njihovo ukrcavanje na letove Air Serbia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.