Prognoza obima vazdušnog saobraćaja Evrope

IZVOR: EUROCONTROL, Tekst pripremio: saradnik redakcije A.Vazduhoplovsky

EUROCONTROL je objavio novi set Scenarija za prognoze obima vazdušnog saobraćaja za period do juna 2021. godine. Očekuje se da vazdušni saobraćaj širom Evrope u januaru 2021. godine bude zastupljen za približno 64% manje ​​u poređenju sa januarom 2019. godine, a situacija se još uvijek pogoršava i to velikom brzinom.

Kao odgovor na najnovije talase pandemije COVID-19 i rizike povezane sa novim sojem virusa, mnoge države širom Evrope donose stroža ograničenja putovanja čime se dodatno obeshrabruju putovanja vazdušnim prevozom koja nisu neophodna. U skladu s tim, potražnja za putovanjima avionom se u velikoj meri suzbijaju, zbog čega aviokompanije moraju drastično da smanjuju svoje kapacitete.

„Jasno je da će mali intezitet saobraćaja obilježiti februar i mart, a činiće ga uglavnom teretni saobraćaj, poslovna avijacija i redukovani redovni saobraćaj. Očekuje se da će čak i april biti loš, tj. sa samo blagim porastom obima saobraćaja tokom vaskršnjih praznika. U Evropi će broj letova vjerovatno biti samo na nivou od oko 25-30% od uobičajenog. Ovo je potpuna katastrofa za evropsku avijaciju – privrednu granu koja je već na koljenima.

Ono što trenutno ostaje nejasno je situacija nakon toga. Razumno je očekivati da će se do drugog kvartala godine (Q2) u mnogim evropskim državama epidemiološka situacija popraviti i da će najranjiviji građani širom Evrope biti vakcinisani (uprkos kašnjenjima u procesu vakcinacije). Posljedično, ovo bi moglo dovesti do toga da manje važna putovanja vazdušnim prevozom postanu dostupnija, što bi doprinijelo povećanju obima vazdušnog saobraćaja tokom Q2 kao i tokom ljetnjeg perioda. Ukoliko to bude slučaj, do juna bismo mogli da očekujemo nivo vazdušnog saobraćaja od oko 55% manje u odnosu na jun 2019. godine. Međutim, isto je tako razumno očekivati da, čak iako se epidemiološka situacija do Q2 popravi, mnoge države mogu da odluče da ne ublaže ograničenja putovanja kao mjeru za suzbijanje pandemije. U tom slučaju bi se ozbiljno smanjila potražnja za putovanjima vazdušnim prevozom i umanjila bilo kakva mogućnost da se putovanje ovim vidom saobraćaja najranije do ljeta popravi. Ukoliko to bude slučaj, onda ćemo do juna još uvijek imati 70% manji obim vazdušnog saobraćaja u odnosu na 2019. godinu“, izjavio je Imen Brenan (Eamonn Brennan, generalni direktor EUROCONTROL-a).

Moguće situacije od sad pa do kraja juna 2021. godine EUROCONTROL rezimira kroz dva scenarija prognoze obima vazdušnog saobraćaja u odnosu na nivoe iz 2019.god:

 • Scenario A. Djelimično poboljšanje tokom Q2: ukupna epidemiološka situacija se na nivou Evrope poboljšava, omogućavajući tako djelimično ublažavanje nacionalnih mjera za ograničenja putovanja tokom Q2 i
 • Scenario B. Bez poboljšanja tokom Q2: veoma malo poboljšanje epidemiološke situacije na nivou Evrope i/ili nastavak nametanja nacionalnih mjera za ograničenja putovanja, onemogućavajući time razmuno povećanje obima vazdušnog saobraćaja do trećeg kvartala ove godine (Q3).

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

3 thoughts on “Prognoza obima vazdušnog saobraćaja Evrope

 • February 4, 2021 at 8:05 am
  Permalink

  A. Vazduhoplovsky? Sviđa mi se prezime 🙂

  Reply
 • February 4, 2021 at 8:28 am
  Permalink

  Pseudonim za saradnika? Pa bravo za ideju! Puno stručnih ljudi imamo koji ne vole da se eksponiraju a vi ste našli način da im date prostor. Izuzetan način da čujemo šta imaju da kažu. Postajete mi omiljeni portal :)))

  Reply
 • February 4, 2021 at 8:46 am
  Permalink

  Odlično obrađen tekst iz kvalitetnog izvora. Podsetio bih samo da sve dosadašnje analize i predviđanja, čak i sa merodavnih i stručnih osnova su bile pogrešne, manje ili više. Ovo je najnezahvalniji period u istoriji vazduhoplovstva za analitičare.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *