Novi izazovi u održavanju vazduhoplova

Foto: Marko Babić, Air Montenegro

Air Montenegro je prisustvovao događaju MRO Europe Aviation Week, gdje se lideri i inovatori iz oblasti avioindustrije iz cijelog svijeta sastaju i razmjenjuju iskustva, ideje i najbolje prakse iz domena održavanja, popravki i remonta.

Ovo je prvi veći skup avioindustrije koji se posle duže vremena organizuje, a da nije u online formatu pa je ovo ujedno bila i prilika da se pored konferencijskog dijela realizuju i brojni sastanci i radionice. Uticaj korona virusa na avioindustriju je bila jedna od glavnih tema, a pored razmjene iskustava, razgovaralo se i o mogućim načinima prevazilaženja poteškoća u organizaciji i poslovanju.

Ulaz na MRO Europe Aviation Week

Marko Babić, šef inženjeringa tehničkog sektora kompanije Air Montenegro, sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, tokom ovog događaja iskoristio je priliku da se sastane sa kolegama iz Embraera, Lufthansa Technik, KLM UK, LOT AMS Airbus, MTU i razgovara o mogućnoj budućoj saradnji.

Marko Babić sa timom Lufthansa Technik

Koje su bile neke od tema MRO Europe u Amsterdamu?

Na događaju se tokom konferencijskog dijela velikim dijelom govorilo o uticaju koji je korona kriza imala na globalnom nivou i koliko je to promijenilo određene procese rada kompanija. Izdvojio bih ipak ubrzanu digitalizaciju koja je dovela do određenih rješenja koja se sada primjenjuju u svakodnevnom poslovanju. To sve donosi i jednostavnije i brže procedure, manje papira i čuvanje podataka u okviru internog sistema što uveliko u praksi već primjenjuje i crnogorska nacionalna aviokompanija Air Montenegro. Zanimljiva tema za kompanije tokom susreta koje sam imao je i uspjeh koji je postigao Air Montenegro za jako kratko vrijeme kao i činjenica da je od početka osnivanja do početka operacija bio izuzetno kratak period, što je gotovo jedinstven primjer u avioindustriji.

Marko Babić sa predstavnikom Embraera

Da li su predstavljena neka nova tehnička rješenja?

Ovaj događaj je važan i kako bi se sagledale ponude na tržištu, učvrstila saradnja sa radionicama koje se bave izvršavanjem kompleksnijih baznih (strukturalnih) radova na avionima i firmama koje se bave prodajom djelova, remontom pogonskih grupa vazduhoplova. Održane su brojne prezentacije proizvođača i operatera, a govorilo se i o unapređenju sveobuhvatnog rada na održavanju aviona, a koje su od izuzetne važnosti za optimalne performanse aviona i motora.

Većina flote svjetskih avio kompanija duži period je imala je svoje avione prizemljene pa su kao najveći izazov u komunikaciji sa proizvođačima, prepoznati upravo brojni problemi nastali nastavkom operacija sa tim avionima. Korona i sve što je donijela je novina za avijaciju pa su prateći problemi koji su se pojavili na vazduhoplovima novi, a najveći izazov predstavljaju problemi na elektronskim sistemima vazduhopova koji je uzrokovao dug period aviona van operacija. Proizvođači sada pokušavaju da dopune procedure i daju određene instrukcije operaterima koje bi pomogle u rješavanju eventualnih nepravilnosti.

Marko Babić sa predstavnikom MTU

Posle dužeg vremena proizvođači su imali priliku da na MRO Europe prezentuju uživo nova rješenja, djelove i komponenete, da predstave svoju ponudu i konstruktivna rješenja koja će dodatno unaprijediti rad i performanse vazduhoplova.

Marko Babić iz Air Montenegra je iskoristio priliku da se sastane sa kolegama iz industrije i istakao da su događaj obilježili brojni konstruktivni razgovori i pozitivna atmosfera.

Pročitajte još:

Potez Air Montenegra najava profitabilnog poslovanja: potpisan “Pool Program” ugovor sa Embraerom

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *