Ministar kapitalnih investicija Crne Gore sa predstavnicima Shandong Hi-Speed Group Co. Ltd i o modernizaciji aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Ervin Ibrahimović i saradnici državni sekretar Admir Šahmanović i generalna direktorica direktorata za pomorstvo Maja Mijušković sastali su se sa predstavnicima kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group Co.,Ltd iz Šandong provincije, u sklopu radne posjete kineske delegacije Crnoj Gori.

Radni sastanak održan u ministarstvu kapitalnih investicija, bio je prilika da se razgovara o potencijalnim modelima saradnje, sa posebnim fokusom na razvoj i modernizaciju saobraćajne infrastrukture.

Ministar kapitalnih investicija ukazao je da ga posebno raduje što u  izazovnim geopolitičkim vremenima nemamo diskontinuitet interesovanja stranih investitora i što možemo očekivati nastavak aktivnosti na konkretizaciji zajedničkih projekata sa zainteresovanim kineskim kompanijama.

“Današnji sastanak i razgovor o potencijalnim razvojnim projektima iz oblasti saobraćajne infrastrukture korak je više u dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje”- poručio je Ibrahimović na početku razgovora i dodao “U duhu prethodne saradnje, očekujem da ćemo radom na budućim zajedničkim projektima poslati jasnu poruku o dodatnom jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, te o zajedničkim interesima dvije prijateljske Vlade. Crna Gora kao turistička destinacija zavisi od stepena razvijenosti saobraćajne infrastrukture, te smo spremni da nastavimo i intenziviramo razgovore o potencijalnim projektima koji mogu biti predmet interesovanja kineskih investitora.”

Kinesku delegaciju je predvodio gospodin Meng Jen, koji je na samom početku razgovora iskazao otvorenost i spremnost kineske strane da se, u periodu koji je pred nama, intenziviraju razgovori na polju daljih ulaganja u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu naše države, predstavljajući oblasti u kojima se njihova kompanija pozicionirala na svjetskom tržištu, sa posebnim akcentom na izgradnju kapitalnih projekata u infrastrukturi (mostovi, auto-putevi, tuneli),  ali i oblasti obnovljivih izvora energije (fabrike za proizvodnju solarnih panela i ostalih postrojenja). 

U odnosu na našu posljednju posjetu Crnoj Gori mogu da primijetim da se radilo dosta na polju putne infrastrukture, kao i na ostalim razvojnim projektima i odgovorno tvrdim da je investiciona politika naše kompanije takva da možemo da odgovorimo i najkompleksnijim zahtjevima tržišta. Naši su planovi ozbiljni, a u planu su projekti koji mogu uticati na rapidan rast i ekonomski razvoj Crne Gore“- istakao je Meng Jen dodajući da je njihova kompanija samo u provinciji Shandong izgradila 8 000 km auto-puteva, oko  500 km željezničke pruge i da je među 3 najuspješnije kompanije u ovoj kineskoj provinciji. Predsjednik kompanije predstavio je projekte koje već uspješno realizuju u regionu, a u pitanju su projekat brze saobraćajnice Dunavski koridor, projekat brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, auto-put Banja Luka-Prijedor, kineski kulturni centar u Beogradu,  dionica na projektu brze pruge ka Mađarskoj i druge buduće projekte.

Kineska delegacija je tokom radne posjete našoj državi obišla crnogorsko primorje, luku Bar, Bokokotorski zaliv i zajednički zaključak sagovornika je da su neophodna značajna ulaganja u modernizaciju postojeće saobraćajne mreže, naročito putne, budući da je turizam rastuća privreda u Crnoj Gori i da potrebe tržišta to zahtijevaju.

Ministar kapitalnih investicija predstavio je neke od važnih razvojnih infrastrukturnih projekata, sa posebnim osvrtom na nastavak izgradnje auto-puta Bar – Boljare, valorizaciju Luke Bar, modernizaciju nacionalnih vazdušnih luka, a potencijalno zanimljivi projekti kao tema razgovora su bili i most preko Bokokotorskog zaliva i preko rijeke Bojane.

“Mi smo spremni da nastavimo razgovore, nakon čega očekujem od mojih i vaših saradnika neke konkretne modele saradnje. U tom smislu pozivam vas da prepoznate određene projekte za koje smatrate da su mogući za saradnju, želim da vas ohrabrim da konkretne predloge uputite. Sigurno je da ćemo posvetiti pažnju i ozbiljno ih razmotriti.”- istakao je Ibrahimović i dodao “da nas interesovanja velikih kompanija obavezuju da naša zalaganja pojačamo, a da projekte koji su već započeti što prije privedemo kraju, što će i biti prioritet u našem radu.”

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.