Izvještaj o vazdušnom saobraćaju ACI EUROPE pominje i aerodrome regiona

Evropsko aerodromsko trgovinsko telo ACI EUROPE danas je objavilo izveštaj o vazdušnom saobraćaju koji pokriva mesec jun, kao i drugu četvrtinu (Q2) i prvu polovinu (H1) 2022.godine

EKSPONENCIJALNI RAST PUTNIKA NA TRŽIŠTU EU+ REGIONA u prvoj polovini godine
 
Putnički saobraćaj u evropskoj aerodromskoj mreži skočio je za +247% u prvoj polovini 2022.  u odnosu na isti period prošle godine – zbog čega aerodromi širom kontinenta  obrađuju  dodatnih  660  miliona putnika.
 
Povećanje je uglavnom uzrokovano  međunarodnim saobraćajem (+381,2%), a ne domaćim (+88,5 %). Takođe je bio veoma koncentrisan u drugom kvartalu (+245,9%) – nakon ublažavanja ograničenja vezanih za Omicron za putovanja unutar Evrope u martu, kao i za sve veći broj otvaranja inostranih tržišta.
Aerodromi na tržištima EU, EEA, Švajcarska i Velika Britanija su doživjeli daleko najveći skok u prometu putnika u prvoj polovini godine na +348,9%  – što je rezultiralo povećanjem broja putnika na 635 miliona sa 140 miliona u odnosu na prošlu godinu. Unutar bloka, aerodromi u Irskoj (+1125%), Velikoj Britaniji (+833%), Slovačkoj (+842,2%), Mađarskoj (+784,8%) i Danskoj (+611,8%) zabilježili su izuzetna povećanja.
U međuvremenu, zabilježen je umjereniji, ali i dalje značajan rast putničkog saobraćaja na aerodromima širom ostatka Evrope u prvoj polovini godine u +58.3% (ACI u ovaj region ubraja države: Albanija, Jermenija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Izrael, Kazahstan, Sjevernu Makedoniju, Moldavija, Crna Gora, Rusija, Srbija, Turska, Ukrajina i Uzbekistan).  
 
To odražava činjenicu da su ta tržišta, uopšteno rečeno, bila podvrgnuta manje strogim ograničenjima kako lokalno tako i za putovanja tijekom pandemije i da su se počela oporavljati ranije. Ovo je posebno bio slučaj za aerodrome u Turskoj (+96,3%), ali i na manjim tržištima kao što su Jermenija (+75,6%) i Kazahstan (+11,5%) – sa aerodromima u Izraelu (+328,9%) koji su izuzetak i imaju sličnu dinamiku rasta kao aerodromi EU+. Učinak tržišta van EU+ takođe odražava uticaj rata na ukrajinske aerodrome – sa međunarodnim sankcijama koje teže aerodromima u Rusiji (-3,6%) i Bjelorusiji (-16,7%).
Zemlje koje se svrstavaju u EU+, izvor: eosc-portal.eu
 

Olivier Jankovec, generalni direktor ACI EUROPE je statistiku prokomentarisao ovako: “Ove brojke govore same za sebe. Ako je COVID-19 izazvao neviđeni kolaps putničkog prometa na evropskim aerodromima, oporavak koji smo iskusili ovog proljeća – posebno na tržištu EU+ – je jednako izvanredan. Činjenica da je obim širom kontinenta i dalje ostao -28,3% ispod nivoa prije pandemije u prvoj polovini godine ne bi trebalo da pomrači čisto oslobađanje nagomilane potražnje koje se dogodilo od marta.”

JUN NAJBLIŽI POTPUNOM OPORAVKU PUTNIČKOG SAOBRAĆAJA
 
U junu 2022. putnički saobraćaj širom evropske mreže aerodroma dodatno  je  rastao  – sa krajem mjeseca na  -17,4% u odnosu na nivoe prije pandemije (jun 2019.). Ovo je najjači mjesečni učinak od posljednjeg izvještavanja prije pandemije u februaru 2020.godine.

U preokretu situacije koja je vladala tokom pandemije, tržište EU+ (-16,6%) nadmašilo je ostatak Evrope  (-21,7%)  u junu u poređenju na nivoe prije pandemije (2019.).
 
Pažljiviji pogled na učinak nacionalnih tržišta na tržištu EU+ pokazuje da je oporavak i dalje vođen potražnjom tokom godišnjih odmora i VFR, što je vidljivo iz rezultata koje su postigli aerodromi u zemljama koje se u velikoj mjeri oslanjaju na turizam:

  • Aerodromi u Grčkoj (+1,8%) i Luksemburgu (0%) bili su jedini koji su u junu u potpunosti oporavili svoj obim putničkog prometa prije pandemije (2019). Aerodromi u Portugalu (-2,9%) bili su blizu potpunog oporavka, a slijede oni u Litvaniji (-7,5%) i Norveškoj (-9,9%).
  • Na drugom kraju spektra, aerodromi u Sloveniji (-45,7%), Finskoj (-36,8%), Bugarskoj (-34,1%), Češkoj (-33,3%) i Letoniji (-28%) borili su se za dinamičniji oporavak, posebno zbog uticaja rata u Ukrajini i povezanih međunarodnih sankcija Rusiji.
  • Među najvećim EU+ tržištima, najbolje rezultate zabilježili su aerodromi u Španiji (-10,8%) i Italiji (-12,7%), a slijede aerodromi u Francuskoj (-17,6%), UK(-19,2%) i Njemačkoj (-27%)
U ostatku Evrope najbolje rezultate u junu imali su aerodromi na manjim tržištima Albanije (+59,3%), Bosne i Hercegovine (+29,9%), Jermenije (+16,7%) i Kazahstana (+13,1%), što je daleko premašilo njihove nivoe prije pandemije (2019.).
 
Aerodromi u Sjevernoj Makedoniji (-5%) i Srbiji (-8,7%) bili su blizu potpunog oporavka, a slede oni u Turskoj (-12,4%). Aerodromi u Ukrajini izgubili su sav putnički saobraćaj (-100%), a međunarodne sankcije su uticale na poslovanje aerodroma u Rusiji (-27%) i Bjelorusiji (-62,1%), kao i onima u Crnoj Gori (-60,9%), Gruziji (-32,5%) i Moldavija (-28,6%).
 
Najveći (top 5 evropskih aerodroma: -17%)  i generalno veći aerodromi ostvarili su u junu lošiji učinak u odnosu na aerodrome do 5 miliona putnika godišnje (-6,6%), u poređenju sa nivoom putničkog saobraćaja prije pandemije (2019). Ovo odražava stalna ograničenja putovanja na odabranim azijskim tržištima – posebno u Kini. Međutim, Najveći aerodromi su i dalje iskusili izuzetna povećanja obima u odnosu na prošlu godinu i to:
  • Istanbul (-1,7% u odnosu na 2019. |+ 115,4% u odnosu na 2021.) je nastavio da drži prvu poziciju u junu, nakon što je skoro u potpunosti povratio broj putnika prije pandemije,
  • London-Heathrow je bio drugi u apsolutnom iznosu (-17,3% u odnosu na 2019. | +526% u odnosu na 2021.), s najvećim povećanjem obima u odnosu na prošlu godinu.
  • Paris-CDG (-21,2% u odnosu na 2019|+ 222,9% u odnosu na 2021),
  • Amsterdam-Schiphol (-19,5% u odnosu na 2019 | +211,8%).
Među ostalim velikim aerodromima i aerodromima, rezultati su bili daleko od ujednačenih u junu:
  • Palma de Majorka (-3,6%), Lisabon (-6,6%) i Atina (-6,8%) bili su najbliži potpunom oporavku nivoa saobraćaja koji je bio prije pandemije (2019.).
  • Paris-ORY (-10,4%) je imao koristi od svog domaćeg i unutarevropskog fokusa, dok je oslanjanje Dablina (-11,7%) na transatlantsko tržište takođe povećalo njegove rezultate.
  • S druge strane, Brisel (-28,2%) je bio pod jakim uticajem industrijskih akcija, a u Helsinkiju (-36,8%) izloženost azijskom tržištu sa rutama koje su uključivale preletanje Rusije ograničila je njegov oporavak.
U međuvremenu, određeni broj regionalnih aerodroma koji opslužuju popularne turističke destinacije i/ili se oslanjaju na niskobudžetne prijevoznike premašio je nivo prometa prije pandemije (2019.) u junu, uključujući: Santorini (+72,5%), Tiranu (59,3%), Zadar (+39,1%), Funchal (+27,9%), Mikonos (+12,9%), Kerkyra (+12,8%), Kaunas (+8,1%), Menorca (+6,5%), Billund (+5,5%), Olbija (+4,7%) %) i Bergamo (+1,1%).
 
TERETNI SAOBRAĆAJ I KRETANJA
 
Teretni saobraćaj širom evropske mreže aerodroma ostvario je ograničen rast u prvoj polovini godine na  -0,8% u odnosu na isti period prošle godine  – sa aerodromima u EU+ na -0,2% i onima u ostatku Evrope na -5,7%.
Ovo odražava širi uticaj rata u Ukrajini na lance snabdevanja, zbog čega je teretni saobraćaj u opadanju od februara prošle godine – sa  završetkom mjeseca juna na -4,5 % (-3,8% na aerodromima EU+ i -9,2% za aerodrome u ostatku Evrope).
Ovo nije izbrisalo sve dobitke postignute u oporavku: teretni saobraćaj u prvoj polovini godine ostao je +5% iznad nivoa prije pandemije (2019.).
 
Kretanje aviona je povećano za +127,9% u prvoj polovini  i za +84,1% u junu u odnosu na isti period prošle godine.   
 

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *