IFR letenje helikopterom: mogući scenario nakon pandemijske krize

Predstavljamo Vam prvi dio višedjelne miniserije o procedurama za letenje koju je izradio naš saradnik Walter Neri u saradnji sa Aaltronav s.r.o. Tekst preveo i prilagodio: A.Vazduhoplovsky

Za efikasan let, neophodno je osigurati ne samo odgovarajuću tehnologiju, već i isprojektovati odgovarajuće procedure za letenje.U ovom, uvodnom dijelu predstavićemo IFR letenje helikopterom i mogući razvoj ove oblasti, koji je, primjera radi, značajan za službu spašavanja vazduhoplovima. 

Novi trend u letenju helikopterima

Tokom protekle decenije, u oblasti komercijalnog vazdušnog prevoza smo vidjeli postepeni prelazak sa navigacije uz pomoć konvencionalnih radionavigacionih sredstava na navigaciju zasnovanu na navigacionim performansama vazduhoplova (PBN).

Ovaj prelazak je bio relativno brz za vazduhoplove sa fiksnim krilima (zahvaljujući uštedama u gorivu, postupcima za smanjenje buke i za povećanje kapaciteta aerodroma), dok razvoj letenja helikopterima nije, nažalost, pratio ovaj trend istim tempom.

U poslednjih nekoliko godina smo, međutim, primijetili i začinjanje nove faze u letenju helikopterima, čiji pravi početak, u vidu realizacije novih projekata, očekujemo čim se kriza u vezi sa epidemijom covid-19 završi.  

Ranije međunarodne inicijative i projekti, kao što su PBN Rotorcraft Operations under Demonstration (PROuD), Advanced Rotorcraft IFR Operations u Švajcarskoj i primjena Mreže ruta niskog leta (LFN) u nekoliko evropskih zemalja, pokazali su povećanu potražnju za procedurama za instrumentalno letenje za helikoptere, posebno za procedurama za letenje koje koriste službe spašavanja vazduhoplovima (posebno, helikopterske hitne medicinske službe – HEMS).

Ključna uloga PinS procedura za HEMS

Projektanti procedura za letenje će se, stoga, suočiti sa novim izazovima: operatori HEMS-a, kao i Evropska unija, zahtijevaće izradu procedura za letenje koje omogućavaju pristup helidromima, po IFR pravilima, na teškim terenima i u kritičnim meteorološkim uslovima.

Primjena „Tačka u prostoru” (Point in Space – PinS) procedura za letenje, koje omogućavaju letenje pod takvim uslovima, igraće ključnu ulogu u budućnosti. PinS procedure za letenje zasnivaju se na vođenju uz pomoć globalnog satelitskog navigacionog sistema (GNSS) na projektovanoj ruti i projektuju su samo za helikoptere. Njihova svrha je da omoguće pilotu da sopstvenom navigacijom dovede helikopter do tačke sa koje će, zatim, izvršiti vizuelni prilaz na helidrom. Ova tačka je ujedno i tačka neuspjelog prilaza, koji pilot dostiže na MDA (minimalna visina spuštanja). Kada dođe do ove tačke i ako uspostavi vizuelni kontakt sa helidromom, nastaviće vizuelno prema heliodromu i održavaće razdvajanje od prepreka do slijetanja.

Drugim riječima, ove procedure za letenje se mogu shvatiti kao putanje koje omogućavaju helikopteru da leti ispod baze oblaka i da nastavi vizuelni let ka heliodromu, po VFR pravilima.

Pored toga, treba naglasiti da upotreba GNSS procedura za letenje ne zahtijevaju ulaganje u zemaljsku radionavigacionu infrastrukturu (npr. NDB, VOR, ILS).

Primena LFN i optimizacija vazdušnog prostora

Helikopterska zajednica saglasna je sa potrebom primjene procedura za letenje za helikoptere, ali bi onda u potpunosti zavisili od drugog letenja u terminalnim i kontrolisanim zonama. 

Ovdje bi koncept Mreže ruta niskog leta (LFN) mogao da pomogne. Implementacija LFN optimizira upotrebu terminalnih i kontrolisanih zona, utvrđuje niske helikopterske rute na kojima se stvaranje leda na helikopterima svodi na minimum, osigurava veću efikasnost u povezivanju bolnica i minimizira uticaj buke.

LFN se projektuje u skladu sa Zahtijevanim navigacionim performansama (RNP) 0.3, pa je putanja leta znatno uža od većine drugih putanja sa ostalim specifikacijama PBN (npr. RNAV 1 ili RNP 1). Zahvaljujući tome, moguće je postići optimalnu navigaciju po ruti na malim visinama u smislu vještačkih prepreka i terena.

LFN rute se već mogu naći u Švajcarskoj, Italiji i Norveškoj. I druge zemlje rade na njihovoj implementaciji za letenje helikopterima kako bi se ispunili zahtjevi službi HEMS.

LFN za naftne platforme: kontinuitet u letenju

Kako možemo garantovati kontinuitet u letenju u pogledu prevoza osoblja između kopna i postrojenja za bušenje i funkcije službe spašavanja vazduhoplovima?

Sada se mnoge države, od Bliskog istoka do Azerbejdžana i Rusije do Norveške i Nemačke, bave ovim pitanjem, posebno u vezi sa platformama na morima koje su bliske jedna drugoj i koje predstavljaju potencijalni konflikt sa vazdušnim saobraćajem na susednim međunarodnim aerodromima. 

LFN nude idealno rješenje, tim više što bi se LFN mreža primenila u kombinaciji sa PinS procedurama za letenje.

Mapa priobalnog područja približno između gradova Bergen i Solakrossen u Norveškoj. Helikopteri opslužuju platforme na naftnim poljima Sjevernog mora.

Mapa priobalnog područja približno između gradova Bergen i Solakrosen u Norveškoj. Helikopteri opslužuju platforme na naftnim poljima Severnog mora.

Švajcarsko iskustvo u okviru ARIOS projekta

U junu 2019. godine, REGA, švajcarska služba HEMS, okupila je zainteresovane strane, kao što su Leonardo Helicopters, FOCA (švajcarska vazduhoplovna uprava), skyguide (švajcarska kontrola letenja), EASA i ANI (Institut za vazdušnu plovidbu), kako bi im predstavila ambiciozan plan: Implementacija RNP AR odlaznih ruta sa heliodroma koji se nalaze u uskim dolinama i sa pretežno lošim meteorološkim uslovima. Za let po ovim rutama je potrebno prethodno odobrenje, odnosno posebna kvalifikacija letačke posade i ispunjavanje posebnih zahtjeva u pogledu opreme na vazduhoplovu.

Projekat je predstavljao izazovni zadatak kako sa stanovišta projektovanja procedura za letenje i propisa, tako i sa stanovišta sertifikacije avionike.

Posle nekoliko mjeseci, validacioni letovi ovih odlaznih ruta za Samedan (LSZS) i Interlaken (LSHK) su sprovedeni u martu 2020. godine. Maksimalno izmjereno odstupanje od projektovanih trajektorija leta je bilo 0,2 NM (dozvoljeno 0,8 NM), što predstavlja značajan napredak iz nekoliko aspekata. Samo povećanje tačnosti od pola nautičke milje određuje mogućnost korišćenja ovih odlaznih ruta sa pomenutih lokacija; iznad svega, helikopter AW169 je naknadno sertifikovan za pomenute procedure, u okviru koga su utvrđeni novi kriterijumi za sertifikaciju RNP AR odlaznih ruta za helikoptere.

U bliskoj budućnosti se, stoga, očekuje primjena ovog rješenja za odlazne rute zasnovane na GNSS i za druge helidrome ili površine za slijetanje i polijetanje helikopterima, gdje će se, u novooptimizovanom vazdušnom prostoru, proširiti mogućnosti za letenje HEMS u lošim meteorološkim uslovima.  

Šta je sljedeće?

Pandemijska kriza i dalje predstavlja značajan teret za vazdušni saobraćaj, ali iz istorije znamo da svaka kriza ima svoj kraj. IFR letenje helikopterima će postati uobičajeno rutinsko aerodromsko i vanaerodromsko letenje, izrada prave strategije nam daje mogućnost da najveću krizu u vazduhoplovstvu pretvorimo u priliku za nešto novo.

Tabela pristupa instrumentima, aerodrom Bodø u Norveškoj

O autoru

Walter Neri, saradnik našeg portala, je projektant struktura vazdušnog prostora i procedura za instrumentalno letenje, sa značajnim iskustvom u više od 28 zemalja. Učestvovao je u civilnim, vojnim i eksperimentalnim projektima, a trenutno je zaposlen u skyguide. Članak je napisan u saradnji sa Aaltronav s.r.o.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.