NovostiVojno vazduhoplovstvo

Gripen počinje da se proizvodi u Embraerovim pogonima

Izvor&Foto: Embraer

Embraer i Saab su ovog mjeseca otvorili proizvodnu liniju za Gripena E u Brazilu, u Embraerovoj fabrici u Gaviao Peikoto (država Sao Paulo). Ovo je važna prekretnica u programu transfera tehnologije i posvećenosti kompanija da rade zajedno na novim poslovnim prilikama. Događaju su, između ostalih važnih civilnih i vojnih vlasti, prisustvovali predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, ministar odbrane Žoze Mucio Monteiro Filjo i komandant brazilskog ratnog vazduhoplovstva, poručnik-brigadir Marselo Kanic Damasceno i predstavnici različitih sektora brazilskog društva.

Inauguracija završne montažne linije, koja je jedina za Gripen E van Švedske, označava isporuku jednog od najznačajnijih doprinosa ekosistemu lovaca Gripen u Brazilu. Embraerova fabrika u Gaviao Peikotou sa Gripen mrežom za projektovanje i razvoj (GDDN) i Gripen Flight Test Centrom (GFTC)  sada je zaokružena linijom za montažu.

Od potpisivanja ugovora o isporuci 36 lovaca – Gripen E (jednosjed) i osam Gripen F (dvosjed) – brazilskim vazduhoplovnim snagama 2014. godine, Embraer i Saab zajedno rade na najvećem tekućem projektu transfera tehnologije u ovu zemlju. Nedavno, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između kompanija, proizvodna linija je postala i prilika za nove poslove.

„Danas slavimo ne samo inauguraciju proizvodne linije borbenih aviona Gripen, već i uspeh saradnje između Saaba i Embraera, koja svakim danom postaje sve jača sa zajedničkim ciljem da služimo našem klijentu, brazilskim vazduhoplovnim snagama. Embraer je od početka igrao značajnu ulogu u programu Gripen, učestvujući, na primer, u razvoju brazilske verzije dvosjeda. Kao prirodni razvoj ovog odnosa, nadamo se da ćemo uskoro zajedno moći da proširimo naše poslovanje na nova tržišta“, rekao je Bosco da Costa Junior, predsjednik i izvršni direktor Embraer Defense & Security.

„Početak rada proizvodne linije Gripen označava našu posvećenost prenošenju tehnologije i znanja brazilskoj industriji. Ovde ćemo proizvesti 15 od 36 aviona koji su trenutno ugovoreni sa brazilskim vazduhoplovnim snagama. Cilj je takođe da se ovde proizvedu sve buduće narudžbine Gripena iz Brazila, kao i iz drugih zemalja. Želimo da Brazil postane izvozni centar za Latinsku Ameriku i potencijalno druge regione“, rekao je Mikael Johanson, predsjednik i izvršni direktor Saaba.

„Početak proizvodnje aviona F-39 Gripen u Brazilu simbolizuje postizanje ambicioznog projekta koji se pretvara u transfer tehnologije, otvaranje novih radnih mesta i posledični razvoj brazilskog vazduhoplovnog sektora. Zahvaljujući čvrstom partnerstvu između vazduhoplovnih snaga,

Saab i Embraer, sada smo dio odabrane grupe zemalja koje imaju sposobnost da prave supersonične avione. Čestitamo svima koji su uključeni!“, rekao je komandant brazilskog ratnog vazduhoplovstva, poručnik-brigadir Marselo Kanic Damasceno.

Proizvodna linija u Embraeru prima aerostrukture proizvedene u Saabovim fabrikama u Linkopingu (Švedska) i Sao Bernardo di Kampu (država Sao Paulo, Brazil). Na traci će se proizvoditi borbeni avioni spajanjem ovih aerostruktura, postavljanjem kablova, opreme raznih sistema, stajnog trapa, avionike, taktičke opreme, nadstrešnice, katapultnog sjedišta i motora. Kada je Gripen završen, izvode se funkcionalni testovi i proizvodni letovi kako bi se avion pripremio za konačnu isporuku. Fabrika Embraer će proizvoditi 15 lovaca Gripen E. Jedinice sastavljene u Brazilu biće isporučene od 2025. godine.

Da bi stekli neophodne vještine za proizvodnju supersoničnih borbenih aviona u Brazilu, tehničari kompanije Embraer su sproveli teorijsku i praktičnu obuku, obuku na radnom mjestu– u Saabu u Linkčepingu gde su radili na proizvodnji aviona koji su već otpremljeni u Brazil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.