eVazduhoplovstvo: Šta je CAMO i koje sve poslove obuhvata?

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje ćemo obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je još jedna tema iz seta planiranih i postavljenih projektnim zadatkom.

Kako bismo pojasnili šta u vazduhoplovstvu zaista znači CAMO i šta sve taj pojam obuhvata kontaktirali smo Aleksandra Drakića, CAMO menadžera crnogorske nacionalne aviokompanije Air Montenegro, čije pojašnjenje možete pročitati u nastavku teksta.

CAMO je skraćenica od Continuing airworthiness Management organization, odnosno organizacija za obezbjeđivanje kontinuirane plovidbenosti aviona. U pitanju je jedan veliki sistem procesa i aktivnosti čiji je osnovni cilj da vazduhoplov u svakom trenutku svoje eksploatacije, od dana kada je napravljen pa do povlačenja iz upotrebe, bude siguran i bezbjedan za letjenje.

Postoji stroga zakonska regulativa kad su u pitanju vazdušne operacije i svi operateri aviona koji se bave prevozom putnika moraju od vazduhoplovnih vlasti da dobiju Air Operator Certificate, skr.AOC, odnosno sertifikat vazduhoplovnog operatera. AOC sertifikat je dokaz da jedna kompanija ima ljudstvo, opremu i postavljen sistem da obezbijedi sigurnost i bezbjednost. Pod gore-pomenutom opremom se izmedju ostalog misli na plovidben avion i to je zadatak CAMO organizacije, koja u principu može biti nezavisna kompanija koja radi za vazdušnog operatera a može biti i jedan njegov segment. Kako operater mora imati AOC sertifikat, tako i CAMO organizacija mora biti odobrena i imati svoj sertifikat.

Aleksandar Drakić, CAMO menadžer crnogorske nacionalne aviokompanije Air Montenegro

Sistem CAMO procesa i aktivnosti mora biti dokumentovan i prihvaćen od strane vazduhoplovnih vlasti. Konkretno, prije nego CAMO organizacija dobije dozvolu za svoj rad, mora da demonstrira vazduhoplovnim vlastima da ima adekvatne uslove za rad, dovoljno stručnog osoblja za posao koji treba da obavlja i da su svi procesi i procedure uskladjeni sa regulativom iz oblasti avijacije. Sve ovo mora biti opisano u priručniku CAME (skraceno od Continuing airowrthiness management exposition), tek sa odobrenjem od strane vazduhoplovnih vlasti ovog priručnika organizacija može početi sa radom.

Aktivnosti su prilično kompleksne, pogotovu kad su pitanju veliki komercijalni avioni, gdje je regulativa zahtjevnija u odnosu na laku i privatnu avijaciju, CAMO aktivnosti se mogu sumirati u sljedeće:

  • Razvoj, usavršavanje i zadovoljavanje zahtjeva sistema održavanja datog aviona, kroz tehničko održavanje
  • Program Praćenja pouzdanosti aviona, kao i praćenje efektivnosti sistema održavanja
  • Praćenje i zadovoljavanje sigurnosnih zahtjeva vazduhoplovnih vlasti i direktiva plovidbenosti
  • Praćenje, evaluacija i implementacija servisnih biltena i opcionih modifikacija aviona.
  • Koordinacija i planiranje redovnog tehničkog održavanja aviona
  • Praćenje operacija, koordinacija i otklanjanje defekata i tehničkih primjedbi nastalih tokom eksploatacije aviona, odnosno vanredni radovi održavanja.
  • Čuvanje dokumentacije kontinuirane plovidbenosti i zapisa o održavanju
  • Konstantno praćenje da li se sve aktivnosti izvode na regulatorno zadovoljavajuci način i da li daju konačan proizvod u skladu sa definisanim ciljevima (quality system)

Rad na ovim aktivnostima je i kancelarijski i terenski, na avionu, u zavisnosti od prirode aktivnosti.

Može se ukratko sumirati da CAMO organizacija vodi računa o istoriji aviona, njegovoj aktuelnoj upotrebi kao i budućnosti. Ona utvrđuje i planira šta i kad na avionu i njegovim komponentama treba uraditi. Te zadatke formuliše i prosljeđuje organizacijama za održavanje aviona, čiju evaluaciju i izbor takodje vrši. Same organizacije za održavanje su poseban segment, čiji je uticaj na sigurnost neposredan i od izuzetne važnosti. Za jednu pouzdanu i solidnu operativnost i dobar rezultat vrlo je važna dinamika između CAMO i MRO organizacije,  kao i izmedju CAMO organizacije i komercijalnog sektora koji upošljava avion. Sve ovo ima za cilj da se maksimizuje vrijeme za koje je avion operativan u odnosu na obavezno vrijeme za održavanje, dok se nivo sigurnosti ne smije dovesti u pitanje.

Sve ovo čini CAMO aktivnosti važnim i sa sigurnosnog i ekonomskog aspekta. Ukratko, avion moze biti tehnički ispravan i u stanju da poleti, ali ako u skladu sa CAMO zahtjevima nije plovidben, po zakonu nije dozvoljeno letjeti tim avionom.

Za više tema iz projekta e-Vazduhoplovstvo kliknite na sliku ispod:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *