eVazduhoplovstvo: Praćenje troškova keteringa za poboljšanje održivosti aviokompanije

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “e-Vazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje ćemo obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. 

Airbusovo inovativno digitalno rješenje za ovaj izazov uključuje automatsko prikupljanje podataka o potrošnji obroka putnika u avionu, zajedno s praćenjem količine neiskorišćene hrane i pića.

Integracijom takvih informacija u sistem vođen vještačkom inteligencijom, avio-kompanije bi mogle optimizovati svoje ketering usluge i bolje upravljati odlaganjem ostataka nakon obroka – što bi dovelo do potencijala za dvocifreno smanjenje emisija CO2 kroz smanjenje težine i uštedu goriva.

Elementi ovog rješenja prošli su inicijalnu procjenu u realnim uslovima na Airspace Explorer-u, namjenskoj platformi za testiranje letova u više programa koju Airbus koristi za testiranje i demonstraciju novih inovacija za buduće kabine aviona.

Očekuje se da će se količina otpada iz kabine udvostručiti do 2030

Michael Bauer, cabin and cargo konstruktor u kompaniji Airbus, se poziva na istraživanje IATA iz 2021.godine u kojem se kaže: “…svaki putnik proizvede 1,43 kilograma otpada iz kabine po letu, od čega više od 20 posto predstavlja netaknuta hrana i piće. Situacija postaje još kritičnija s predviđanjem da se ukupni otpad iz kabine – koji je iznosio 6,1 milion tona u 2018. – očekuje udvostručenje do 2030. godine.” 

Airbus rješenje za praćenje i kontrolu keteringa u avionu je Food Scanner, uređaj koji koristi vještačku inteligenciju za analizu sastava hrane u jednostavnom procesu. Food Scanner koristi isti princip kao i skeneri koji su danas sve dostupniji u supermarketima.  

Kamera Food Scanner-a koja gleda nadole identifikuje šta se nalazi na poslužavniku dok ga kabinsko osoblje izvlači iz kolica, a zatim snima slike onoga što ostaje kada se poslužavnik vrati. Horizontalno orijentirani skener bar kodova prati boce i limenke pića koje se obično postavljaju na kolica.
 

Optimizacija podataka sa Food Scanner-a

Kontrolna tabla bi koristila statistiku za predviđanje i planiranje smanjenja otpada

Podaci sa skenera hrane mogu se obraditi putem odvojene kontrolne ploče smještene u oblaku (za čuvanje podataka – “cloud”) koja generiše KPI (ključne indikatore učinka), koristeći trendove i statistiku kako bi se omogućilo visoko precizno planiranje usluge i predviđanje potrošnje hrane/pića. Ovo se može dodatno optimizovati sa sistemom naručivanja obroka prije leta koji je dostupan putnicima – koji već koristi sve veći broj aviokompanija, posebno za njihove premium putnike.

Prednosti Airbusovog rješenja za praćenje keteringa su brojne. Pored smanjenja količine hrane i pića koje se nose tokom leta, uz prateću manju težinu aviona i smanjenje utroška goriva, Airbusovo rješenje obećava bolje upravljanje količinom hrane, smanjenje namjenskog prostora za hranu i piće u avionu, kao i poboljšanje procesa prikupljanja i odvajanja otpada. Osim toga, ograničio bi količinu hrane i pića koji se odbacuju po dolasku – s tim da određene zemlje zahtijevaju da se takav otpad spaljuje.O

„Prve povratne informacije od aviokompanija i njihovih kabinskog osoblja bile su pozitivne“, rekao je Sascha Thoerner, arhitekta programa Airspace Explorer u Airbusu. „Demonstracija skenera hrane u realnom okruženju sa end-to-end vezom važan je korak ka razvoju ovog sistema. Airbus bi tada bio u mogućnosti da radi s potencijalnim partnerima – uključujući aviokompanije, ugostitelje i proizvođače sistema – na probnim radovima, nakon čega bi uslijedila eventualna proizvodnja.”

Airbusov Airspace Explorer koristi prednosti posebno konfigurisanog aviona za testiranje letenja A350-900 opremljenog nagrađivanom kabinom Airspace za testiranje i prikaz brojnih inovacija usmjerenih na kupca. Ove inovacije su fokusirane na iskustvo putnika, digitalizaciju, zdravlje na brodu i održivost.

Izvor, foto: Airbus

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *