eVazduhoplovstvo: Postupak u slučaju gubitka/kašnjenja prtljaga na crnogorskim aerodromima

U okviru projekta eVazduhoplovstvo, Avioportal će svake nedjelje obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Pratite eVazduhoplovstvo.

Posljednjih mjeseci je, usled manjka zaposlenih na pojedinim evropskim aerodromima, došlo do povećanog broja kašnjenja ali i gubitka prtljaga putnika u aviosaobraćaju. Na molbu čitalaca, tim Avioportal.me je kontaktirao Aerodrome Crne Gore kako bi pojasnili proces postupanja prilikom kašnjenja/gubljenja prtljaga putnika koji dolaze na crnogorske aerodrome. Odgovore prenosimo u integralnoj verziji.

Kome putnici treba da se obrate u slučaju kašnjenja ili gubitka prtljaga?

U ovom slučaju moramo razlikovati nadležnosti i odgovornosti aerodroma s kog se polazi, avio prevoznika i aerodroma na koji putnik slijeće.

Za sve nepravilnosti sa prtljagom (oštećenje ili neprispjeće) na Aerodromu Podgorica putnici se obraćaju Službi Izgubljeno/Nađeno na šalteru u sali za dolaske, dok se naknadno mogu interesovati putem telefonskog kontakta 020/444-246 ili lično u kancelariji službe Izgubljeno/Nađeno u poslovnoj zgradi Aerodroma Podgorica.

U vezi sa nadležnostima ACG, a u cilju pružanja što efikasnije usluge našim putnicima, podsjećamo Vas da je ranije donešena odluka da će zaposleni Službe zemaljskog opsluživanja Aerodroma Podgorica, tokom ljetnje sezone, biti na raspolaganju strankama koje telefonski traže informacije o statusu zagubljenog prtljaga i stvari svakog dana od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati.

U slučaju trenutne nedostupnosti, zaposleni Aerodroma Podgorica će biti u obavezi da kontaktiraju stranke čiji su pozivi propušteni uslijed operativnih prioriteta ili zauzeća.

Službu u Podgorici možete kontaktirati pozivom na broj +38220444246 ili putem e-mail adrese lostfound.tgd@apm.co.me.

Na aerodromu Tivat služba Izgubljeno/Nađeno dostupna je putem telefona : +38232670 913, ili putem e-mail adrese: lostfound.tivat@apm.co.me vezano za sve upite putnika o neregularnostima sa prtljagom.

Izgubljeno/Nađeno na aerodromu Podgorica

Šta se od putnika očekuje (dokumenta, obrasci)?

Od putnika se očekuje da našim službenicima obezbijede sve tražene podatke neophodne za evidentiranje neregularnosti sa prtljagom radi efikasnosti u postupku traganja za prtljagom.

Obavezna dokumenta koja putnik mora da priloži su karta za ukrcavanje, potvrda o predatom prtljagu i elektronska karta. Zato je važno da putnici budu svjesni značaja navedene dokumentacije koju treba obazrivo da čuvaju do samog izlaska sa aerodroma.

Koliko često se to obično dešava na našim aerodromima i da li je u posljednjih mjesec dana Lost&Found ima više posla?

Za razliku od evropskih aerodroma na kojima je u posljednjih mjesec situacija nezavidna i tim povodom, situacija na Aerodromima Crne Gore je redovna i očekivana u ovom periodu godine. Tokom ljetnje sezone, u skladu sa povećanjem obima saobraćaja sporadično se povećava broj slučajeva zagubljenog prtljaga, što je karakteristično i za periode novogodišnjih i božićnih praznika.

Na aerodromu Tivat je uslijed povećanja saobraćaja u periodu turističke sezone a naročito kao posljedica dešavanja na evropskim aerodromima povećan broj putnika koji po dolasku prijave neprispijeće prtljaga. Nakon toga pristupa se ustaljenoj proceduri traganja za prtljagom kao i dostavljanja istog. Dostavljanje potraživanih prtljaga zavisi od efikasnosti relevantnih službi kako u Tivtu, tako i na aerodromu sa kojeg se potraživani prtljag dostavlja.

Prtljag na aerodromu Hitrou u Britaniji koji nije otputovao sa svojim vlasnikom

Koliko dugo je uobičajeno da se čeka na prtljag koji kasni?

Prtljag uglavnom bude dopremljen narednim letom sa aerodroma na kome je zagubljen, ali svakako ima i pojedinačnih izuzetaka od ove prakse.

Izmjenjene okolnosti u avio saobraćaju, uticale su da se period čekanja prtljaga na aerodromu Tivat produžio i na po nekoliko dana, što je, nažalost, van naše kontrole.

Koja je procedura ukoliko se prtljag ne pronađe (ko vrši procjenu štete i ko je nadoknađuje putniku)?

Služba Izgubljeno/Nađeno na aerodromu traga za prtljagom pet dana od prijave neregularnosti. U slučaju da prtljag ne bude lociran u periodu od pet dana, odgovarajuće službe prevozioca nastavljaju traganje. Procjenu i naknadu štete vrši prevozilac, na bazi zahtjeva putnika. Za detalje se morate obratiti avio kompanijama.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *