Kutak za putnikeNovosti

eVazduhoplovstvo: Najkraće rastojanje NIJE uvijek prava linija

AVIOPORTAL.me pokreće projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Od danas, svake nedjelje ćemo obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je prva tema iz seta planiranih tema postavljenih projektnim zadatkom.

Tekst obradio: A.Vazduhoplovsky

Najkraće rastojanje između dvije tačke uvijek je, u euklidskoj geometriji, prava linija. Ovo je grana geometrije koja se obično uči u školi, gdje su geometrijski oblici dvodimenzionalni i predstavljeni na ravnoj površini, kao što je list sveske.

U stvarnom životu, najkraće rastojanje na zemlji je kriva koja se naziva geodetska linija. To je zato što naša planeta nije ravna ploča, stoga se ne može primijeniti euklidska (2D) već Rimanova (3D) geometrija.

Ovo je koncept kojeg i planeri leta koriste za mapiranje ruta aviona kako bi uštedjeli vrijeme leta i potrebno gorivo. Iz praktičnog gledišta, geodetska linija je najkraća kriva koja spaja dvije tačke na Zemlji, ali se koristi i ortodroma, tj. luk velikog kruga, koja je dovoljno dobra aproksimacija geodetske linije za kraća rastojanja.

Ovaj efekat ima zanimljive implikacije; na primjer, kada letite avionom, put kojim se ide od odredišta do destinacije ne prati „pravu liniju“, kako mnogi ljudi zamišljaju. Avion stalnim prilagođavanjem pravca leta prati zakrivljenost Zemlje, kako bi je kompenzovao. Da avion leti „po pravoj liniji“, na kraju bi putovao duže nego da je pratio zakrivljenost tla.

Na slici je grafički upoređena putanja aviona po pravoj liniji i aviona koji prati zakrivljenost Zemlje

Pročitajte još tema iz projekta, klikom na sliku ispod:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.