eVazduhoplovstvo: Međunarodna federacija linijskih pilota – IFALPA

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “e-Vazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje ćemo obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva.

Međunarodna federacija linijskih pilota (IFALPA – International Federation of Air Line Pilots’ Associations) je oformljena tokom konferencije pilotskih udruženja u Londonu ,u aprilu 1948.godine, sa svrhom da se obezbijedi formalno sredstvo za komunikaciju pilota avioprevoznika iz cijelog svijetu sa tada novoformiranom međunarodnom organizacijom civilnog vazduhoplovstva (ICAO). Inauguracionom sastanku prisustvovali su predstavnici 13 pilotskih udruženja.

Ideja vodilja je bila da će jedinstvena perspektiva pilota koji rade u redovnom letenju biti od značajne koristi za stvaranje i prilagođavanje ICAO standarda i preporučene prakse (SARP – Standards and Recommended Practices) kroz koje ICAO reguliše međunarodno civilno vazduhoplovstvo. Od tog inauguracionog sastanka pa do danas članstvo u federaciji je poraslo na preko 104 udruženja članova IFALPE koja predstavljaju više od 100.000 pilota avio-kompanija širom svijeta. Ovo uvjerenje o značaju pilotske federacije važi i danas, a potkrepljeno je i sa preko 70 godina iskustva.

Funkcija predstavnika IFALPA-e u ICAO-u je od velike važnosti, a ogleda se u sprovođenju politike federacije utičući na razvoj ICAO preporučene prakse, međunarodnih standarda, kao i preporuka u okviru Komisije za vazduhoplovnu navigaciju (ANC – Air Navigation Commission). IFALPA trenutno ima nekoliko stalnih komiteta za razvoj programa rada i predloga razvoja sveukupne politike.

Od 13. novembra 2012. godine, IFALPA je otvorila svoje novo sjedište u Montrealu (Kanada) u blizini ICAO-a. Na ovaj način se glavno sjedište preselilo iz Londona u Montreal.

IFALPA takođe sarađuje sa drugim velikim vazduhoplovnim tijelima, kao što su Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja (IATA), Međunarodni savjet aerodroma (ACI), Međunarodna federacija udruženja kontrolora letenja (IFATCA), Međunarodnom federacijom vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe (IFATSEA – International Federation of Air Traffic Safety Electronics Association), kao i drugim srodnim udruženjima.

Usvajanje međunarodnih standarda i njihova primjena na nacionalnom nivou upućuju strukovne organizacije da sarađuju jedne sa drugima. Skoro pa sve međunarodne vazduhoplovne organizacije pozicionirane su u Montrealu kao svjetskoj prijestonici civilnog vazduhoplovstva.

IFALPA je zaslužna i za određivanje 26.aprila kao Svjetskog dana pilota o čemu ste mogli pročitati na linku ispod:

Danas je 26.april – Svjetski dan pilota

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *