eVazduhoplovstvo: Korišćenje Airdrop funkcije Apple uređaja u avionu

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Tema u nastavku je nastavku je još jedna iz seta planiranih i postavljenih projektnim zadatkom

Kao roditelj koji putuje umoran od ludorija svoje djece na zadnjim sjedištima, pilot Southwest Airlines-a je zaprijetio da će okrenuti svoj avion i prekinuti putovanje ako putnik ne prestane koristiti AirDrop za slanje neprikladnih fotografija drugima u avionu.

„Da se dogovorimo, ako se ovo nastavi dok smo na zemlji, moraću da se vratim do gejta, svi će morati da siđu, moraćemo da pozovemo obezbeđenje i vaš će odmor biti upropašćen” – rekao je pilot ove najveće svjetske niskobudžetne aviokompanije sa sjedištem u SAD.

“Dakle, ljudi, šta god da je to AirDrop, prestanite da šaljete gole slike…“ -naredio je pilot.

Upozorenje je snimio jedan od putnika, a situaciju objavljenu i na mreži TikTok možete vidjeti na snimku ispod

@teighmars

@robloxsouthwestair takes airdropping nudes very seriously. #AEJeansSoundOn #WorldPrincessWeek

♬ original sound – Teighlor Marsalis

Šta je zapravo AirDrop?

AirDrop je funkcija na Apple uređajima (IPhone, Ipad…) koja omogućava korisnicima da šalju digitalne datoteke drugim Apple uređajima u neposrednoj blizini bez korišćenja Wi-Fi ili podataka.

Za one koji pamte bluetooth – ovo je naprednija varijanta jer ima veći protok i domet. Android telefoni imaju druge, slične varijante, ali nemaju AirDrop koji je proizvod kompanije Apple.

Opcija AirDrop u meniju Apple uređaja

Onaj koji šalje ne mora da ima posebne kontakt informacije za primaoce već samo izabere opciju da želi da šalje, a korisnici (potencijalni primaoci) mogu odlučiti da potpuno zabrane prijem preko AirDrops, ograniče ga od nepoznatih pošiljalaca ili – primaju sve što bi neko poslao u njihovoj blizini.

Opcije za ograničenje AirDrop prijema

U svakom slučaju, ni aviokompanijama nije svejedno da li će putnici osjećati nelagodnost svaki put kada sjednu u njihov avion, pa će morati da nađu način da zaštite putnike od ovakvih situacija.

Zaključili smo na koji način AirDrop pravi problem putnicima. A na koji način pravi problem posadi i koliko često se to dešava?

Nažalost, ovo jeste učestala pojava. Tim Avioportala je dobio informacije od saradnika iz različitih svjetskih aviokompanija, kao i potvrdu iz organizacije ASAP (Asocijacije srpskih avio profesionalaca) da je posljednjih godina bilo više izvještaja o korišćenju AirDropa u avionu za slanje seksualno eksplicitnih ili prijetećih slika saputnicima. 

U finalnoj pripremi aviona za pokret, kapetan i kopilot koriste opciju AirDrop da šalju između sebe podatke neophodne za let, kalkulaciju performansi polijetanja/slijetanja i slično. Inače, kalkulaciju rade odvojeno, a zatim je upoređuju kako bi provjerili rezultate. Dobijena odstupanja moraju biti minimalna.

U toj fazi bi vrlo lako moglo da se dogodi da, kao što neki putnici šalju fotografije, na isti način pošalju i virus. Taj virus i ne mora da bude naročito napredan da bi promjenio par brojeva u okviru kalkulacije performansi leta čime bi ugrozio bezbjednost putnika.

I to nije sve. Čak i bezazleno korišćenje AirDrop opcije ometa posadu u pripremi, jer stalno pristizanje obavještenja da neki uređaj želi da pošalje datoteku bi podrazumijevalo da se svaki put ručno odbije taj zahtjev, što bi uticalo na koncentraciju pilota.

Mogućnost ovakvog napada je trenutno jedan od najvećih bezbjednosnih izazova vezanih za sam let, zbog čega se već razmatra opcija da korišćenje AirDrop funkcije u avionu bude krivično djelo.

Koje su opcije aviokompanijama i posadama?

S obzirom da aviokompanije nisu očekivale učestalost ovakvih problema, nije im se isplatilo da razrađuju model zaštite ove komunikacije. Ipak, sada je već vrijeme da se o tome ozbiljno razmisli i eventualno pređe na neku aplikaciju koja putnicima neće biti dostupna na tržištu.

Dok to ne urade, jedini način je uvođenje posebne procedure po kojoj će pilot i kopilot jedan drugome najaviti slanje datoteke, a svaki drugi mogući prijem prosto – odbijati. Za sada bi to bio manuelni rad, ali bi se u skorijoj budućnosti ova funkcija mogla i automatizovati.

 

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *