eVazduhoplovstvo: HondaJet Elite S

Novi HondaJet je privukao posebnu pažnju kada je osvojio nagradu “Best of the Best” koju dodijeljuje Robb Report, američki časopis o luksuznom načinu života. Ovu nagradu je Honda osvojila i 2007.godine, a ovo ponovno priznanje pokazuje da je unapređeni model HondaJet Elite S još jednom premašio očekivanja.

Luksuzni Hondin avion je prvi put predstavljen u maju 2021. na virtuelnom predstavljanju proizvoda kompanije Honda Aircraft Company. Tom prilikom se moglo vidjeti da je Elite S najbrži poslovni mlaznjak i avion sa najvećim dometom  u svojoj kategoriji.

Detalji dizajna HondaJet Elite S

HondaJet Elite S ima dužinu od 42,6 stopa (12,99 m), visinu od 14,9 stopa (4,54 m) i raspon krila od 39,7 stopa (12,12 m). Unutrašnjost aviona je duga 17,8 stopa (5,43 m), široka 5 stopa (1,52 m) i visoka 4,83 stopa (1,47 m).

Maksimalna poletna težina mlaznjaka povećana je za 200 lb (91 kg), što mu omogućava da preleti dodatnih 222 km sa dodatnim teretom ili dodatnim putnikom prosječne težine.

Napravljen od kompozitnih materijala, trup je lakši i jači, što omogućava poslovnom mlažnjaku da leti više i da troši manje goriva. Motori su postavljeni preko krila kako bi se minimizirao aerodinamički udarni talas i povećala najveća brzina aviona. Konfiguracija iznad krila također stvara spoljni pristupačniji tovarni prostor u nosnom i zadnjem dijelu, a ujedno i osigurava prostor bez buke kako bi se omogućila tiša vožnja.

Prirodni laminarni tok na glavnom krilu i trupu je dizajniran da omogući nesmetan protok vazduha preko površine aviona, minimizirajući otpor vazduha i poboljšavajući performanse u smislu dometa, efikasnosti goriva i brzine.

Avion ima 66ft³ prtljažnog prostora u kombinovanom prostoru za odlaganje, uključujući 57ft³ u zadnjem odjeljku i 9ft³ u odjeljku za nos.

Kabina je dizajnirana da osigura udobnost putnika i uključuje četiri potpuno podesiva kožna sjedišta smještena u klasičnoj klupskoj konfiguraciji. Takođe ima dva stola koja se mogu odložiti, opciono, bočno okrenuto peto sedište i tri prozora sa elektronskim zatamnjivanjem.

Putnici mogu koristiti svoje lične mobilne uređaje za kontrolu osvjetljenja, zvuka i temperature u kabini. Poslovni mlaznjak Elite S također ima novi spoljni stil s ekskluzivnim varijantama boja, uključujući luksuzno zlatnu, metalnu i duboko morsku plavu. Standardna ponuda proizvoda sadrži prepoznatljivi Elite S logo, podebljano crveno S, ali kupci se mogu odlučiti i za dalje prilagođavanje.

Kokpit i avionika

Elite S ima ergonomski dizajniran kokpit i prilagođeni paket avionike baziran na Garminu G3000. Napredna avionika poboljšava efikasnost komunikacije i smanjuje opterećenje pilota.

Najnoviji standard za komunikaciju sa podacima (Data Comm) i sistem za adresiranje i izvještavanje aviona (ACARS) omogućavaju efikasnu komunikaciju zamjenom tradicionalnih glasovnih komandi razmjenom poruka zasnovanih na tekstu.

Može se koristiti za komunikaciju u vezi sa odobrenjem polaska, uslugama na ruti i uslugama vazdušnog saobraćaja. Komunikacija između kontrolora i pilota tradicionalno je uključivala radio govornu komunikaciju za prenošenje dozvole i drugih informacija o letu pilotima.

Govorna komunikacija može biti sklona pogrešnim komunikacijama koje dovode do grešaka „talk back, read back“. Data Comm standard američke vazduhoplovne vlasti FAA ima za cilj minimiziranje takvih grešaka i omogućava kontroli zračnog prometa (ATC) i pilotima da komuniciraju planove leta, upute, odobrenja, zahtjeve letačke posade i druge važne komunikacije pritiskom na dugme.

Funkcija COM3 softvera aviona ima za cilj da omogući operateru da isključi datalink mod radija i koristi ga kao treći veoma visokofrekventni (VHF) kanal za povećanu pouzdanost slanja.

Automatski sistem kontrole leta

Elite S također dolazi s povećanim nivoom automatizacije za poboljšanu sigurnost u radu. Tokom letova, dok pilot upravlja, sistem kontrole se aktivira i daje automatske kontrolne informacije pilotu ako se avion udalji od sigurnog okvira leta. Kada pilot vrati let na normalne parametre, sistem se automatski deaktivira.

Dostupan je sistem zaštite od manjih brzina kako bi se izbjeglo stanje zastoja automatskim podešavanjem nagiba aviona dok mlaz ne postigne sigurnu brzinu. Takođe, režim Go-Around kod Elite S može se aktivirati ako pilot propusti prilaz na aerodrom.

Sistem kontrole leta je konfigurisan tako da pomaže pilotu i tokom poletanja i sletanja tako što izračunava potrebnu dužinu piste, kao i optimalne parametre uspona i prilaza.

Motor i performanse novog poslovnog aviona Honda Aircraft

Elite S pokreću dva GE Honda Aero Engines HF120 turboventilatorska motora, od kojih svaki daje maksimalni potisak od 2.050 lbf (2.779,4 Nm). Težina svakog motora HF120 je 211 kg, dok je dužina 1,51 m.

Motor ima odnos potiska i težine od 4,5:1, a specifična potrošnja goriva je manja od 0,7 lb/lbf/h (71 kg/kN/h).

Ovaj unapređeni avion ima maksimalnu brzinu krstarenja od 422 ktas (782 km/h) i domet od 1.437 nm (2.661 km) dok leti na visini od 13.106 m (43.000 stopa).

O floti HondaJet

Trenutno, HondaJet globalna flota se sastoji od preko 210 aviona sa preko 100.000 zabiljeleženih sati letenja. Štaviše, nastavlja da bude najisporučeniji mlaznjak u svojoj kategoriji, a 2021. obilježava petu uzastopnu godinu da je HondaJet zaslužio ovo priznanje u avio industriji.

Za fotografije korišćene u tekstu redakcija duguje zahvalnost Honda Aircraft Company

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *