eVazduhoplovstvo: ATC Clearance

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje će obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je još jedna tema iz seta planiranih i postavljenih projektnim zadatkom.

Uputstva koja kontrolori letenja, kroz kratku komunikaciju, izdaju pilotima sadrže veoma značajne informacije za realizaciju bezbjednog leta. Tom prilikom i pilot i kontrolor letenja upotrebljavaju skraćenice kako bi se izbjegle potencijalne greške i uštedjelo vrijeme za osmatranje situacije i druge aktivnosti. 

Među ovakvim uputstvima spada i ATC clearance (odobrenje aerodromske kontrole letenja). Tačnije, pod ovim terminom se podrazumijeva odobrenje koje izdaje služba aerodromske kontrole letenja za nastavak leta pod tačno određenim uslovima.

Prilikom pripreme za polijetanje, od trenutka kad je avion potpuno spreman do samog polijetanja, kontrolor letenja ima zadatak da pored dolaznog i odlaznog saobraćaja prati i saobraćaj na manevarskim površinama aerodroma. Tom prilikom, na osnovu poznatih fizičkih uslova aerodroma koji mogu uticati na operacije aviona i već pomenutog očekivanog saobraćaja, kontrolor letenja izdaje odobrenje (ATC Clearance) za svaki segment kretanja od parking pozicije do polijetanja. 

Ukoliko, iz nekog razloga, posada aviona smatra da je potrebna izmjena ili dopuna odobrenja ona to može zatražiti i, ako je izvodljivo, dobiti izmijenjeno odobrenje od kontrolora letenja.

Šta bi se desilo ako pilot krene u polijetanje bez “ATC clearance”-a?

Kako biste shvatili ozbiljnost ovakve odluke, pogledajte snimak aviona kompanije Emirates od 9.januara ove godine na aerodromu u Dubaiu (DBX). Ovaj događaj je jasan primjer i do čega može da dovede nedostatak efektivne komunikacije pilot-kontrolor letenja i pokušaj polijetanja bez odobrenja kontrolora letenja. Pažljivo pratite avion crvene boje na snimku ispod i pravac njegovog kretanja.

Avion je bez odobrenja kontrolora letenja krenuo u polijetanje, postigao brzinu od oko 130knts (oko 240km/h), a onda brzo zakočio kad je već mogao da vidi drugi avion ispred sebe. Nakon ove situacije vam je sigurno jasno zašto kabinsko osoblje preporučuje vezivanje pojasa, ali to je već neka druga priča…

Koje su sve situacije mogle da se dese?

 • Možda je drugi avion na slijetanju,
 • Potencijalno konfliktni saobraćaj u krugu,
 • Tehničko vozilo je na pisti,
 • Iznenadno jato ptica se pojavilo na određenoj poziciji,
 • Promjena smjera vjetra.

Ako ovi uslovi prevladaju i vazduhoplov uđe na pistu da poleti bez pribavljanja odobrenja kontrolora letenja (samim tim i bez informacije o najsvježijoj promjeni uslova za polijetanje) možemo očekivati ​​sljedeće rizike:

 • Opasnost od sudara,
 • Ugrožena je sigurnost aviona i putnika,
 • Udar ptice,
 • Odustajanje slijetanja aviona u finalu zbog upada na pistu,
 • Kašnjenja na tom arrodromu zbog prekinutog polijetanja ili prekinutog slijetanja,
 • Povećan stres za kontrolore letenja.

Dakle, možemo reći da je primarna svrha izdavanja ATC clearance-a kao i poštovanje istog vezano za bezbjednost vazdušnog saobraćaja, a ujedno pomaže i u održavanju nesmetanog i efikasnog toka saobraćaja.

Za više tema iz projekta eVazduhoplovstvo, kliknite na sliku ispod:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *