Aviokompanijee-VazduhoplovstvoNovosti

eVazduhoplovstvo: AeroSHARK tehnologija za smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2

Kompanije Lufthansa Technik i BASF razvile su AeroSHARK (tehnologija ajkule), izdržljivu bioničku foliju koja uspješno oponaša finu strukturu kože ajkule i optimizuje protok vazduha, omogućavajući tako značajne uštede u gorivu i emisiji ugljičnog dioksida. Podsjećamo vas da se pod terminom bionici podrazumijevaju mehanički sistemi koji funkcionišu kao živi organizmi ili njihovi djelovi.

Koža brzo plivajućih ajkula pokazuje rebrastu strukturu poravnatu u smjeru strujanja koja bi mogla biti obećavajući način za smanjenje turbulentnog otpora trenja kože. Smanjenje otpora rebrastim površinama potencijalno je efikasna strategija za smanjenje potrošnje energije aviona.

AeroSHARK folija sadrži milione ovih rebara u obliku prizme, od kojih je svaka visoka 50 mikrometara. Adekvatno postavljeni na avion i usklađeni sa protokom zraka, ova rebra postižu povećanje efikasnosti smanjenim trenjem, slično kao i u prirodi.

Avio-kompanija Swiss izračunala je da bi nanošenje ukupno 950 kvadratnih metara AeroSHARK rebraste folije na površine Boeinga 777 moglo smanjiti potrošnju goriva za nekih 1,1%. Švajcarska kompanija planira primijeniti inovativni foliju na dvanaest svojih aviona Boeing 777-300ER. To će smanjiti njegovu godišnju potrošnju goriva za preko 4.800 tona, a ukupnu godišnju emisiju ugljen-dioksida za do 15.200 tona.

Info: SWISS

Ranije je Lufthansa Technik došla do sličnih rezultata i najavila da će AeroSHARK folija biti postavljena na cijelu njenu Boeing 777F teretnu flotu od deset aviona čime će uštedjeti oko 3.700 tona kerozina godišnje i nešto manje od 11.700 tona emisije CO2. Kompanija procjenjuje da će uštede za teretne avione biti još veće jer su područja primjene u ovom slučaju čak i veća zbog odsustva prozorskih redova na teretnom brodu.

AeroSHARK folija testirana je u laboratorijskim i realnim uslovima leta sa više od 1.500 sati leta. Početni rezultati za Boeing 747-400 sa nižom modifikacijom trupa pokazali su smanjenje trenja od 0,8% od efekta AeroSHARK-a. Folija se lako nanosi na bilo koji avion i izuzetno je otporna na UV zračenje, vodu, ulje i velike promjene temperature i pritiska.

Prvi Boeing 777-300ER već leti sa AeroSHARK-om, a prema proračunima, samo korišćenjem tehnologije ajkule, globalna flota dugolinijskih aviona mogla bi uštedjeti blizu pet miliona tona kerozina godišnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.