Bespilotni vazduhoploviNovosti

ECAC proglasio Mirjanu Čizmarov ključnom osobom za bespilotne vazduhoplove

Bespilotni vazduhoplovi (UAS- Unmanned aircraft systems) stvaraju novu industriju sa velikim ekonomskim potencijalom. Tokom proteklih godina, sektor civilnih UAS-a je doživio značajan i eksponencijalni rast, sa snažnim uticajem na tradicionalne avio sisteme i na oblikovanje inovacija u vazduhoplovstvu. U tom kontekstu, pred državama članicama ECAC-a je sigurna i efikasna integracija UAS-a u okruženja koje dijeli visoko regulisana i dobro uspostavljena industrija vazduhoplova s ​​posadom.

UAS se smatra strateški važnim sektorom, sa transverzalnim implikacijama koje utiču na nekoliko industrija. U 2019.godini, ECAC je svojim ciljevima dodao promociju i usklađen razvoj budućnosti UAS-a u Evropi na strateškom nivou. ECAC-ov rad u ovoj oblasti fokusira se na razmjenu pogleda na visokom nivou o mogućim razvojima kako bi se nosio sa trenutnim i budućim izazovima u oblasti UAS-a, koji se dinamično razvijaju.

Istovremeno, ECAC podržava razmjenu iskustava i nacionalnih politika i praksi o UAS-u sa drugim strateškim međunarodnim ključnim partnerima kao što su Kina, Indija, Izrael i Sjedinjene Države.

Tokom 72. specijalnog sastanka generalnih direktora civilnih vazduhoplovnih vlasti zemalja članica Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC), u Valeti na Malti, a na inicijativu Koordinacionog komiteta ECAC-a, i uz jednoglasnu podršku generalnih direktora, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, Mirjana Čizmarov, izabrana je na mesto predstavnika i ključne osobe na temu razvoja bespilotnih vazduhoplova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.