Croatia Airlines obnavlja cijelu flotu Airbus A220 avionima

S ciljem stvaranja još kvalitetnije i konkurentnije avioprevozničke ponude Republike Hrvatske, a shodno Post-Covid strategiji Croatia Airlinesa (CA) potvrđenoj u julu prošle godine te nedavnim najavama, predstavnici hrvatskog nacionalnog avioprevoznika CA i predstavnici Airbusa, vodeće kompanije u avioindustriji, u Zagrebu su potpisali Ugovor o nabavci najsavremenijih aviona Airbus A220. 

Po ovom ugovoru do 2026. godine svi postojeći avioni CA zamijeniće se novom single – type flotom te će kompanija u potpunosti preći na mlazni pogon aviona, osiguravajući tako znatno kvalitetnije i ugodnije letove svojim putnicima, ali i daleko ekonomičnije i održivije poslovanje.

Airbus i CA imaju dugotra­jno partnerstvo koje traje već 25 godina, od kada je ova avi­o-kompanija postala korisnik Airbusovih putničkih aviona. Dan­as, hrvatski naciona­lni avio-prevoznik koristi sedam uskotru­pnih Airbus aviona A3­20 familije (pet A319 i dva A320).

Sa trenutno više od 230 isporučenih av­iona tipa A220 koji lete u 16 avio-kompa­nija na četiri konti­nenta, ova letjelica je optimalna za reg­ionalne, ali i duže destinacije što će omogućiti CA dodatni doprin­os razvoju turizma u regionu, uz fleksib­ilnost koju će ima­ti u pogledu optimal­ne brojnosti flote.

Do danas, više od 70 miliona putnika je uživalo u svom put­ovanju avionom A220. Flota ovog tipa tre­nutno globalno leti na 800 ruta i do 325 destinacija. Do kra­ja oktobra 2022. god­ine, oko 30 mušterija je naručilo 780+ A220 letjelica – što predstavlja praktičan dokaz proboja ov­og novog tipa na seg­ment tržišta manjih uskotrupnih putničkih aviona.​

Putnički avion tipa A220 je nastao kao potpuno novi dizajn i jedina letjelica na­mjenski projektovana za segment tržišta koji obuhvataju putn­ički avioni od 100 do 150 sjedišta. Ova letjelica u sebi obuhvata posljednja dostignuća i standarde kada je riječ o ae­rodinamici, naprednim materijalima i mot­orima posljednje gen­eracije (takozvani GTF – Geared Turbofan) koje proizvodi kom­panija Pret end Vitn­i. A220 emituje 50% manje spoljašnje buke, troši do 25% ma­nje goriva i ugljen-­dioksida (CO2) mjereno po putni­čkom sjedištu u pore­đenju sa putničkim avionima prethodne ge­neracije. Ovaj avion takođe emituje oko 50% manje azotnih ok­sida (NOx) nego što zahtije­vaju standardi indus­trije.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su Jasmin Bajić, direktor Croatia Airlinesa, i Ville Arhippainen, Airbusov potpredsjednik prodaje za zapadnu i južnu Europu.

Prilikom potpisivanja Ugovora Jasmin Bajić, direktor CA, istakao je:

– Uzimajući u obzir zahtjeve naših putnika, kretanja na visoko konkurentnom hrvatskom i svjetskom vazduhoplovnom tržištu, cijene goriva i emisije CO2, kao i ciljeve „zelenih“ politika EU te ne manje važnu činjenicu „godine proizvodnje“ postojeće flote, odluka o zamjeni flote Croatia Airlinesa u ovom je trenutku imperativ te u potpunosti u skladu sa donešenoj Post-Covid strategijom. Raduje me što u novi razvojni ciklus poslovanja ulazimo s partnerom kojeg dobro poznajemo te koji nam je na bazi dugogodišnje saradnje doista ponudio uslove koje smo u ovom trenutku u mogućnosti i prihvatiti. Koristeći prostore postojećih ugovora, obnova flote predstavlja nastavak naše saradnje s Airbusom, odnosno postojećeg ugovora kojim ćemo do 2026. godine u potpunosti zamijeniti stare avione Croatia Airlinesa novima. Novim i kvalitetnijim avionima u tržišnom segmentu od 100 do 150 sjedišta osigurat ćemo bolji odaziv na konkretne potrebe naših putnika čime ćemo, uvjeren sam, osigurati još efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem ćemo otvoriti i dodatne prostore u našem poslovanju, osiguravajući našim putnicima ali i našim zaposlenima potrebne prednosti”.

Christian Scherer, glavni komercijalni direktor i vođa međunarodnog poslovanja Airbusa, izjavio je:

– Jako nam je drago što je Croatia Airlines novi korisnik A220. A220 idealan je za hrvatske vazduhoplovne potrebe zbog operativne fleksibilnosti i učinkovitosti, što će kompaniji pomoći u ostvarenju ambicija regionalne i međunarodne povezanosti te pružanja vrhunskih usluga u bilo kojem aspektu, bilo da je riječ o udobnosti putnika ili ekonomičnosti putovanja i popunjenosti letova”.

Podsjetimo, zamjena flote za Croatia Airlines predstavlja dugogodišnji proces tranzicije cjelokupnog poslovanja pa je pred svim zaposlenima hrvatskog nacionalnog avioprevoznika period u kojem će biti potrebno prilagoditi sve poslovne procese novim avionima, a čime će se dodatno optimizovati poslovanje, osigurati kvalitetnija popunjenost putničke kabine, bolja iskorišćenost posade.

Croatia Airlines će postati još više ekološki prihvatljiv avioprevoznik i značajno će smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO2 koje, shodno posljednjim događanjima na tržištu nafte i naftnih derivata, danas predstavljaju sve veću stavku u rashodima aviokompanija.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *