Kutak za putnikeNovosti

Čitaoci pitaju: Hoće li se ovog ljeta uvesti linije iz Podgorice za Skoplje, Tiranu i Prištinu?

Ovaj članak je odgovor na pitanje našeg čitaoca I.M. – “Da li znate hoće li se linija Podgorica-Skoplje uvesti ovog ljeta? I šta je sa drugim linijama kao što je za Tiranu, Prištinu itd..?”

Vlada Crne Gore u skladu sa politikom koju vodi, određuje i strateške rute, nakon čega se traže zainteresovane kompanije za tako definisane linije. Trenutno definisane strateške linije su: iz Podgorice za London, Pariz, Rim, Brisel, Berlin, Stokholm, Milano, Barselonu, Minhen, Dortmund, Abu Dabi, Marsej, Dablin, Vece (Weeze), a iz Tivta za London, Mančester i Berlin.

Grafički prikaz nove Liste strateških ruta Crne Gore koji važi od 09.02.2023.godine, izvor: Avioportal.me

Više o strateškim rutama možete pročitati u našem tekstu Vlada Crne Gore dopunila listu strateških ruta sa tri nove destinacije, a kao što se može vidjeti linije do Skoplja, Tirane i Prištine nisu određene kao prioritetne.

Linija Podgorica-Skoplje bila je uvedena 2008.godine kada je nacionalni avioprevoznik bio Montenegro Airlines. Bila je sezonskog karaktera iz razloga što ta linija nije profitabilna. Da bi otvorili novu liniju, svaka aviokompanija radi analizu i ta analiza mora da pokaže opravdanost otvaranja linije. I pored nekih naznaka da se ova linija otvori tokom ljeta, to je ostalo kao pitanje za operatora vazduhoplova tj.za aviokompaniju. S obzirom da Sjeverna Makedonija nema nacionalnog prevoznika varijanta najbliža realizaciji je da na ovoj liniji leti Air Montenegro. Kao i prilikom otvaranja svake druge linije, Bord direktora nacionalne aviokompanije bi nakon konsultacija sa operatorima aerodroma Podgorica (Aerodromi Crne Gore) i u ovom slučaju operatora aerodroma Skoplje (TAV Macedonia) trebalo da donese odluku o otvaranju iste. Ova ideja je već bila na stolu nacionalnog avioprevoznika ali imajući u vidu ranije iskustvo od te linije se ne može očekivati profit. Ovo najviše zbog mogućnosti koje na ovoj relaciji pruža drumski saobraćaj- očekivano trajanje puta od Podgorice do Skoplja auto iznosi oko 5 sati. 

Što se tiče Tirane i Prištine, vazdušna linija između Podgorice i ova dva grada je premala te nije ni realno da se otvaranje takve linije uopšte i razmatra iz ugla nacionalne aviokompanije. Ukoliko bi država imala neki drugi interes da poveže ove gradove, sem profita za aviokompaniju, onda bi morala da subvencioniše letove tj da pokrije dio troškova i takve primjere imamo u regionu među državama koje imaju nacionalnu aviokompaniju (Hrvatska i Srbija). 

Čitaoci pitaju – “Ko je izmislio vijest o direktnoj liniji Podgorica-Madrid?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.