AerodromiNovosti

Avioni iz Berana decenijama polijeću samo u obećanjima

Izvor: Dan

Među strateškim prioritetima razvoja sjevera Crne Gore poslednjih decenija svoje mjesto pronalazio je i projekat uspostavljanja avio saobraćaja, a najviši državni zvaničnici konstantno su ponavljali da će ubrzo doći do ponovnog aktiviranja aerodroma u Beranama koji je za civilni saobraćaj zatvoren 1975. godine.

Njegovo aktiviranje je pominjano u okviru pune valorizacije turističke ponude sjevera Crne Gore i stvaranja uslova za lakšu i bržu komunikaciju sa regionalnim i evropskim aviodestinacijama.

Međutim, aerodrom u Beranama još je van funkcije. U obećanjima da će važdušna luka u Beranama profunkcionisati svakako je svojevremeno prednjačio nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ističući, između ostalog, da će strani investitori preuzeti aerodrom.

– Tražio sam od turskog premijera Erdogana da pošalje ekspertski tim da uradi studiju isplativosti ponovnog aktiviranja aerodroma u Beranama. On je to učinio. Nakon toga eksperti su kazali da Turska ovdje mora da ulaže, da beranski aerodrom mora da se rekonstruiše i da svi zajedno imamo tu obavezu. Zato pozivam mog prijatelja Mila Đukanovića da savlada drugačije mišljenje u vladi, jer ovaj aerodrom mora da se rekonstruiše i proradi –isticao je Vujanović.

Toranj kontrole letenja u Beranama

Priču oko aktiviranja beranskog aerodroma uporno je ponavljao i aktuelni predsjednik države i nekadašnji premijer Milo Đukanović, iako je novac iz državne kase svih ovih godina usmjeravan za rekonstrukciju aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Đukanović je u svojim nadahnutim govorima i oročio datum otvaranja aerodroma, rekavši da će vazdušna luka u Beranama biti stavljena u ponovnu funkciju najkasnije do 2010. godine, uvjeravajući javnost da će se realizacijom tog projekta otvoriti nova radna mjesta i ubrzati razvoj čitavog regiona Bjelasice i Komova.

Obećanja o aktiviranju aerodroma u Beranama stizala su od zvaničnika i nakon poslednjih polititičkih promjena u Crnoj Gori, tako što je bivši premijer Zdravko Krivokapić navodio da je to jedan od prioriteta na sjeveru države.

– Upoznat sam sa problemom uzurpiranja prostora koji pripada aerodromu Berane koji se mora riješiti. Želja nam je da aerodrom oživimo jer ima fenomenalnu poziciju i već smo prepoznati kao avio – destinacija koja bi uvezivanjem nacionalne avio – kompanije i par uslovnih aerodroma mogla da ostvari značajno veći turistički dohodak – navodio Krivokapić.

Hangar na aerodromu Berane za čiju rekonstrukciju aero klub Berane još uvijek očekuje pomoć

Isticano je da je Krivokapićeva vlada prihvatila ideju koja je podrazumijevala pretvaranje beranskog aerodoroma u regionalni centar za borbu protiv elementarnih nepogoda, kao i regionalni centar za obuku pripadnika službi zaštite i spasavanja.

Slična obećanja stizala su i od aktuelnog premijera Dritana Abazovića koji je prošlog ljeta kazao da Vlada Crne Gore ima velike planove kada je Berane u pitanju i da će pored aktiviranja aerodroma, realizovati i druge brojne velike projekte.

“Moram istaći da Vlada Crne Gore ima velike planove za Berane. Jedan od njih je izgradnja Air parka, koji treba da se realizuje od jeseni, stavljanje u funkciju aerodroma Berane sa još dva propratna biznisa koje sada ne bih otkrivao”, naveo je tada Abazović.

Predsjednik Vlade je nedavno na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ponovio da Crna Gora nije odustala od aktiviranja trećeg aerodrome u Beranama ili Nikšiću.

“Ono što mislim da bi bilo najbolje rješenje jeste da stavimo u pogon aerodrome u Beranama ili Nikšiću. Ne odustajemo od planova da aktiviramo treći aerodrom u Crnoj Gori, bez obzira da li bi on bio za putnički ili kargo saobraćaj”, kazao je Abazović.

Todorović: Ne znam šta će biti sa aerodromom

Kakva je dalja sudbina aerodroma u Beranama iz lokalne uprave nijesu mogli sa sigurnošću da kažu, podsjećajući da je to uglavnom u nadležnosti države.

“Hoću da vjerujem da će najave o aktiviranju aerodroma biti pretočene u djelo. To bi bila velika stavr ne samo za Berane, nego i za čitavi region. Prije izvjesnog vremena ovdje su boravili predstavnici jedne ozbiljne i renomirane inostrane firme, ali se sve završilo samo na razgovoru, tako da ne znam šta će dalje biti sa aerodromom”, kazao je predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović.

Avio pista još odolijeva zubu vremena

Istorija vazduhoplovstava i aviomodelarstva u Beranama je stara skoro jedan vijek.

Prvi avion u Beranama sletio je na lokalitetu Ovsine dvadesetih godina prošlog vijeka. Pristanišna zgrada izgrađena je šezdesetih godina kada je uspostavljen redovni putnički saobraćaj.

Desetak godina na liniji Berane – Podgorica –Berane i Berane – Beograd – Berane, pa i za Zagreb i Ljubljanu, saobraćali su avioni DC 3, a u kratkom periodu i foker. 1974. godine vojska tadašnje SFRJ, uradila je tako kvalitetnu pistu, dužine blizu dva kilometra i širine skoro pedeset metara, koja i poslije četiri i po decenije, do danas, odolijeva zubu vremena.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka na beranskom aerodromu brojni piloti su izučavali vještinu letenja.

Važno je napomenuti da su beranski piloti u preciznom letenju osvajali prva mjesta u ondašnjoj Jugoslaviji i da je ovdašnji aeroklub dao veliki broj istaknutih pilota koji danas lete i na međunarodnim linijama.

Aeroklub Berane obnavlja letačke aktivnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.