Avinor i Indra potpisali sporazum o digitalizaciji norveškog vazdušnog prostora

Norveški operater aerodroma i vazdušnog prostora (kontrola letenja) Avinor i kompanija Indra potpisali su sporazum o digitalizaciji sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem za norveški vazdušni prostor. Sistem je razvijen u savezu sa nekoliko drugih evropskih zemalja i obezbediće Avinor savremenu tehnologiju na zajedničkoj evropskoj platformi.

Sistem je razvijen u savezu sa nekoliko drugih evropskih zemalja. Avinor-ovi partneri se nalaze u kontrolama letenja u Velikoj Britaniji (NATS); Nemačkoj (DFS); Španiji (ENAIRE); Holandiji (LVNL); Poljskoj (PANSA) i Litvaniji (Oro Navigacija). Avinor će obezbediti najsavremeniju tehnologiju na zajedničkoj evropskoj platformi, što će povećati kapacitet da opslužuje  buduće zahtijeve za kapacitetom u vazdušnom prostoru i održava visok nivo bezbijednosti.

Novi sistem, poznat i kao budući sistem upravljanja vazdušnim saobraćajem (Future Air Traffic Management system: FAS-iTEC), automatizovaće mnoge zadatke za kontrolore letenja, omogućiti efikasnost u vazdušnom prostoru i povećati predvidljivost za avio-kompanije. Ovo će doprineti smanjenju potrošnje goriva, emisije CO2 i troškova za avio kompanije.

„Novi sistem upravljanja vazdušnim saobraćajem predstavlja veliki iskorak u pogledu tehnološkog razvoja u Avinorovim oblasnim kontrolnim centrima u Norveškoj. Sistem će pomoći kontrolorima letenja da organizuju saobraćaj, obezbeđujući nesmetan protok u vazdušnom prostoru. Sistem će biti na zajedničkoj tehnološkoj platformi u velikim delovima Evrope. Ovo omogućava kontroli vazdušnog saobraćaja da planira dalje i postigne veći kapacitet u poređenju sa današnjim rješenjima. Sistem će detektovati potencijalne konflikte u vazduhu između aviona koji se nalaze u vazdušnom prostoru i može predložiti rešenja u kojima kontrolori letenja mogu da prihvate i komuniciraju sa pilotima putem komunikacije podataka. Ovo će povećati kapacitet i bezbijednost u vazdušnom prostoru“, kaže Avinorov izvršni direktor Abraham Foss.

„Ovaj sporazum predstavlja još jedan korak napred u dugoročnoj saradnji između Avinora i Indre. Avinor FAS-iTEC sistem će poboljšati digitalizaciju Avinor-ovog upravljanja vazdušnim saobraćajem. On će podržati izgradnju digitalnog evropskog neba sa najsavremenijom tehnologijom, u saradnji sa partnerima iz iTEC alijanse, kako bi se optimizovali tokovi vazdušnog saobraćaja širom celog kontinenta, minimizirala kašnjenja i doprinela ekološki prihvatljivijem vazdušnom saobraćaju“, kaže Havijer Ruano, direktor ATM programa u Indri.

Ova nabavka je važan korak u Avinor-ovoj dugoročnoj strategiji digitalizacije u cijeloj kompaniji. Sistem je ključni faktor u smislu omogućavanja Norveškoj da ispuni nekoliko regulatornih zahtijeva u vezi sa programom Jedinstvenog evropskog neba u godinama koje dolaze. Takođe će stvoriti platformu za dalji razvoj upravljanja vazdušnim prostorom u skladu sa ostatkom Evrope. Cilj je da se novi sistem upravljanja vazdušnim saobraćajem implementira do 2025. u oblasnim kontrolnim centrima u južnoj Norveškoj.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *