AviokompanijeNovosti

AirBaltic učestvuje u planovima za Fokker avion koji će pokretati vodonik

Fokker Next Gen, proizvođač komercijalnih aviona na tečni vodonik koji planira da proizvodi avione u Holandiji i u Letoniji, i Air Baltic, letonska nacionalna aviokompanija, potpisali su Memorandum o razumijevanju kao pripremu terena za saradnju na polju budućnosti u avijaciji.

Ovaj memorandum će iskoristiti uvide AirBaltic-a da doprinese razvoju komercijalnih aviona Fokker Next Gen na tečni vodonik. Iz perspektive airBaltic-a, ovo je prilika da se ispitaju avioni na vodonik koji odgovaraju rutama aviokompanije.

Fokker Next Gen, sa svojom ekspertizom u dizajnu, sertifikaciji i proizvodnji aviona, razvija avion na tečni vodonik koji ima za cilj da revolucioniše industriju. Avion će biti dizajniran sa sistemom dvostrukog goriva tako da može da leti i na održivo vazduhoplovno gorivo (SAF) ili kerozin kada tečni vodonik nije dostupan.

AirBaltic se zalaže za postizanje neutralnosti ugljenika do 2050. godine, u skladu sa planovima avio-industrije i obavezama EU. Da bi to dugoročno postigao, airBaltic je posvećen kontinuiranom unapređenju operativne izvrsnosti, istraživanju inovativnih rješenja – na primjer, kroz saradnju kao što je ova – i implementaciji praksi u cijeloj industriji.

Juriaan Kellermann, izvršni direktor Fokker Next Gen kazao je: „Naši zajednički napori ne samo da pokreću inovativni dizajn aviona, zasnovan na direktnim povratnim informacijama korisnika, već i podstiču holandsku i letonsku ekonomiju.”

Ova saradnja je spremna da iskoristi prednosti obe kompanije i istraži ogroman potencijal komercijalnih aviona na tečni vodonik za sektor vazduhoplovstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.