Air cargo jači od pandemije

Skorašnji razvoj prevoza tereta vazdušnim saobraćajem (AIR CARGO) bio je jedina svijetla tačka za aviokompanije. Do januara ove godine, parameter CTK (Cargo Tonne Kilometres) ponovo je dostigao nivo prije krize izazvane pandemjom.

CTK je parametar koji predstavlja prevoz 1 tone tereta (bruto težina sa uključenim pakovanjem tereta) na razdaljini od jednog kilometra AIR CARGom. Sličan parametar se koristi za druge vidove prevoza tereta (željeznica, pomorski, drumski saobraćaj…)

Dodatno, za prvi kvartal 2021. godine ( Q1 ), CTK je bio veći za 4,4% u odnosu na isti period 2019. godine.

Međutim, razvoj air carga nije pratio rast u svim dijelovima svijeta ravnomjerno. Razlozi su mnogobrojni.

Međunarodni promet tereta koji prevoze aviokompanije registrovane u Latinskoj Americi opao je za 20,2% u 2020. u odnosu na 2019. godinu, a nije zabilježeno značajno poboljšanje u 2021. godini, iako je zabilježeno ponovno i snažno pokretanje ekonomije na velikim  tržištima poput Brazila. Teretni saobraćaj između Severne Amerike i regiona (južne Amerike) takođe je bio otporan na krizu izazvanu pandemijom. Razlog tome je to što su mnoge lokalne aviokompanije restrukturirane ili pod stečajem, a dio tržišta su preuzele severnoameričke aviokompanije.

Severnoameričke aviokompanije su očigledno imale najviše koristi od nedavnih kretanja na tržištu tereta, te im je CTK u martu porasao za 14,5%. Primjetan je kontrast sa latinoameričkim avio-kompanijama gdje je CTK u martu za 23,6% niži. Razlog su razlike izazvane državnom pomoći vlada regiona, kao i izloženost severnoameričkih avio-kompanija jakom trgovinskom koridoru sjevera Pacifika, a koji povezuje Kinu i SAD.

Grafikon kretanja prevoza tereta, izvor: IATA

Aviokompanije na Bliskom istoku druge su na listi postignutog koeficijenta CTK, nešto više od 9% u odnosu na mart 2019. godine. Prevoz tereta između Azije i Severne Amerike preko zalivskog čvorišta bio je gotovo jednako jak kao i  koridor Pacifika.

Čini se da će ova godina biti još jedna dobra godina za air cargo, kako se pokreće svetska ekonomija koja kao sredstvo za brz oporavak koristi vazdušni transport. Takođe, air cargo se pokazao kao dobar mehanizam za brzo obnavljanje lanaca snabdevanja i iznošenje roba na tržište.

Da je air cargo “dobar posao” skoro je potvrdio Turkish Airlines koji je objavio svoje finansijske izvještaje za 2020. godinu gdje je prikazan profit uprkos godini pandemije. Dominantan faktor za pozitivno poslovanje je air cargo. Prihodi kompanije od prevoza tereta skočili su 77% na godišnjem nivou, a povećan je udio na globalnom tržištu na 4,7%.

Očigledno je air cargo taj koji je esencijalan u periodima krize, kako za oporavak i održavanje lanaca snadbijevanja roba tako i prevoz medicinskih sredstava. Sa druge strane, air cargo je pokazao otpornost u odnosu na prevoz putnika vazdušnim saobraćajem. Razlog tome su mjere zabrane kretanja koje pogađaju prevoz putnika, a mnogo manje tangiraju prevoz tereta.

Imjući sve ove čenjenice i statistiku u vidu,  postavlja se ona narodna hipoteza: “Da li je dobro da sva jaja nisu u istoj korpi? “, tj. da se aviokompanije ne bave striktno prevozom putnika.

Sudeći po rezultatima statistika i do sada objavljenim rezultatima poslovanja aviokompanija jasno se izvodi zaključak da je air cargo, kao segment vazduhoplovstva, mnogo otporniji na krizne situacije tipa pandemije i dominantan je u održavanju poslovanja i likvidnosti aviokompanija.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.