AerodromiKutak za putnikeNovosti

Aerodrom Budimpešta se sprema za 30.maj i 01.jun – pogledajte informacije za putnike i vazduhoplovce

Finale UEFA Lige Evrope održaće se 31. maja u Puškaš Areni u Budimpešti. Aerodrom Budimpešta se nekoliko mjeseci pripremao, zajedno sa vlastima, za nesmetano upravljanje aerodromskim procesima vezanim za utakmice i doček timova, VIP letove i desetine hiljada očekivanih navijača.

Info za putnike

Aerodrom Budimpešta savjetuje putnike da mogu očekivati ​​povećan promet na i oko Međunarodnog aerodroma Ferenc List na dan finala i dan prije i poslije (tj. od 30. maja do 1. juna) i potencijalno duže od uobičajenog čekanja na aerodromu.

Finale UEFA Lige Evrope 31. maja biće jedan od najizazovnijih zadataka u istoriji aerodroma i gradske infrastrukture, zbog dolaska i odlaska ekipa i navijača. Tokom dana i po, više od 70 namenskih aviona koji nose pristalice stići će gotovo istovremeno, a zatim će otići jedan za drugim. To znači da će aerodrom, osim normalnog, dnevnog putničkog saobraćaja, morati da podnese i dolazak i odlazak dodatnih dvadesetak hiljada navijača na čarter i redovne letove.

To je zadatak koji će zahtijevati izvanrednu koordinaciju, kako od strane aerodroma u Budimpešti, tako i uključenih kompanija i vlasti. Pripreme traju mjesecima, a aerodrom Budimpešta, zajedno sa nadležnima, čeka događaj potpuno spreman, sa maksimalnim brojem ljudi.

Timovi i navijači koji koriste namjenske čarter avione koristiće posebne rute unutar aerodroma, na koje drugi putnici ne mogu ući za to vrijeme. U interesu sigurnosti i kako bi se izbjegle sve moguće poteškoće, pristalice dva tima finalista koji stignu ovim namjenskim čarter avionima će stići i otputovati sa dvije različite lokacije. Navijači Rome će napustiti aerodrom sa Terminala 2 u posebnom prostoru, dok će Aerodrom u Budimpešti ponovo otvoriti Terminal 1 za navijače Sevilje tokom ova dva dana. Kako bi putnicima bilo što jednostavnije, volonteri će takođe biti pri ruci da pomognu navijačima tokom ova dva dana na aerodromu.

Zbog povećanog broja putnika koji se očekuje tokom pogođenog perioda, Avioportal je pripremio za vas sljedeće informacije:

-preporučuje se dolazak 2 i po sata ranije u dolasku i povratku,

-pratite informacije vaše aviokompanije koja može savjetovati i raniji dolazak na aerodrom,

-pratite raspored i izmjene prevoza javnog prevoza u Budimpešti (BKK) na njihovom sajtu

-za razliku od uobičajenog, autobusi će se zaustavljati na autobuskoj stanici na novom, privremeno otvorenom Terminalnom parkingu, 2 minuta hoda od ulaza.

-putnici koji dolaze automobilom ili taksijem trebali bi biti svjesni mogućih zatvaranja puteva i zastoja i trebali bi ostaviti više vremena nego inače za svoje putovanje. Taksi treba rezervisati što je ranije moguće.

-provjerite na monitorima na terminalima ili na web stranici aerodroma koja sigurnosna kontrolna tačka na terminalima 2A ili 2B nudi brži pristup izlazima za ukrcavanje, jer će biti prikazana vremena u redu čekanja.

-ako predajete prtljag, pogledajte monitore u salama za prijavu da vidite da li mogu koristiti aparate za samostalnu predaju prtljaga, za bržu prijavu.

-zbog povećanog prometa putnika, redovni letovi mogu kasniti. Putnici će najnovije informacije pronaći na web stranici svojih aviokompanija ili aerodroma u Budimpešti .

-kontaktirajte tim pozivnog centra aerodroma Budimpešta (+36 1 296 7000) u slučaju bilo kakvih pitanja.

Info za vazduhoplovce

Očekuje se saobraćaj mnogo jačeg intenziteta od uobičajenog. 

Zbog toga će okolne kontrole letenja imati nešto više posla, a pilotima se po već objavljenom NOTAM-u preporučuje da imaju rezerve goriva za još 45 minuta holdinga i dodatno taksiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.