AviokompanijeNovosti

Adria Tehnika potpisala novi četvorogodišnji ugovor sa Wizz Air-om

For English version click here.

Adria Tehnika, sa sjedištem na Brniku, članica Avia Prime Grupe, jedne od vodećih kompanija u Evropi koja se bavi održavanjem i servisiranjem aviona, nizala je uspjehe zajedno sa najistaknutijim avio kompanijama u Evropi. Uprkos postojećem tekućem ugovoru, Adria Tehnika je potpisala novi dugoročni ugovor sa mađarskim Wizz Airom. Ovoga puta njihova međusobna saradnja će biti aktivnija. 

Wizz Air, evropski niskotarifni avio gigant, osnovan je 2003.godine. Već sljedeće godine je obavio prvi let na relaciji Katovice – London. Na svoju 10. godišnjicu, uvrstio je pedeseti avion Airbus A320 u svoju flotu. Do tada je preko 15 miliona putnika letjelo aviokompanijom. Danas kompanija ima flotu od 146 aviona. 

I Adria Tehnika i Wizz Air su u korak s najnovijom tehnologijom. Flota kompanije Wizz Air se kontinuirano modernizuje popularnim tipom aviona NEO, koji je uveo najnovije tehnologije i poboljšanja aerodinamike u avijaciju.  Adria Tehnika osigurava i pravilno održavanje i servis te vrste. Nove generacije motora imaju manju potrošnju goriva i značajno smanjuju emisije azotnih oksida kao i emisije CO2, čak polovinu emisije ugljenika u odnosu na avione prethodne generacije. U proteklih 18 godina, Wizz Air je zadržao dvocifreni rast broja putnika i očekuje da će u narednoj deceniji utrostručiti flotu na 500 aviona. 

Julia Brix, šefica tehničkih usluga u Wizz Airu, rekla je: “Kao najbrže rastuća niskotarifna aviokompanija u Evropi, Wizz Air se oslanja samo na najbolje provajdere različitih usluga. Za naše avione, optimalna tehnička podrška je ključna. Zadovoljni smo što će Adria Tehnika biti jedan od naših pouzdanih partnera u budućnosti.”

Niskotarifne avio kompanije su svakako dio segmenta u kojem je posljednjih godina uočen izuzetan rast, uprkos brzom promjenjivom okruženju. Glavni igrači na tržištu niskotarifnih avioprevoznika naručili su nove avione, te povećavaju broj aviolinija i njihovu frekvenciju tako da se opravdano može očekivati ​​da će u budućnosti igrati važnu ulogu na tržištu avio-saobraćaja. Ako su prognoze tačne, rast će uticati i na Avia Prime Grupu, budući da kupci u segmentu niskotarifnih aviokompanija trenutno predstavljaju 22% prihoda. 

Dugoročni ugovor zasnovan na četvorogodišnjem ugovoru s mogućnošću produžetka na godinu dana svakako je važna prekretnica i novi uspjeh Adria Tehnike. Zbog godišnjeg obima održavanja i servisiranja aviona, Wizz Air je disperzirao svoj rizik i odabrao više kompanija koje će pružati usluge MRO – uključujući Adria Tehniku, jednu od vodećih kompanija za MRO u Evropi, koja je posebno poznata u svijetu avijacije kao izuzetan i iskusan stručnjak za Airbus porodicu. Prva inspekcija aviona Wizz Aira biće obavljena u jesen 2022. godine.

„Izuzetno smo ponosni što smo uspjeli da obogatimo saradnju sa Wizz Airom kroz dugogodišnju saradnju, što je svakako dokaz našeg međusobnog povjerenja. S obzirom na činjenicu da je flota Wizz Aira flota Airbusa, a da je Adria Tehnika iskusan stručnjak za ovu familiju aviona – budući da poznaje tipove aviona i potrebne modifikacije – odluka o saradnji došla je sama po sebi. Ubjeđena sam da će ova saradnja doprinijeti obostranom razvoju.” – saopštila je Barbara Perko Brvar, zamjenica generalnog direktora Adria Tehnike.

Izvor: Adria Tehnika

Pročitajte još:

ADRIA TEHNIKA POTPISALA NOVI DUGOROČNI UGOVOR SA EASYJET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.