AerodromiAviokompanijeKutak za putnikeNovosti

Zašto zbog grmljavine može da kasni prtljag?

Zabrana točenja goriva na aerodromima usljed nepovoljnih vremenskih uslova, kao i posledičnog gubljenja aerodromskih slotova, može imati uticaj na saobraćaj avio-kompanije.

Ali, to nije sve. Grmljavina u rejonu aerodroma utiče i na – prtljag putnika!

Kako to izgleda na primjeru

Prilikom putovanja, na primjer od Podgorice do Pariza, predaćete vaš prtljag u sunčanoj Podgorici. Dan sunčan i miran, savršen za letenje.

Već blizu Pariza vidite kroz prozor da vremenske prilike nisu pogodne, a grmljavina postaje vidljiva.

Sletite na aerodrom i – dobijete informaciju da vaš prtljag nije ni krenuo iz Podgorice!

Šta se desilo s prtljagom i zašto to ima veze s grmljavinom?

Meteorološke službe na aerodromu u Parizu dostavile su informaciju o osmatranim grmljavinskim oblacima nadležnim službama aerodroma, koja o tome obaveštava službe za punjenje vazduhoplovnim gorivom i izriče zabranu punjenja.

Napominjemo da, po propisima, zabrana punjenja gorivom se izriče ako su u zoni aerodroma osmatrani grmljavinski oblaci i to u krugu poluprečnika do 8 km od referentne tačke aerodroma. Ako su osmatrani grmljavinski oblaci u okolini aerodroma, i to u pojasu širine poluprečnika od 8 km do 16 km od referentne tačke aerodroma, puna goriva se vrši uz pojačane mjere opreznosti (smanjenje i brzinu).

Ova zabrana se objavljuje svim zainteresovanim vazduhoplovnim subjektima, pa je i aviokompanija kojom letite informisana o nemogućnosti punjenja gorivom na aerodromu u Parizu.

Da bi avion imao goriva za povratak u Podgoricu, to gorivo je moralo biti napunjeno na aerodromu polaska. A s obzirom da je to dodatni teret za avion, lako se može desiti da se aviokompanija odluči da – ostavi prtljag u Podgorici i dostavi ga nekog narednog dana.

Na koji način grmljavina može da napravi problem

Varnica dovoljnog intenziteta mogla bi da izazove paljenje isparenja goriva.

Ova varnica može da se proizvede pražnjenjem elektrostatičke energije stvorene ili pomeranjem goriva u rezervoarima vazduhoplova u toku procesa natakanja goriva ali i njenom akumulacijom na površini vazduhoplova ili vozila. Zbog toga je uzemljenje obavezno tokom ove aktivnosti, čak i kad su vremenske prilike pogodne.

Takođe, još jedan važan uslov je da osoblje koje pruža uslugu snabdevanja vazduhoplovnim gorivom i mazivom mora da poseduje potvrdu o obučenosti sa važećim ovlašćenjem operatera snabdevanja vazduhoplovnim gorivom.

Šta tu može da učini aviokompanija

Nadležne službe aviokompanije preduzeće sve što je u njihovoj moći da se očuva redovnost saobraćaja, u skladu sa planiranim redom letenja.

Naravno, u slučaju da prtljag nije krenuo sa vama o tome ćete biti informisani i prije nego sletite.

Druga varijanta je da aviokompanija ponudi određenom broju putnika da odustane od leta kako bi avion ne bi prekoračio određenu težinu. Ova mogućnost je manje verovatna jer pravi dodatne troškove aviokompaniji ali je realna.

Šta u ovoj situaciji može putnik?

Težina aviona u kombinaciji sa kraćom dužinom piste i lošim vremenskim uslovima može značiti da je avion pretežak za polijetanje.

Pošto je bezbjednost vazdušnog saobraćaja prioritet, nijedan pilot neće ni pokušavati da pod ovim uslovima pokuša polijetanje.

Ono što jedino putnicima preostaje u ovoj situaciji je da prate instrukcije aviokompanije i odaberu mogućnost koja im najviše odgovara.

Podsjetnik – šta uraditi u slučaju odlaganja ili otkazivanja leta zbog nevremena, štrajka…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.