NovostiPredstavljamo

Vještačka inteligencija kao odbrana od sajber napada

Foto: Jefferson Santos on unsplash 

Nebitno jeste li totalno nezainteresovani za tehniku, početnik ste ili možda stručnjak za Cybersecurity…otkrijte zašto je ovo tekst za vas.

Do sada ste na našem portalu imali prilike da ispratite uvod u Cybersecurity po pitanju vazduhoplovstva i to kroz tekst našeg saradnika Marka Džide, iskusnog IT inženjera u vazduhoplovstvu sa zvanjem Certified Ethical Hacker. Ako ste taj dio propustili, možete se podsjetiti na ovom linku.

Ovoga puta ćemo krenuti korak dalje od osnova i započeti priču terminima koji se vrlo često pojavljuju kada se radi o upotrebi velikih baza podataka, analitici i talasima tehnoloških promjena koji utiču na svijet u kome živimo. To su trenutno dvije vrlo popularne riječi koje vam mogu djelovati kao da su sinonimi ali koje definitivno ne označavaju isti pojam zbog čega bi ih prije svake priče trebalo pojasniti. To su vještačka inteligencija i mašinsko učenje.

Vještačka inteligencija (artificial intelligence – AI) podrazumijeva sisteme koje mogu izvršavati zadatke na način koji bismo smatrali „pametnim“. Ovaj termin nije uvijek značio isto. Kako je napredovala tehnika kao i, što je najvažnije, naše razumijevanje kako radi ljudski um, promijenio se i koncept onoga što čini AI. Umjesto na sve složenije proračune, rad na polju vještačke inteligencije fokusiran je na oponašanje ljudskih procesa donošenja odluka i izvršavanje zadataka na sve više ljudskih načina.

foto: Eurocontrol

Šta za “obične ljude” znači AI?

Siri (Apple), Cortana (Microsoft), Google Assistant, Alexa (Amazon), Watson (IBM), Bixby (Samsung) samo su neke od aplikacija koje imate na telefonu a da neke od njih niste ni probali iako vam itekako mogu pomoći u svakodnevnim aktivnostima. Za sada se još samo naše govorno područje nalazi kao barijera njihovoj široj upotrebi, ali nadamo se da neće još dugo.

Povijezivanjem uređaja s aplikacijama možemo da, recimo, dobijemo pomoć u pretragama na internetu tako da nam već bude ponuđeno ono što odgovara našem ukusu. Takođe, dobijanje uputstava tokom vožnje je nešto na šta se vozači sve više oslanjaju dok oni koji brinu zdravlju i analizi fizičke aktivnosti uveliko koriste aplikacije na pametnim satovima i telefonima. I sveto je upravo princip po kome AI sistemi uče. Mi im dajemo podatke (upitima, zadacima, povjezivanjem), a oni prema njima određuju kako da nam najoptimalnije i najbrže pomognu.

Za razliku od vještačke inteligencije, mašinsko učenje (machine learning- ML) podrazumijeva primjenu vještačke inteligencije koja se temelji na ideji da bismo trebali samo da omogućimo sistemima kvalitetnu bazu podataka, pristup tim podacima i – pustimo ih da uče sami. Uzmimo za primjer situaciju u kojoj program igra šah protiv čovjeka. Da bi program pobijedio ne treba mu dobitna taktika. Naprotiv, sa svakom izgubljenom partijom on će puniti svoju bazu podataka dok u jednom trenutku ta baza ne bude dovoljna da, na osnovu prethodnih situacija, program počne da “predviđa” naredne korake i tako dođe do eventualne pobjede. 

Foto: Eurocontrol

Što se tiče vazduhoplovstva, AI i ML imaju ključnu ulogu u ublažavanju rizika, identifikovanjem i odgovaranjem na sajber prijetnje. Međutim, AI se takođe može zloupotrijebiti, ukoliko hakeri koriste tehnologiju za izvršavanje više efikasnijih napada kao i napade većih razmjera.

Kako AI poboljšava Cybersecurity – i kako možemo koristiti AI za suzbijanje sajber napada na AI?

Ovo veliko pitanje koje je obrađeno na šestom „FLY AI“ webinaru u organizaciji EUROCONTROL-a, a uz podršku kompanija Airbus, Thales i Evropska odbrambena agencija.

Za ovaj webinar okupljena je ekipa stručnjaka za vještačku inteligenciju iz različitih vazduhoplovnih organizacija. Njihov cilj je bio da se stvori jasnija slika o tome kako možemo ojačati sajber otpornost vazduhoplovstva koristeći AI i koja to inovativna AI/ML rješenja već postoje po pitanju jasnog određenja sajber prijetnje.

Webinar možete pogledati ovdje:

 

 

Pogledajte još:

Zašto se CyberSecurity tek poslednjih godina pominje u vazduhoplovstvu?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.