Aviokompanijee-VazduhoplovstvoKontrola letenjaNovosti

Šta vazduhoplovstvo regiona dobija pokrivenošću Hrvatske meteo radarima?

Cover photo: meteo radar na Pelješcu, izvor:DHMZ

Završetkom probnog rada meteo radara na na poluostrvu Pelješac, javnosti su prvi put u istoriji postali dostupna radarska mjerenja za cijelu teritoriju Hrvatske, uključujući primorje, more i ostrva. 

Ovaj dopler meteorološki radar C-opsega, čiji je proizvođač finska Vaisala koji je jedan od lidera u oblasti proizvodnje meteorološke opreme, postavljen je na vrhu Uljenja na Pelješcu što je dio projekta koji podrazumijeva modernizaciju tri meteo radara i uvezivanje u sistem još tri nova takva radara. 

Na ovaj način je omogućeno bolje razumijevanje stanja atmosfere u južnoj Dalmaciji, ne samo za hrvatske meteorologe već i za sve korisnike usluga Državnog meteorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) uključujući i vazduhoplovne subjekte.

Prikaz slike sa meteo radara na sajtu DHMZ

“Svi korisnici usluga DHMZ-a mogu putem svojih mobilnih uređaja ili računara pristupiti radarskim mjerenjima i na taj način ne samo bolje planirati svoje dnevne aktivnosti, već i procijeniti koliko je od njih udaljen neki opasan vremenski sastav i pravovremeno donijeti odluku o njihovoj sigurnosti” -poručili su iz DHMZ-a.

Šta ovakva mreža znači za vazduhoplovstvo, pojasniće nam vazduhoplovni meteorološki prognostičar-instruktor iz Crne Gore, Aleksandar Berber.

“Meteorološki radari predstavljaju najbolje sredstvo za detekciju i prognozu razvoja i kretanja grmljavinskih nepogoda koje često predstavljaju najopasniju meteorološku pojavu za vazduhoplovstvo.

Grmljavinski oblaci (CB) mogu usloviti olujne udare vjetra u prizemlju – gust front, vazdušne slapove – microburst, jaka uzlazna i silazna kretanja vazduha, turbulenciju i smicanje vjetra – windshear, elektricna pražnjenja, jake pljuskovite padavine – kiša, snijeg i grad, zaleđivanje vazduhoplova i tornado.

Do skoro je južni Jadran predstavljao zonu koja uopšte nije bila pokrivena radarskim signalom pa se očekuje da u toj oblasti od sada budu mnogo preciznija osmatranja i prognoze ovih pojava” – pojasnio je Berber.

Aleksandar Berber, vazduhoplovni meteorološki prognostičar-instruktor

“Ovo su sjajne vijesti i za Crnu Goru koja kao jedna od rijetkih zemalja u Evropi skoro da uopšte nije pokrivena ovakvom radarskom slikom jer nema ni jedan meteorološki radar.

Praćenje grmljavinskih nepogoda bazira se uglavnom na satelitskim snimcima i detekcijama električnih pražnjenja, pa će se pristupom radarskim podacima preko Državnog Hidrometerološkog zavoda Hrvatske unaprijediti prognoze i upozorenja na opasne meteorološke pojave za vazduhoplovstvo. Ovo naročito za aerodrom u Tivtu koji se nalazi u optimalnom radijusu novopostavljenog radara na Pelješcu, pri čemu se ne očekuje da će reljef u većoj mjeri remetiti radarski signal.

Nadamo se da će sličan projekat u bliskoj budućnosti biti realizovan i u Crnoj Gori.” -zaključuje Aleksandar Berber.

Više o projektu modernizacije mreže meteorološkog osmatranja u Hrvatskoj

Trenutno je u funkciji pet meteo radara uređaja na lokacijama MRC Gradište, MRC Bilogora, MRC Goli, MRC Debeljak i MRC Uljenje, a do kraja projekta u funkciji će biti i radar na lokaciji MRC Puntijarka.

Ovaj projekat, koji vodi DHMZ pod nazivom METMONIC, će dodatno unaprijediti sastav ranog upozoravanja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave i klimatske uslove. Na taj način će biti pružena dodatna podrška razvoju privrede, turizma, ribolova i nautike, kao i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Ukupni procijenjeni trošak projekta METMONIC iznosi oko 45.251.909 evra (343.914.506,50 kuna) od čega je 85% finansirano iz EU fondova, dok je 15% iz hrvatskog Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Koliko je značajna vazduhoplovna meteorologija?

eGAFOR -unaprijeđena prognoza za letove na malim visinama

Naši stručnjaci o poslednjem letu slavnog košarkaša

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.