Seminar na poziv studenata: “Tehnika u vazduhoplovstvu”

U subotu 29.05.2021.godine, na poziv Udruženja studenata elektrotehnike EESTEC, tim redakcije AVIOPORTAL-a je, u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, održao seminar pod nazivom “Tehnika u vazduhoplovstvu”.

Seminar je imao za cilj upoznavanje studenata, budućih inženjera, sa tehničkim sistemima u vazduhoplovstvu kao i sagledavanjem odgovornosti i obaveza tehničkog osoblja u cjelokupnom vazduhoplovstvu.

Na samom početku prisutnima se obratio Direktor AVIOPORTAL-a i Predsjednik Udruženja ATSEPMONT, Nikola Cojić, inženjer za vazduhoplovne uređaje. Cojić je studentima, kroz zanimljive primjere iz Crne Gore, Evrope i svijeta, predstavio zadatak vazduhoplovnih institucija kao i korisnike ovog sistema. Studentima je prikazan značaj konstantnog stručnog usavršavanja inženjera savremenog doba kao i potrebu svake struke, pa i tehničke, da se organizuje u cilju razmjene znanja i iskustva sa kolegama iz drugih zemalja. Cojić je poručio da se jačanjem struke stvara zdrava osnova za razvoj našeg društva kako kroz inovacije i projekte tako i kroz pomoć institucijama Crne Gore po pitanju usklađivanja Zakona i drugih akata sa stanjem na terenu. 

Nikola Cojić

Predavanje je nastavio urednik AVIOPORTAL-a i Zamjenik predsjednika Udruženja ATSEPMONT, Mr Alen Pelinković, inženjer za vazduhoplovne uređaje. Pelinković je napravio pregled tehničkih sistema koji su zastupljeni u kontrolama letenja. Predočio je studentima lepezu uređaja, procedura i odgovornosti koju nosi ovaj posao.

Alen Pelinković

Spec.sci energetike i magistrand Elektrotehničkog fakulteta, Filip Drinčić je imao prezentaciju posvjećenu sistemu energetike i klimatizacije u vazduhoplovstvu što je buduće inženjere ove struke naročito zanimalo. Studenti su tokom ovog izlaganja mogli da čuju sve o naslanjanju energetike vazduhoplovnih subjekata na elektro-energetski sistem Crne Gore, na koji način funkcionišu agregati i koji se još uređaji koriste radi obezbeđenja redudanse neophodne za obezbjeđivanje stalnog i neprekidnog pružanja usluga u vazduhoplovstvu. 

Filip Drinčić

Seminar je nastavljen izlaganjem Aleksandra Berbera, instruktora vazduhoplovne meteorogije-prognostičara i saradnika AVIOPORTAL-a za pitanja vazduhoplovne meteorologije. Berber je u svom izlaganju predstavio studentima pogled na tehniku iz ugla meteorologa kao i način njihove saradnje tokom obavljanja posla. Posebno interesantan dio za studente je bio prikaz istih predmeta koje na fakultetu moraju da polože budući meteorolozi-prognostičari i budući inženjeri elektrotehnike.

Aleksandar Berber

Svoje predavanje na ovom skupu imala je i jedna dama-vazduhoplovac. Iva Stjepčević, MCC inženjer i saradnik AVIOPORTAL-a za pitanja tehnike u aviokompanijama je približila studentima poslove iz domena inženjera elektrotehnike sa jasnom slikom pozicija, linije napredovanja i odgovornosti. Na studente je posebno ostavilo utisak to što je upravo Iva dokaz da devojke i žene mogu da svojom čeličnom voljom, osjećajem za detalje ali i znanjem doprinesu radu čitavog tima, čak i kada se radi o poslovima koji se obavljaju “u hangaru”. Da nije lako-nije, ali da se može- dokaz je Iva.

Iva Stjepčević

Studentima je od velikog značaja bilo direktno uključenje sagovornika iz Londona. Na ovaj način su slušaoci mogli da vide i čuju pilota-kapetana B737, Vladimira Milićevića. Ovaj iskusni pilot im je predstavio posledice pandemije COVID-19 na vazduhoplovstvo. Studenti su imali prilike da čuju kakve je promjene ovakva kriza ostavila na avijaciju, koje je planove za razvoj izmjenila iz korena a kojim idejama pomogla da se još brže implementiraju. Iz njegovog izlaganja je mogao da se čuje mišljenje iz ugla pilota o sve većem značaju tehnike u vazduhoplovstvu ali i potrebama svih činilaca da doprinesu smanjenju operativnih troškova. Aktivnosti niskobudžetnih aiokompanija, značaj cargo saobraćaja, biznis letovi i razvoj manjih aerodroma su samo neke od tema koje su studenti pažljivo slušali. Nesumnjivo je ovaj razgovor ostavio utisak na neke od njih što je podstaklo na pitanja o mogućnostima da se u Crnoj Gori naprave prva letačka iskustva.

pilot Vladimir Milićević

Zahvaljujući saradnji AVIOPORTAL-a sa Ministarstvom odbrane i Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore na promociji vojske, vojnog poziva i vojnog vazduhoplovstva, studenti Elektrotehničkog fakulteta su imali prilike da u timu predavača vide i perspektivnog kapetana Vojske Crne Gore, Predraga Marjanovića, komandira Vazduhoplovnog operativnog centra VCG. Kapetan Marjanović je studentima predstavio načine na koje mogu postati pripadnici Vojske. Slušaoci su sa velikom pažnjom pratili izlaganje kapetana o pozicijama na kojima bi inženjeri elektrotehnike mogli da pronađu sebe u sistemu vojnog vazduhoplovstva, na kakvim sistemima rade njihove kolege u uniformama kao i koja je funkcija i značaj Vazduhoplovno operativnog centra za našu zemlju. 

Predrag Marjanović

Ovaj interaktivni seminar koji je jedan od, kako kažu iz EESTEC-a, jedan od najposjećenijih je završen potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Udruženja studenata elektrotehnike EESTEC i AVIOPORTAL-a. Na ovaj način će se i u budućnosti nastaviti saradnja u cilju informisanja studenata o tokovima razvoja vazduhoplovstva i naravno, mjestu i ulozi tehnike u sistemu vazdušnog saobraćaja.

Pročitajte još:

Sa Ivom Stjepčević o “zdravlju” aviona

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.