AviokompanijeBespilotni vazduhoploviHelikopteriKontrola letenjaNovostiVojno vazduhoplovstvo

Sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo o uticaju žičare Kotor-Lovćen na vazdušni saobraćaj

Žičara, najavljena kao osvježenje turističke ponude, će biti dugačka 3.918 metara, kapaciteta 1.000 putnika po jednom satu i 40 gondola, dok će vrijeme putovanja biti 11 minuta. Visinska razlika između polazne i krajnje stanice će biti 1316 metara. 

Već od ovog ljeta, vožnja žičarom će biti moguća od stanice Dub u Kotoru do stanice Kuk na Lovćenu. Ovom izgradnjom izbjeći će se značajno korišćenje starog puta preko Njeguša, a svi zainteresovani će moći da uživaju u panoramskom pogledu na zaliv, iz restorana ili vidikovca na izlaznoj stanici.

Kako teče njena izgradnja možete vidjeti u videu koji je objavio premijer Crne Gore, Dritan Abazović.

S obzirom da poziciju žičare, zanimao nas je njen uticaj na vazdušni saobraćaj i sportske vazduhoplovne aktivnosti, te smo se za detalje obratili Agenciji za civilno vazduhoplovstvo. Odgovor prenosimo u nastavku, u integralnom obliku:

Koridor prostiranja žičare Kotor-Lovćen se nalazi u zoni unutrašnje horizontalne i konusne zaštitne ravni za Aerodrom Tivat. Osim prva dva stuba u sastavu polazne stanice u blizini objekta KIPS, svi ostali stubovi predstavljaju vazduhoplovne prepreke, jer probijaju pomenute zaštitne ravni. Stubovi i trasa nemaju negativnog uticaja na vazdušni saobraćaj, jer prate konturu brda i ne predstavljaju kritične vazduhoplovne prepreke, budući da čitavo brdo u ovom dijelu, svojim terenom i zelenilom probija untrašnju horizontalnu i konusnu zaštitnu ravan za Aerodrom Tivat.

Što se tiče uticaja na operacije vazduhoplova koji obavljaju vazdušni saobraćaj u VFR uslovima, njihova obaveza je da vrše osmatranje terena u cilju izbjegavanja prirodnih i vještačkih vazduhoplovnih prepreka. Procjena Agencije za civilno vazduhoplovstvo, za ovaj dio je bila dodatno označavanje dva stuba žičare, na uobičajen način za dnevne uslove saobraćaja, budući da se baš ovi stubovi nalaze na karakterističnim lokacijama na prevoju brda, gdje se uže prostire na većoj udaljenosti od kote terena, te bi stoga označeni stubovi koji drže uže, pomogli u jasnijem uočavanju ovog kritičnog dijela žičare.

Dodatno, u postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za davanje saglasnosti na dostavljenu tehničku dokumentaciju, utvrđeno je da objekat neće imati negativnog uticaja na rad radio-navigacionih uređaja smještenih na i oko Aerodroma Tivat, kao ni na publikovane navigacione postupke za slijetanje/polijetanje za Aerodrom Tivat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.