AerodromiNovostiPredstavljamo

Razgovaramo sa… Nejatom Kurtom, direktorom TAV Macedonia

Autor: Snežana Tomčić, urednica Avioportal.me

                        

       

Ovom prilikom smo razgovarali sa Nejatom Kurtom, direktorom TAV Macedonia, podružnice TAV Airports. Radi se o kompaniji koja upravlja aerodromima Skoplje i Ohrid, te postiže izuzetne rezultate konstantnim  infrastrukturnim razvojem i prilagođavanjem poslovanja trenutnim potrebama saobraćaja. Odgovore na naša pitanja o stanju na makedonskim aerodromima, dosadašnjim rezultatima kao i njihovim budućim planovima prenosimo u integralnoj formi.

Kakva je bila prošla godina za makedonske aerodrome?

Prošla 2023. godina bila je godina novih prekretnica za oba makedonska aerodroma, Međunarodni aerodrom Skoplje i Aerodrom Sveti Apostol Pavle u Ohridu. Aerodromski operater TAV Makedonija, podružnica TAV Aerodromi, je završila 2023. godinu sa snažnim intenziviranjem putničkog aviosaobraćaja, postižući približno 3,15 miliona putnika ili ukupno uslužena 3.149.274 putnika i 23.949 letova. Ono čime se mi kao aerodromski operater posebno ponosimo je to što ovi brojevi znače da smo prevazišli nivo od 2,7 miliona putnika iz 2019. godine, i istovremeno, prvi put smo dostigli 3 i preko 3 miliona usluženih i zbrinutih putnika na oba aerodroma.

Ovi rezultati su dokaz naše ozbiljne i stalne posvećenosti u obezbeđivanju aerodromskih usluga vrhunskog kvaliteta našim cenjenim putnicima i klijentima. Intenziviranje putničkog saobraćaja za 33%, u poređenju sa 2022. i 18% poređeno sa referentnom godinom u avijaciji (2019) prevazilazi predviđanja Međunarodnog saveta aerodroma (Airport Council International – ACI) u evropskom putničkom aviosaobraćaju za 2023. takoreći za 23% u poređenju sa 2019. godinom.

Najzad, i Međunarodni aerodrom Skoplje i Aerodrom Sveti Apostol Pavle u Ohridu su postigli značajno intenziviranje putničkog aviosaobraćaja tokom 2023. godine, što je odraz pozitivnih trendova i posvećenosti najboljem kvalitetu usluga.  

Međunarodni aerodrom Skoplje

Ako se ima u vidu snažno jačanje i povećanje broja putnika tokom 2023.da li planirate i povećanje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Skoplje?

Aerodromski operater stalno radi na poboljšanju aerodromskih usluga i njihovom kvalitetu. U ovom trenutku, imajući u vidu dobre rezultate postignute prošle 2023. godine, nakon oštrog pada tokom zdravstvene krize i ograničavanja putovanja, kao i s obzirom na predviđanja za naredni period, planiramo povećanje kapaciteta šaltera za prijavljivanje putnika i prtljaga na aerodromu.  

U ovom trenutku radimo sa 23 šaltera za prijavljivanje, i prema našem projektnom planu, biće dodato još 10 šaltera u javnoj zoni za odlazak. Kompletiranjem ovog projekta za povećanje kapaciteta, proces prijavljivanja putnika i prtljaga će se odvijati neometano, efikasnije i brže.

Osim toga, imaćemo i nadgradnju uređaja za bezbednosnu proveru i kontrolu putnika i ručnog prtljaga, kapaciteta aerodromske terminalne zgrade, kao odgovora i zbog obezbeđivanja neometanog protoka putnika i prtljaga, kao rezultata snažnog jačanja i statističkih analiza.  

Čuli smo da ste uveli neke novitete u smislu poboljšanja sistema za rukovanje prtljagom. Da li možete da nam kažete nešto više o tome?

Projekat nadgradnje sistema za rukovanje prtljagom (Baggage Handling System – BHS) na Međunarodnom aerodromu Skoplje završen je prošle godine za manje od dva meseca i što je najvažnije izvršen je bez bilo kakvog prekida protoka putnika. Projektom je obuhvaćena demontaža „Standard 2“ rentgen uređaja za bezbednosno skeniranje prijavljenog prtljaga, instaliranje novih „Standard 3“ rentgen uređaja i opreme, i testiranje najnovije tehnologije pre njenog puštanja u upotrebu.  

Sistem za rukovanje prtljagom na skopskom aerodromu prethodno je funkcionisao pomoću „Standard 2“ rentgen opreme ili konvencionalna tehnologije, a sada, sa ovom značajnom investicijom koja je tražila redizajn i rekonfiguraciju, sistem za rukovanje prtljagom je bio nadgrađen pomoćnom tehnologijom kompjuterske tomografije (CT) ili „Standard 3“, što je najviši standard postavljen od Evropske konferencije za civilnu avijaciju (ECAC).

Rezultat i efekat ove investicije od 2,4 miliona evra na skopskom aerodromu od strane aerodromskog operatera, za nadgradnju sistema za rukovanje prtljagom je optimizacija unutrašnjih aerodromskih operacija. Ova nadgradnja takođe doprinosi i za poboljšanje kompletnog iskustva putnika, jer najnovijom tehnologijom za bezbednosno skeniranje i kompjutersku tomografiju, kapacitet za skeniranje prtljaga je sada povećan za 30% ili 1800 komada prtljaga na sat.

Budući da je naša vizija budućnosti aviosaobraćaja, kao aerodromskog operatora, obezbeđivanje besprekornog putničkog iskustva i zadovoljstva putnika, nova najsavremenija tehnologija BHS, napredno praćenje prtljaga, povećani kapacitet i skraćeno vreme procesiranja svakako doprinosi tome.

Skopski aerodrom sa nadgradnjom BHS sada je spreman da redefiniše standarde rukovanja prtljagom u regionu i takva unapređenja i omogućavanje neprikosnovene usluge našim putnicima i partnerima – aviokompanije će doprineti za dalje jačanje položaja skopskog aerodroma u regionu.

Aerodrom Sveti Apostol Pavle u Ohridu

Da li planirate da dovedete druge aviokompanije sem Lufthansa i Norwegian?

Prošlu godinu je takođe obeležio početak saradnje sa novim ili nastavak saradnje sa postojećim aviokompanijama oba makedonska aerodroma.  

Aprila meseca je, nemački nacionalni avioprevoznik Lufthansa zvanično ušao na makedonsko avijacijsko tržište, a juna i poznata skandinavska aviokompanija Norwegian Air Shuttle.

Najbolja evropska aviokompanija za čarter letove SunExpress, je nastavila svoje letove sa skopskog aerodroma do Izmira i Antalije tokom cele godine, dok je prethodno aviokompanija na ove dve destinacije saobraćala samo sezonski ili samo tokom letnje sezone, a AEGEAN, osim svojih redovnih letova iz Atine, startovao je sa redovnim letom iz Skoplja za Sarajevo.

Osim toga, nacionalni avioprevoznik Srbije, Air Serbia, je obnovio letove sa Aerodroma Sveti apostol Pavle u Ohridu do aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, dok su putnici i iz Mančestera i Londona takođe sačekani na letovima TUI UK tokom letnje sezone.

Prošle godine smo objavili da će vodeća aviokompanija na Baltiku, litvanska airBaltic ući na makedonsko avijacijsko tržište, startovanjem novog sezonskog leta Skoplje – Riga, od maja 2024.

Trenutno radimo i fokusiramo se na privlačenju aviokompanija sa Bliskog Istoka, kao što su Qatar Airways i Flydubai kako bi oprerirali na aviolinijama do turističkih, odnosno destinacija za odmor. 

Cilj nam je da proširimo našu mrežu aviokompanija prema zapadnoevropskim prestonicama i centrima i dodatnim destinacijama u Istočnoj Evropi. Naš marketing tim je stalno u pregovorima sa avikompanijama i turoperatorima za otvaranje atraktivnih aviolinija.

Osim toga, u odnosu na privlačenje novih aviokompanija na makedonsko avijacijsko tržište oba aerodroma kojim operiše TAV Aerodromi, mora da se potencira da naši marketing timovi neumorno rade na promociji aerodroma u Skoplju i Ohridu, kao i Severne Makedonije kao odlične destinacije za putovanja pred turoperaterima i aviokompanijama.  

Da li planirate nove aviolinije pored Frankfurta i Osla?

Nove aviolinije su uvek naš cilj i prioritet, jer težimo da obezbedimo više mogućnosti i opcija za putovanje na zadovoljstvo naših putnika i da širimo mrežu linija i portfolio destinacija.

Frankfurt sa Lufthansa, Oslo sa Norwegian, Split Croatia Airlines-om, Sarajevo sa AEGEAN, Ljubljana sa Wizz Air, i Izmir i Antalija sa SunExpress koji su se transformisali u letove tokom cele godine su novouvedene destinacije sa skopskog aerodroma tokom 2023., a Beograd sa Air Serbia, i Mančester i London (aerodrom Getvik) sa TUI UK sa ohridskog aerodroma.  

Najavili smo da će od maja, airBaltic uvesti i početi letove iz Skoplja za Rigu što će obezbediti važnu konekciju za klijente među baltičkim državama i sveta i obezbediće im mogućnost za istraživanje ovih raznovrsnih regiona sa najvećom lakoćom i udobnošću.

Od aprila, Wizz Air će početi da leti do Salzburga, a pored toga, očekujemo da AEGEAN uvede sezonske letove do nekih grčkih ostrva tokom letnje sezone, što će biti odlična mogućnost da ljudi provedu svoj letnji odmor obezbeđenim lakim pristupom i izbegavanjem dugih putovanja automobilom.  

Čarter letovi sa skopskog aerodroma do turističkih destinacija kao što su Tunis (Tunisair) i Antalija (Pegasus) takođe će startovati tokom letnje sezone.

Što se tiče ohridskog aerodroma, za prestojeću letnju sezonu 2024., očekujemo, kao i svake letnje sezone, povećanje broja putnika i letova. I ove godine, poželećemo dobrodošlicu gostima iz Amsterdama, Mančestera kao i poljskim turistima iz Katovice i Varšave.

Povrh toga, imajući u vidu statističke podatke o ohridskoj turističkoj sezoni, i putnicima koji su posetili Ohrid, može se primetiti da su mnogi turski turisti odlučili da provedu svoj letnji odmor u Ohridu, pa bi zato uvođenje aviolinije koja bi povezala Ohrid sa nekim aerodromom u Turskoj bila odlična odluka za neku aviokompaniju.

Osim toga, imajući Atinu, Beograd, Beč, Zagreb, Varšavu, Cirih i Frankfurt kao destinacije sa kojima operišu nacionalni avioprevoznici i imajući u vidu da su svi ovi aerodromi međunarodni centri i letovima operišu nacionalni avioprevoznici, putnici sa skopskog aerodroma imaju dostupne opcije i mogućnosti za letove uz transfer i tranzit kako bi stigli do željene destinacije.

Najzad, mi se fokusiramo na razvoj i uspostavljanje novih aviolinija do turističkih destinacija kao što je Španija i Italija. Osim toga, radimo na startovanju i nastavku letova za Dohu i Dubai, i svuda gde za to postoji mogućnost, startovanje aviolinija do novih destinacija u ovom regionu.

TAV Aerodromi sa svojim timovima za marketing i razvoj mreže aviolinija, radi i primenjuje najbolje prakse i strategije za neprekidno privlačenje novih aviokompanija, posebno nacionalnih avioprevoznika koji će doneti sveže i atraktivne direktne destinacije, kao i destinacije ili aerodromske centre koji će obezbediti široku mogućnost za povezane letove zbog udobnosti naših putnika sa skopskog aerodroma.

Međunarodni aerodrom Skoplje

Međunarodni aerodrom Skoplje je devetostruki dobitnik nagrade za kvalitet aerodromskih usluga ASQAward koju dodeljuje ACIKako uspevate da zadržite ovaj rang?

Međunarodni savet aerodroma (ACI) programom Kvaliteta aerodromskih usluga (ASQ), svetskog vodećeg programa za merenje iskustva klijenata na aerodromu i za kreiranje odrednica, putem anketnog upitnika koji sadrži preko 30 indikatora efikasnosti ključnih elemenata iz iskustva putnika sa aerodroma, pruža najkompletniju sliku i pregled iskustva putnika sa aerodroma.  

Ovaj program pruža mogućnost detaljnog uvida u kvalitet aerodromskih usluga koje nudimo putnicima. Kao rezultat njihovih predloga i komentara, imamo jasnu sliku o tome šta njima treba i šta je to što mi treba da uradimo kako bismo se poboljšali.  

Imajući u vidu komentare putnika iz ankete za ASQ, iz 2012. godine, mi smo uveli nove i poboljšali mnoge naše usluge, kao što je bežični internet, igroteka za decu, prostorija za pušenje, stanice za punjenje mobilnih telefona, renovirani toaleti i mnogo drugih projekata za poboljšanje kvaliteta usluga koji se odvijaju paralelno sa aerodromskim operacijama na dnevnoj osnovi.

Osim toga, u saradnji sa našim sestrinskim kompanijama koje obezbeđuju usluge šopinga, keteringa i ugostiteljstva na aerodromu, za one koji žele da kupuju i da jedu dok su na aerodromu, u međuvremenu bescarinska prodavnica ATU duty Free Shop je redizajnirana i renovirana, kao i restoran Cakes&Bakes u javnoj zoni aerodromske terminalne zgrade. Osim toga, i Primeclass salon koji se nalazi u kontrolisanoj zoni u delu odlaska, je dobio nov i sofisticiran izgled, a uskoro ćemo dodati još jednu premijum uslugu za naše putnike, a to je usluga Fast Track, ili traka za brz prolaz.

Kako obezbeđujete besprekorno iskustvo za putnike na aerodromima, ako se ima u vidu značajno povećanje obima avionskog saobraćaja, a da opet održite kontrolu kvaliteta aerodromskih usluga?

Besprekorno putničko iskustvo na aerodromu je omogućeno infrastrukturom i lakim snalaženjem kroz terminalnu zgradu aerodroma, ali i pored toga, najvažnije za besprekorno putničko iskustvo na aerodromu su ljudi koji rade na aerodromu.  

Da, infrastrukturom koju imamo i svom tehnologijom koju smo ugradili kao podršku našim aerodromskim procesima i procedurama, obezbeđujemo vrhunski kvalitet aerodromskih usluga i besprekorno putničko iskustvo putnika, ali sve ovo ne bi bilo moguće bez zaposlenih. Naši odlični rezultati i kvalitet u obezbeđivanju izuzetnih putničkih iskustava za naše putnike i klijente su odraz veština, iskustva, napornog rada i posvećenosti naših zaposlenih na skopskom i ohridskom aerodromu.

U tom smislu, budući da je pred nama jedna dinamična i uspešna godina, ako imamo u vidu prvičnu statistiku za prvi mesec 2024. godine, jer prevazilazimo podatke o aviosaobraćaju iz 2023., verujem da će posvećenost za još veća postignuća i rezultate, kao i srećne i zadovoljne klijente biti naša pokretačka snaga za buduće uspehe.

Kakva je vaša vizija o razvoju i rastu makedonskih aerodroma u budućnosti i kakve planove ima TAV Aerodromi za globalni razvoj?

Budući da naš cilj kao aerodromskog operatera obuhvata brigu o putnicima i poslovanje aerodromima na najodgovorniji način, uvereni smo da ekspertskom dobrodošlicom naših ljudi, inovativnim pristupom i integracijom u lokalne zajednice, makedonski aerodromi biće široko priznati po personalizovanom iskustvu putnika, ekološkim metodama poslovanja i kao centri za aviotransport.  

Kao podružnica TAV Aerodroma, član Grupacije ADP, TAV Makedonija je srećna što ima privilegiju da radi u jednom takvom globalizovanom korporativnom okruženju koje ujedinjuje aerodormske operacije i avijacijsko znanje i iskustvo sa raznih tržišta koje se pretapa u dodiru sa raznim kulturama.

TAV Aerodromi upravlja sa 15 aerodroma u 8 zemalja. Zapošljava 39.088 ljudi na globalnom nivou i tokom 2023. godine pobrinulo se za 96 miliona putnika. Zajedno sa glavnim akcionarem Aeroports de Paris (ADP) i našim sestrinskim kompanijama (BTA – hrana i piće; ATU Duty Free – bescarinske prodavnice; TAV Operations – komercijalne usluge; TAV Technologies – informatičke usluge i TAV Security – usluge obezbeđivanja) TAV Aerodromi ima globalno prisustvo u 33 zemlje.  

Pored Makedonije, u regionu bivše Jugoslavije, TAV Aerodromi i ADP upravljaju aerodromom u Zagrebu. Izgradili smo novu terminalnu zgradu na zagrebačkom aerodromu i pustili je u upotrebu 2017. godine.

Kao rezultat partnerstva ADP sa Fraportom (Fraport), nemački aerodromski operator,  kao TAV Aerodromi mi smo takođe prisutni na aerodoromu u Antaliji, drugom po veličini u Turskoj, gde je tokom 2022. godine zajedničkim ulaganjem sa Fraportom, mi smo platili 1,8 milijarde EUR za 25 godišnju koncesiju i razvoj aerodroma, od ukupno 7,3 milijardi evra nadoknade za koncesiju koja pokriva operacije na aerodromu u Antaliji do 2052. godine. Pored Antalije, u Turskoj, rukovodimo aerodromima u BodrumuIzmiruAlaniji i Ankari.

Na Istoku, rukovodimo gruzijskim aerodromima u Batumi i Tbilisiju, kao i aerodromom Almati u Kazahstanu. Na afričkom kontinentu, TAV Aerodromi rukovode aerodromima u Tunisu.

Kao globalna grupacija, stalno tražimo nove mogućnosti za ulaganje u regionima sveta gde avijacijsko tržište nije prezasićeno, odnosno na tržištima u usponu koja imaju potencijala za intenzivan rast i razvoj.

Svuda gde poslujemo, koristimo oblike privatnog javnog partnerstva, najčešće koncesije. To se pokazalo kao najefikasniji način za razvoj aerodroma i lokalnih avijacijskih tržišta, kojima su prethodno rukovodila državna preduzeća, nažalost neefikasno. Prema tome, kada stupimo na scenu, trudimo se da iskoristimo sve perspektive razvoja, a u isto vreme da održavamo odličnu saradnju sa svim državnim institucijama.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.