Kutak za putnikeNovosti

Podsjetnik – šta uraditi u slučaju odlaganja ili otkazivanja leta zbog nevremena, štrajka…

Složene vremenske neprilike posljednjih dana samo su povećale broj otkazanih i odloženih letova kojih je i do sada bilo zbog različitih tehničkih i operativnih razloga, pa i štrajkova (posljednji bio u Francuskoj o čemu ste mogli pročitati OVDJE, a novi se može očekivati u Portugalu krajem ovog mjeseca).

Sve ovo je uslovilo da naša redakcija primi mnogobrojna pitanja, te smo odlučili da još jednom podsjetimo način na koji putnici mogu da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava u ovim neplaniranim situacijama.

Zajednička pravila odštete i pomoći putnicima u slučaju odbijanja ukrcaja i otkazivanja ili dužeg odlaganja letova definisana su propisima Evropske Unije. S obzirom da su ti propisi implementirani u zakonodavstvo zemalja našeg regiona, svi putnici u vazdušnom saobraćaju imaju ista prava kao i putnici unutar Evropske Unije.

Prema regulativi Evropskog parlamenta avio-kompanija je dužna da vam, u zavisnosti od okolnosti, pruži potrebnu pomoć nezavisno od toga da li je vaš let otkazan, odložen ili ste iz nekog razloga odbijeni na ukrcavanju.

Imate pravo na refundaciju karte ukoliko je vaš let otkazan ili odložen ali samo ukoliko odlučite da nećete poći na drugi let koji vam se nudi.

Odbijeno ukrcavanje

Ukoliko vam je odbijeno ukrcavanje imate pravo na kompenzaciju u iznosu od 250€ do 600€ u zavisnosti od kilometraže i kašnjenja pri preusmjeravanju.

Duga kašnjenja

Imate pravo na refundiranje novca ukoliko vaš let kasni više od pet sati, ali samo ukoliko odlučite da nećete poći na dato putovanje.

Otkazan let 

Imate pravo na kompenzaciju samo ukoliko niste bili obaviješteni o otkazivanju leta 14 dana prije polijetanja; ukoliko ste dobili alternativu koja je bila blizu vašeg originalnog datuma polijetanja; kada avio-kompanija može dokazati da je otkazivanje leta bilo van njihove kontrole. 

Kako i kome se obratiti

Za ostvarivanje svojih prava putnici moraju kontaktirati aviokompaniju. To možete učiniti na šalteru aerodroma, pozivom ili preko web sajta kompanije.

Kada su u pitanju vece evropske kompanije u nastavku vam dajemo linkove na prijavnu firmu za refundaciju troškova:

Austrian Airlines

Lufthansa

Air Serbia

Turkish Airlines

Ryanair

WizzAir

Obavezno sačuvajte pisani trag obraćanja aviokompaniji jer vam može zatrebati u slučaju da ne budete zadovoljni odgovorom i da treba da se obratite višoj instanci.

Ukoliko avio prevoznik ne odgovori na prigovor u roku 30 dana od dana dostavljanja prigovora ili, ako njegov odgovor nije zadovoljavajući, možete se obratiti vazduhoplovnim vlastima vaše zemlje. Na primjer, u Crnoj Gori to je Agencija za civilno vazduhoplovstvo, a možete se obratiti putem elektronske adrese: passenger.rights@caa.me. Za tu priliku će vam trebati obrazac koji NA OVOM LINKU možete preuzeti.

O vazduhoplovnim vlastima drugih zemalja regiona se možete informisati klikom ovdje.

Otkazivanje leta u slučaju štrajka

Aviokompanije nisu uvijek obavezne ponuditi nadoknadu nakon štrajka jer se štrajkovi obično smatraju ‘vanrednim okolnostima’. Ovo su situacije koje su van kontrole avio-kompanije i mogu uključivati ​​nepovoljne vremenske uslove i određene štrajkove. Međutim, aviokompanija i dalje ima zakonsku obavezu da vam pomogne.

Ako je vaš let otkazan, aviokompanija treba da vam ponudi dvije opcije: puni povrat novca (uključujući sva povratna putovanja na koje se to odnosi) refundiran u roku od sedam dana, ili alternativni let, uključujući i konkurentsku avio kompaniju. Zamjenski let može biti sljedeći dostupni ili na neki budući datum. Imate pravo da zatražite puni povrat novca ako vam alternativni let ne odgovara. A ako imate presjedajući let i odlučite da ne putujete, aviokompanija vas mora vratiti na prvobitno mjesto polaska.

Naravno, kada je let odložen ili otkazan zbog štrajka zaposlenih u aviokompaniji (npr. piloti, osoblje avio-kompanije), aviokompanija mora platiti odštetu putnicima.

eVazduhoplovstvo: Postupak u slučaju gubitka/kašnjenja prtljaga na crnogorskim aerodromima

Prebukiran let – prava i obaveze

One thought on “Podsjetnik – šta uraditi u slučaju odlaganja ili otkazivanja leta zbog nevremena, štrajka…

  • meni se ovo desilo u Grčkoj prošle godine. . da sedneš i plačeš . . pomogli su mi iz jedne agencije ako sme ovde da se stavi link, hoću da ih pohvalim . . http://www.inostete.com

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.