eVazduhoplovstvo: International Federation of Air Traffic Safety Electronics Associations – IFATSEA

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje će obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je još jedna tema iz seta planiranih i postavljenih projektnim zadatkom.

Međunarodna federacija udruženja vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe (IFATSEA) objedinjuje profesionalna udruženja ovog osoblja iz cijelog svijeta.

Vazduhoplovno-tehničko osoblje za bezbjednost vazdušne plovidbe se u međunarodnoj regulativi naziva ATSEP (Air Traffic Safety Electronics Personnel) i pod tim terminom se podrazumijeva vazduhoplovno-tehničko osoblje kontrole letenja. 

Istorija

IFATSEA je osnovana u Briselu, 12.novembra 1971.godine, kada je sazvan sastanak uz prisustvo prvih članova osnivača ove federacije, a to su: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Izrael, Švajcarska i Velika Britanija.

Na sastanku koji je trajao dva dana je dogovoreno da će nacrt Statuta biti predstavljen na inauguracionoj skupštini koja će se održati u Frankfurtu u oktobru 1972 i da će primarni pravac djelovanja biti prepoznavanje ATSEP osoblja od strane nacionalnih i međunarodnih tijela kroz traženje amandmana na ICAO Aneks 1.

Deset godina nakon uspostavljanja IFATSEA-e, članstvo se udvostručilo i federaciju su u potpunosti priznala tijela kao što su ICAO i Eurocontrol dajući joj status zastupnika interesa ATSEP osoblja. 

Karika koja nedostaje u lancu bezbjednosti vazdušnog saobraćaja

Nedostatak dozvole koja bi predstavljala sertifikovanje ovog osoblja prikazan je devedesetih godina korištenjem sigurnosnog lanca.

 

Kao preduslov za traženje licence prema ICAO Aneksu 1, bio je razvoj ATSEP priručnika za obuku, koji je završen 2004. 

Zadaci IFATSEA

  • Da djeluje kao nepolitička federacija udruženja ATSEP osoblja
  • Promoviše bezbjednost i efikasnost u međunarodnoj vazdušnoj plovidbi
  • Pomaže i savjetuje u razvoju elektronskih uređaja i sistema u cilju održavanja bezbjednosti vazdušne plovidbe
  • Podstiče održavanje visokog nivoa znanja i profesionalne efikasnosti među ATSEP osobljem 
  • Štiti kolektivne profesionalne interese ATSEP osoblja
  • Sarađuje sa vazduhoplovnim institucijama i drugim profesionalnim organizacijama

Funkcionisanje IFATSEA

Svake godine IFATSEA organizuje Generalnu skupštinu i dva sastanka Generalnog Izvršnog odbora, čiji je domaćin jedna od zemalja članica. Ujedno, svaki kontinent okuplja ATSEP osoblje – jednom u posebnom terminu Generalne skupštine a jednom zasebno. 

Izvršni odbor se sastoji od: Predsjednika, potpredsjednika, Izvršnog sekretara, blagajnika i regionalnih direktora za Evropu, Aziju i Pacifik, Ameriku i Afriku.

Sjedište IFATSEA je u Njemačkoj.

Iz regiona, članovi IFATSEA su organizacije iz:

Slovenije – (SAATSET) SLOVENIAN ASSOCIATION OF AIR TRAFFIC SAFETY ENGINEERS AND TECHNICIANS

Hrvatske -(HUITOPZ) HRVATSKA UDRUGA INŽENJERA I TEHNIČARA ZA OSIGURAVANJE PLOVIDBE ZRAKOPLOVA

Srbije – (SRBATSEPA) SERBIAN AIR TRAFFIC SAFETY ELECTRONICS PERSONNEL ASSOCIATION

Sjeverne Makedonije – (MATTA) MACEDONIAN AIR TRAFFIC  TECHNICAL ASSOCIATION

Crne Gore – (ATSEPMONT) – AIR TRAFFIC SAFETY ELECTRONICS PERSONNEL OF MONTENEGRO

ATSEP osoblje – djeluju smireno i reaguju brzo

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *