Novosti

eVazduhoplovstvo: Code share ugovor

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje će obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je još jedna tema iz seta planiranih i postavljenih projektnim zadatkom.

 

Ideja o code-share (kod-šer) ugovoru

Istorija letova sa zajedničkim kodovima datira iz kasnih 1960-ih ali su taj pojam izmislile krajem 1980-ih godina aviokompanije iz Australije (Qantas) i Amerike (American Airlines).

Ove dvije kompanije osigurale su prve letove za zajedničko korišćenje kodova između australijskih i američkih gradova i od tada je dijeljenje koda (engleski “code share”) postalo rašireno. 

“Code share” u praksi

Možda vam se nekad desilo da prilikom provjere informacija o vašem letu pronađete tačno vrijeme, odredište i gejt odlaska, ali se broj leta razlikuje od leta koji ste rezervisali. Prefiks od dva slova može biti za potpuno drugačiju aviokompaniju, ali ne brinite, možda je ta oznaka samo kod aviokompanije partnera operativne aviokompanije i vaša karta će važiti i na njihovom letu.

Dijeljenje kodova su poslovni aranžmani u kojima se dvije ili više aviokompanija dogovore da na tržište plasiraju i objave određeni let kao dio vlastitog reda vožnje ili reda vožnje. Ovaj dogovor podrazumijeva da jedan avioprevoznik stvarno upravlja letom dok sve druge aviokompanije mogu dodati svoj jedinstveni broj leta u marketinške svrhe. 

Do ovakvih dogovora dolazi kad aviokompanije dolaze do istog čvorišta ali od njega nadalje lete drugim rutama. Primjer: Air Serbia i Aeroflot. Aeroflot će dovoziti putnike do Beograda, a nadalje ih vodi Air Serbia do krajnjih destinacija.

Prednosti dijeljenja kodova za putnike?

  • Omogućuju vam rezervaciju veza koje inače ne bi postojale, jer jedan prijevoznik ne bi mogao realizovati cijelo putovanje.
  • Bićete zaštićeni ako vam kašnjenja na jednom letu propuste naredne letove.
  • Obično možete zaraditi bodove i milje u programu aviokompanija čiji kod imaju letovi, čak i ako ih možda ne zaradite jer rezervišete kod drugih aviokompanija. 
  • Omogućava aviokompanijama koje nisu članice istog saveza da nude kvalitetne konekcije i druge partnerske pogodnosti.
  • Smanjuje zbunjenost za putnike koji imaju rezervisanu jednu kartu u više aviokompanija – oni jednostavno mogu tražiti kod aviokompanija na svakom letu i ne moraju se brinuti ko zapravo leti.
  • Kada aviokompanije dijele kodove na istoj liniji (tj. Obje zrakoplovne kompanije same lete rutom i stavljaju svoj kod i na druge aviokompanije), to im omogućava da povećaju frekvencije koje su atraktivne za unosne poslovne putnike.
  • Aviokompanije takođe mogu prodati više destinacija gdje jednostavno dijele kodove do određene destinacije.
  • Ako se ruta na kojoj aviokompanija samo dijeli kodove ne izvrši, mogu jednostavno povući svoj kôd s rute, bez ogromnih operativnih i finansijskih implikacija otkazivanja vlastite rute.

Loše strane rezervisanja mjesta na code share letovima

Većina aviokompanija radi sa znatno drugačijim paketima tj. tarifama. Različite aviokompanije mogu imati i različite politike po pitanju prtljaga i drugih opcija. Idealno bi bilo da se jednaka naknada odnosi na sve letove, ali to u realnosti nije tako. Zbog toga se možete naći u zbunjujućoj raspravi sa agentom za prodaju karata ukoliko vam tarifa koju ste platili bude prepravljena u nešto nižu varijantu bez ikakvog upozorenja ili naknade. Ovo se najčešće dešava putnicima ekonomske klase dok je mnogo ređe u slučajevima da izaberete prvu ili biznis klasu.

Drugi problem može biti drugačiji ketering od onoga što očekujete. Zvuči kao sitnica ali vam može pokvariti dan, zar ne?

Treće što bi se moglo desiti je ono što je znalo da nervira zaljubljenike u Embraere Montenegro Airlinesa (MA) na letu između Crne Gore i Beograda. U iščekivanju da uđu u mlazni avion kakav je Embraer, usled code share dogovora MA i Er Srbije, na aerodromu ih je čekao avion ATR Er Srbije sa svojim propelerima spreman da ih preveze sigurno na destinaciju ali nešto sporije i – bučnije.

Kako znati jeste li na letu sa zajedničkim kodovima?

Prilikom rezervacije i/ili kupovine karte najčešće ćete, od strane aviokompanije kod koje kupujete kartu, biti informisani ukoliko postoji ovakav vid dogovora s nekom drugom aviokompanijom. 

Foto: unsplash

 

Da pogledate prethodne zanimljive teme projekta eVazduhoplovstvo kliknite na sliku ispod:

One thought on “eVazduhoplovstvo: Code share ugovor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.