AerodromiNovosti

Aerodrom Beč: CO2 neutralno od 1.januara 2023.godine

Naslovna foto: Najveći fotonaponski sistem u Austriji, aerodrom Beč

Na 41. Generalnoj skupštini Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva ICAO u Montrealu, 193 zemlje su se obavezale na smanjenje emisije CO2 u civilnog vazduhoplovstva na nulti nivo do 2050. godine.

U tom cilju, glavni fokus je na ubrzanom uvođenju novih i inovativnih tehnologija aviona, racionalizovanim operacijama leta i povećanju proizvodnje i upotrebe održivih avionskih goriva (Sustainable Aviation Fuels ili skraćeno SAF).

„Ovo je veliki korak za zaštitu klime, jer je avijacija bez CO2 na dohvat ruke. Tehnologija za proizvodnju i upotrebu SAF-a postoji, goriva se mogu koristiti sa postojećim pogonskim sistemima i nema potrebe za mijenjanjem flote avio-kompanija. Zahvaljujući velikoj proizvodnji u odgovarajućim regijama sa dosta solarne energije, troškovi proizvodnje su ekonomski opravdani i moguća je upotreba SAF-a na cijelom tržištu. Održiva avionska goriva se već danas koriste. Uz Lufthansa i Austrian Airlines, putnici već mogu dodati SAF u svoje rezervacije letova i tako smanjiti svoj CO2 otisak”- izjavio je Günther Ofner, član Upravnog odbora Flughafen Wien AG.

Globalno, avijacija uzrokuje samo oko 2,7% svih emisija CO2 (prije pandemije) – što je prilično nisko u poređenju s drugim industrijama. Ipak, međunarodno vazduhoplovstvo preduzima brojne mjere zaštite klime, a bečki aerodrom igra vodeću ulogu u tome i već od 1. januara 2023. godine će raditi na CO2 neutralan način. Aerodrom u glavnom gradu Austrije se oslanja na brojne mjere kao što su fotonaponska oprema, e-vozila, industrijsko korišćenje sagorevanja otpada, inteligentno upravljanje zgradama i još mnogo toga.

Aerodrom u Beču koristi osam fotonaponskih sistema na lokaciji, uključujući najveći sistem u Austriji od 24 hektara. Office Park 4 sa geotermalnom upotrebom i fotonaponskim sistemom trenutno je najodrživija poslovna zgrada u Austriji. Sveukupno, bečki aerodrom je smanjio emisiju CO2 za oko 60.000 tona CO2 godišnje u odnosu na 2011.

Aerodrom u Beču gradi najveću solarnu elektranu u Austriji

eVazduhoplovstvo: SAF – Održivo avionsko gorivo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.