7.decembar- Dan međunarodnog civilnog vazduhoplovstva

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine proglasila 7. decembar Međunarodnim danom civilnog vazduhoplovstva. 

Ovaj datum je značajan jer je na taj dan 1944.godine potpisana konvencija o Međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu tj. Čikaška konvencija. Inače, ovaj dan kao vrijedan pominjanja je dvije godine prije UN uvela i međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i to od 7. decembra 1994. godine, kada je proslavljena 50-ogodišnjica potpisivanja Čikaške konvencije. Time je ova važna međunarodna vazduhoplovna organizacija odala počast svom nastanku jer, između ostalog, jedna od odredbi konvencije potpisane u Čikagu je i osnivanje ICAO.

Diplomate 54 zemalja svijeta na sastanku u Čikagu 1944. godine, foto:ICAO

Svrha obilježavanja ovog dana je da se prepozna značaj vazduhoplovstva, posebno međunarodnog vazdušnog saobraćaja, za društveni i ekonomski razvoj cijelog svijeta. Podsjećanjem na ciljeve ove konvencije, pomaže se u stvaranju i jačanju svijesti širom svijeta o važnosti međunarodnog civilnog vazduhoplovstva za društveni i ekonomski razvoj država, kao i o jedinstvenoj ulozi ICAO u pomaganju državama da sarađuju i realizuju globalnu mrežu brzog tranzita u službi cijelog čovečanstva.

S obzirom da su Ujedinjene nacije usvojile Agendu 2030 i krenule u novu eru globalnog održivog razvoja, osnove Čikaške konvencije i međunarodni letovi postaju još jači pokretač globalnog mira i prosperiteta. 

ICAO tematika u znak obilježavanja 07.decembra

Svakih pet godina, poklapajući se sa godišnjicama ICAO (2014, 2019, 2024, 2029…) Savjet ICAO-a uspostavlja posebnu jubilarnu temu za Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva. Tema posljednje godišnjice ICAO-a 2019. godine je nazvana “75 godina povezivanja svijeta”. Ona je odabrana kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da je bezbjedna i brza povezanost osnovna sposobnost svjetske mreže vazduhoplovstva i ključna vrijednost ponude iz koje proizilaze sve druge međunarodne prednosti avijacije – komercijalne, kulturne ili lične.

Pročitajte još:

eVazduhoplovstvo: Varšavska konvencija

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.